貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
琴日貓唔舒服,打左勁多間診所都冇位。經朋友介紹睇左呢間https://www.google.com/search?sca_esv=568184447&rlz=1CDGOYI_enHK1049HK1049&hl=zh-TW&sxsrf=AM9HkKnPsb5_AyN6Trn5Vh8ueLErsgQOVA%3A1695650459700&q=Heartiest%20Veterinary%20Medical%20Centre%20(%E5%87%9D%E5%BF%83%E5%8B%95%E7%89%A9%E9%86%AB%E7%99%82%E4%B8%AD%E5%BF%83)&ludocid=12103859490779271607&ibp=gwp%3B0%2C7&lsig=AB86z5WmJ64uriSQSEZ0vdolzTXU&kgs=1fdc59c02b46a4cd&shndl=-1&source=sh%2Fx%2Fkp%2Flocal%2Fm1%2Fcan%2F3&asid=canlbse。
獸醫同助護都好細心,好好。

希望大家以後有多個option

唔舒服係指嘔/唔食野?
我個隻食開thrive呢幾日突然唔肯食乾糧
我隻貓係咁 最後發燒腸胃炎 呢幾日啲罐好參差
佢仲有咩唔舒服既徵狀?
Thrive6月尾個批灰我一開已經dum左
6月頭個d無事我仲比佢食緊
你咁講我都驚驚地
突然冇咩精神然銷魂就唔太痾到屎,有啲便秘咁跟住就嘔黃膽水,個樣勁冇精神。嘔左幾日,琴晚有啲痾,又有啲燒。即帶佢睇。佢前排食都冇野,7月買嘅罐就好似唔太得,係有啲油然後開始見話罐有問題跟住睇醫生,醫生就話可能關罐事,因為呢幾日都有貓咁。同埋都可能罐開左,放雪櫃多過日都比佢食
唔好餵住啦。我自己都仲有勁多貨係到 ,送比人定比浪食都好過意唔去
我都係雞出事 魚冇野
然後
一歲就生石 長期食乾糧 無濕糧?
細個每日都有食,但之後佢就唔多好罐頭 後悔冇俾多啲牌子佢試,慢慢比少左

而家食緊hills cd 處方糧 溶解結石

希望之後情況穩定啲,可以由乾糧轉成凍乾,再加罐頭

依家買咗部新水機俾佢 今日開始都有飲
轉全濕
處方糧都係呃人
你有冇諗過轉左都係食乾糧
其實冇變過
最重要係飲水
貓唔飲水 咁係因為大自然中貓係會透過食物去吸收水分
你要做嘅野應該係要轉全濕
而唔係乾糧轉乾糧
最近thrive 應該真係有問題 係貓谷都見到唔少
唔知轉乜糧好
唔肯食canagan
同意最重要係飲水 同係濕糧入面攝取足夠水份
而家食呢隻處方糧 會係短暫方案 維持兩至三個星期
嘗試溶解 struvite stone
下兩個星期去複診 再照x光 睇結石情況
如果情況穩定 溶解到 慢慢轉去全濕
想入group thanksss

https://t.me/Jiiim6
Canagan適口性真係一般
我之前大貨買完死都唔食 寧願餓到嘔水
好彩隔個月就執多隻新貓 肯食
本身舊貓腸胃差 食緊處方乾+濕
每次試唔岩唔舒服又食番處方糧
食完又覺好香口更唔願轉
玩左成年終於試到ziwi係肯食
我都想入group丫🙏🏻🙏🏻

https://t.me/k3i1t6

謝謝
想問下有冇人知香港邊度有得買德罐既實體店?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞