貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
近排rawz罐好多黑色野 之前唔見有
有冇巴打知係咩嚟
宜家餵要挑走晒先餵(定係補品嚟)
黃色應該係南瓜蓉
綠色果啲可能係其他植物成份

會唔會產地唔同左?
配方唔同左?
請問係咪呢隻?
https://www.dogcatstar.com/hk/product/catfreezedriedrawfood/?attribute_%25e9%2581%25b8%25e6%2593%2587%25e8%25a6%258f%25e6%25a0%25bc-%25e2%2596%25ba=80g&attribute_%25e9%2581%25b8%25e6%2593%2587%25e5%258f%25a3%25e5%2591%25b3-%25e2%2596%25ba=安心雞

定係零食呢隻?
https://www.dogcatstar.com/hk/product/mountainsnack/

我隻貓又係2個月 有啲軟便 間唔中一兩次有啲啲稀 食緊醫生俾既益生菌 食完好似仲衰之前冇食都冇稀 諗緊好唔好俾佢食汪喵益生菌
圖片咁睇深綠色個d都係乾既歐芹Pasley,成分表有
好似見唔到純黑色既野,如果有你再影黎睇下
係凍乾主糧,汪喵呢隻都得,怪獸部落都有出,仲有stella k9個啲,好多牌子,睇下隻貓中意食邊隻牌子,佢地有唔同質感
你可以上homey paw個網或者門巿睇下,我通常係佢度買,都幾多款凍乾主糧!同埋佢地有幫手照顧浪貓出領養,好多經驗,啲資深啲嘅店員都答到好多問題~
同你情況好相似 差不多一歲check到心肌肥大
又係曾經差到入左氧氣箱
但係都冇聽講過話要轉食乾糧
佢由朝到晚三餐都係食罐罐
仲要加幾多水下
不過有時我都會喺上面加十粒左右乾糧
依家兩歲比醫生話好健康 唔使再食藥
生肉糧 鹿肉 兔肉
對神經系統 心血管有益
又唔驚缺水
頭痛醫頭 腳痛醫腳
心臟病食乾糧到時腎有事又要醫個腎
有冇人試過貓貓食親生肉糧都嘔?
試過急凍又嘔,凍乾又嘔,轉埋第二隻肉比佢都嘔
諗緊係咪本身腸胃炎緊轉埋肉都咁
但食罐又冇嘢⋯最多軟便
係咪注定佢唔啱食生肉
Harlow blend最近出左罐罐 做緊promotion price 想問下呢隻罐好唔好
有無ching 喂過nulo 既主食罐
有膠,有豆,麻麻地
水分多(82%),蛋白質偏低(得10%)
咁少肉所以要加膠撐起佢等你肉眼睇落多d,實際上好少野係入面
同其他比,做主食罐可能每日要食多罐先夠飽
有更好選擇
睇落幾好,無膠無豆無調味料,成分簡單清晰
唔排除有貓食生肉係會敏感
但有冇試過馬肉/羊肉
如果真係唔適合 唔好強求

或者試下轉另一啲牌子濕罐
收到 唔該哂 我見佢乾糧好似幾好 但見濕糧無咩人講 上黎問下
乾糧ok啦,有1/4碳水,冇話好好,又冇話好差。
飲食最好都係濕糧(80%+)為主,少量乾糧的話又唔洗太在意邊款。
想問下主食罐可唔可以隔幾日又換?
最近換左食Thrive 幼貓罐肯食下
之前買多左汪喵營養罐 (48罐)
想得閒溝1-2罐俾佢
會唔會有問題?
每隻貓唔同,有d可以消化到冇問題,有d需要時間適應,有d就係對某種食材敏感,唔去做檢查的話都係試先知。
佢食完腸胃冇問題的話你點溝都得。
點溝都得
只要佢肯食。同埋屙屎正常
最好俾多啲唔同種類佢食
咁就冇咁易揀食
食厭左又可以隨時換第二啲
買左heromama隻乾糧隻貓好鍾意
但之後就唔肯食罐, 本身一日一罐
係咪唔應該買太好食既乾.................
屋企主子淨係鍾意食有肉碎嘅罐罐,想請問下大家有咩好推薦?

暫時貓貓試過ziwipeak同instinct唔同味道都唔鍾意,而家跟以前暫託嗰度喂佢食緊canagan,買咗旺喵星球肉蓉罐比佢試佢好似都幾鍾意
但係睇完份document覺得canagan好似麻麻地,旺喵星球就overall黎講營養好似唔錯但係佢好似係自己跟住AAFCO標準整而唔係真係有認證

各位巴絲有冇其他肉碎罐推介
Thrive, weruva, astkatta係肉碎
跟表睇唔係perfect但都可接受
有冇人食過animeal 見佢廣告賣得勁多
好 唔該曬
睇落成分好好 又講到買2捐1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞