貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
我哥去完寵物節 試咗 好鍾意 吞拿魚x紫菜
但睇返個表 見到都係error多同埋原來同食嗰罐唔一樣
唔知有無巴打食過 佢有無出主食罐或者類似都ok
仆街睇返個網佢話最好隔水蒸有效鎖住營養
乜依家d罐頭仲要蒸咁高級?
佢意思係佢個製作方式姐,你返去就當然唔洗再蒸。
佢鍾意食的話做副食補水都好。
我見佢得三款主食罐。
紫菜味既其他牌子都有,可以試下。
隻貓食開ziwipeak同罐頭
點知尿道炎
照咗超聲波見到膀胱有沙嘅晶體
諗住俾佢食一個月處方糧再轉
想問大家有冇邊隻介紹
以前會食汪喵隻凍乾加水
點知買咗一大包返嚟又唔食
平時食幾多罐頭呀?
兩日一罐 如果有烚雞 蝦 魚 比佢就無比罐
但暫時都想乾濕糧都比
理想的話應該一日三罐,夠三罐佢就應該唔會去飲水都夠。2罐都勉勉強強,唔會好快有大問題。
兩日一罐絕對係不足,你可以計下每日去需要幾多水份,由食物度吸收到幾多,淨低唔夠既你就要諗辦法補啦,你要佢自己每日去飲100-200ml水應該好難。
好多貓飲水都係因為脫水先走去飲,佢地天性就唔係好鍾意主動去飲,除非真係好缺好缺(當然都有鍾意飲水既貓,不過比例上好少)。好多人以為佢有飲水就足夠,轉頭就生尿石。好多泌尿問題都係唔夠水導致。
唔方便開罐既時候先餵乾糧啦,缺水真係唔健康又俾多好多醫藥費。8成以上濕糧比較好。
想請教下
隻貓1歲3個月 男 未絕育好揀飲擇食 瘦 乾糧上癮 又唔中意飲水
依加佢一日食好少罐 食都係食幾啖 係到等食乾糧(依加濕8:乾2比例)
其實我想佢全濕糧 但濕佢真係日日都食唔夠份量幾乎日日倒 只好再加乾糧比佢 濕糧都買過好多唔同品牌 佢都唔中意 佢食野習慣係食幾啖唔餓就唔食

佢叫做比較中意食既係資料庫搵唔到
HiLife its only natural The Chicken One( Adult Cat Food) detail:
Composition:
Chicken (50%), yeast extract, cassava extract, minerals, sunflower oil, chicory extract (50 mg/kg), yucca extract (50 mg/kg).
Additives:
Nutritional Additives: Vitamin A 1,725 iu/kg, vitamin D3 200 iu/kg, vitamin E 50 mg/kg, iron (3b103) 1.0 mg/kg, iodine (3b201) 0.8 mg/kg, copper (3b405) 0.5 mg/kg, manganese (3b503) 1.6 mg/kg, zinc (3b604) 27.0 mg/kg, taurine 395 mg/kg. Technological Additives: cassia gum 1,935 mg/kg.
Analytical Constituents:
Protein 10.5%, fat content 4.5%, crude fibre 0.1%, crude ash 1%, moisture 83%
Calorie content: 85 kcal per 100g
* 比較擔心佢有肉桂膠(可吸收消化道內的大量水分,降低食慾) 1,935 mg/kg

另外有隻叫untamed cat food佢都會食下,
Untamed Chocka Chicken in Gravy detail:
Composition: Chicken breast 58%, Chicken broth 33%, Chicken liver 5%, Sunflower oil, Tapioca 1%, Vitamins and Minerals.
Nutritional Additives (per Kg):
Vitamin A 10,538 IU, Vitamin D3 494 IU, Vitamin E 165 mg, Taurine 461 mg, Zinc Sulphate 132 mg, Iron Sulphate 48 mg, Copper Sulphate 7.9 mg, Manganese Sulphate 6.6 mg, Potassium Iodide 0.7 mg, Tricalcium Phosphate 4,920 mg, Calcium Carbonate 1,737 mg.
Analytical Constituents:
Crude protein 16.5%, Crude fat 2.5%, Crude fiber 0.5%, Ash 2%, Moisture 78%.

想請問下呢2隻長期日日做主食好唔好? 平時會再加少少三文魚油比佢
另外2成乾糧打算比ZIWI PEAK Air-Dried Free-Range Chicken For Cats (未試過唔知佢食唔食 貪佢比起其他乾糧營養唔錯 又唔洗比好多怕佢無肚食濕 ) OR 溝埋"N&D(Farmina)/ORIJEN/Purizon既乾糧比佢 乾糧反而佢乜牌子都食
咁既喂食安排有無改善空間?
絕育之後可能胃口會好d,你不如早d俾佢絕育。絕育前檢查順便驗下d尿有冇問題,有的話可能醫生都會開d開胃藥,到時再試下唔同罐頭。

2款濕糧睇落就冇其他太大問題,濕糧比較少好似乾糧咁加一大堆奇怪野,乾糧要成型,要可以長期存放,又為左降低成本就會加好多奇怪野。如果冇其他濕糧佢肯食,你都唯有繼續喂呢2款。始終缺水既問題遠大過膠。
既然佢咩乾糧都食,就揀d啖口味d啦,費事繼續上癮。ORIJEN本身比較重口味,其他兩款我未買過,你可以試下。我睇Thrive個脂肪含量高過Orijen,但係實際聞落又好似冇咁重味,可能都要睇實物先知。
感謝回覆 希望佢生性食多啲濕糧
想問下instinct隻乾糧係咪揀無殼物比較好?
食處方糧都要解決飲水問題先
兩隻港短嘅習慣完全唔同

貓女(2歲)
淨係鍾意食乾糧
濕糧、鮮食包、我煮、生肉糧一概不屌
寧願餓死都唔食 tune咗一年都唔得
仲要係少食多餐 每次食幾粒
一食得多 或者太肚餓 食完就會嘔返晒出嚟
所以唯有長擺乾糧 (hermama凍乾)
夜晚個餐會迫佢食濕糧 不過食唔食就
不過屎尿都正常 大便偏乾少少

貓仔就好為食 肯食濕糧
仲鍾意食我煮雞柳溝營養粉
但係同時又會食埋長擺的乾糧
搞到一歲仔就5kg重 肥到有大肚腩

平日已經俾極少零食佢哋食
間唔中會開零食罐溝水 佢哋都飲晒啲湯水

好想貓女食多啲濕糧戒乾糧
貓女肯飲零食罐d水就俾多d啦,起碼都係水,有時我都喂下肉泥補充小小水分。死都唔肯食真係冇乜計,來來去去都係個幾個方法
Tg group 點解會有班生肉邪教屌人餵乾糧
我幾隻貓都係餵全罐,就係想佢哋飲多啲水
但唔會控制人轉食物囉
咁除咗水量,營養乾糧都的確無生肉咁好,少微量元素又有防腐劑
想入tg grp🙏🏿
你講緊另一個post個貓義工gp?
個gp我由開咗冇耐就入
一開始都覺得佢哋好有心咁同大家傾吓貓貓嘅問題
都係理性討論 我都經常追post學習
但開始多人加入咗同落咗生肉坑之後就變咗咁
一有人話貓貓有咩唔舒服就叫人食生肉
然後佢啲信眾就係咁推薦人試admin自家品牌凍乾/代理生肉
變到廣告雜誌咁
又整日笑人啲貓唔靚
自己啲貓先至最乖最靚咁

利申返廢事比人話 唔係乾糧支持者
但未至於唔理三七二十一就話人食乾糧等於食垃圾
metoo衰仔唔鍾意食kakato雞肉罐
佢平時食雞肉食到jap jap聲,但寧願餓到喵喵叫都唔肯食嘢
要我將多春魚/ziwi d乾乾撈埋落罐嘢度佢先肯食
宜家食開canagan/忌廉哥/ziwi/kakato
條友最鍾意忌廉哥
我都係試左忌廉哥
唔好食咁多吞拿魚
重口味一去冇回頭
好難食番雞味果啲
又含重水銀 少食為妙
試下買CAD隻鱷魚骨湯溝水比佢飲
我隻臭貓又係唔肯飲水 前排狂甩鬚又冇乜尿
比湯佢飲之後好好多

宜家日日1-3粒鱷魚骨湯乾溝150ml水
通常飲到100ml左右
飲剩嘅溝落罐罐度當湯
一晚1-3粒乾+1個罐罐 至少飲到150-200ml水

屎屎尿尿都正常左好多
可以考慮orijen fit&trim
收到 最後揀咗另一個牌子罐頭雞肉味 相對佢真係會食得哂 (分2餐)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞