貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
食緊wc 但見fb好似成日講有蟲
驚放糧機留意唔到想轉糧
但有益生菌係咪得佢
睇緊instinct 好似都唔夠多 同埋見成份有鹽
會唔會食到佢地係咁飲水 或者慣左重口味
Rulo free都有益生菌
我個女食rulo+怪獸家族果個98%鮮肉 痾到靚屎
但唔食rulo就唔夠靚
要雙溝 我個女岩食rulo隻益生菌
其他牌子會痾爛
有冇人收Instinct幼貓罐
$24/罐,有廿幾罐
有意留tg
食緊依隻貓糧 睇excel表好似搵唔太到依隻糧 請問依隻都ok嗎?

貓貓唔係好鐘意食雞味乾糧
想打啲零食魚味凍乾等佢易入口啲
會唔會冇咁好?
定都係直接買魚味俾佢?
或者溝糧咁樣?
入口貴 之前當地買 香港價錢一半
一個細罐4.5nzd
400g糧22nzd
https://youtu.be/jxQfdrYY398?si=rc-ymBVjbez6k8_l

好味小姐新出嘅半濕食好似唔錯🤔有冇人識睇啲成份
我對過下好似無咩超標
Assume 10%水分,咁碳水化合物大概3x%

Ingredients:
Salmon and tuna (dehydrated salmon & tuna, salmon & tuna); whole grain wheat; corn protein; dehydrated chicken; animal fat preserved with mixed-tocopherols (form of vitamin E); minerals, vitamins, amino acids, organic acids and natural flavours (including calcium, phosphorous, sodium, chloride, potassium, magnesium, manganese, copper, zinc, iron, iodine, selenium, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, folic acid, vitamin B5, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C, vitamin D, vitamin E, choline, pyrophosphates, arginine, beta-carotene); barley and oats; corn; chicory; fish and/or vegetable oils; legume protein; natural antioxidants.

同好多貓糧一樣用好多植物性蛋白質(corn protein,legume protein),不明脂肪(animal fat preserved with mixed-tocopherols<--唔知有冇理解錯),碳水化合物(whole grain wheat,barley and oats,corn)

我覺得普通囉。不過如果主要食濕糧,乾糧其實就唔係太有所謂既。
佢地d罐頭不嬲都幾好,成分簡單天然。問題係隻貓肯唔肯食,同埋價錢比較貴姐。
運費真係貴,買300蚊,運費100蚊
但係佢有益生菌,牛磺酸同離胺酸
平返啲營養品,好糾結
大部分主食罐都有牛磺酸同離胺酸,佢係分開裝會保存得好d姐。
益生菌應該要咁包裝先得,所以其他罐頭未必有。
之前比貓食過 啲成份係幾好 幾淡口 不過我兩隻衰仔食開重口味 佢地隻凍乾粉都唔食 淨係鐘意化毛膏
揀緊新糧 睇緊instinct ultimate 鴨係咪仲好過雞 見價錢差一截 但成分上好似加多左鴨之外都冇咩特別 貪佢有cfu

仲有諗緊celtic同ownat 想問下大家prefer邊隻 因為諗住比貓食純肉多 唔食肉粉

生肉都暫時唔考慮之前食過汪喵同stella痾到人都癲 日日追住抹屎忽
之前買好味啲罐 罐罐都係肉油水分離 啲肉好膠係硬膠膠果隻質地
近年好似成日見人推薦怪獸同汪喵
算好在成份嗎?
Orijen雞 全貓糧
仲推唔推薦
隻用愈黎愈揀飲擇食 好多罐都唔食
嘗試用定時定量同半個鐘唔食收走
佢又真係好堅定 一日食1-2啖就唔食
真係搞唔掂 過多日係咁 就比番魚罐佢啦
我都想入grp
t.me/stk0519
另外想問 astkatta 同 almo nature 好唔好?
本身食開thrive 見到唔係好對路想轉罐
本身食開thrive想轉有咩推介
同問 我宜家都有袋core 無殼物雞肉糧 5lbs
都係倒過出嚟少少
放$250
有意留tg
最近領養咗隻貓,繁殖場掉出黎好瘦嘅英短囝
歲半先得3.5kg
宜家想養肥返佢先絕育,有冇乾糧/凍乾好介紹?
義工推介Stella and chewy, 但我見個feeding guide 寫住一日要食接近一杯8oz, 咁味姐係一日食一包$200蚊?有冇咁痴線?

同埋其他貓都過10歲,一直餵緊舊式糧Orijen、oven baked、kakato,想幫佢地保養下,想問大家有冇老貓糧推介?
wellness core適口性好低
我d貓都唔中意食
但我就係見紫色$2xx果隻嘅包裝係寫住8oz
跟著佢個feeding guide寫住based on 8oz measuring cup
10lbs 貓 一日一cup
咁味一日8oz 姐係一包?

定我做咗神算軒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞