貓糧資料庫(19)

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
其實你可以照餵普通個d罐,你要蛋白咪額外加d南瓜之類。佢食一罐100g有10%蛋白既,同食一罐所謂低蛋白200g有5%都一樣,食量由你自己控制。
再者佢可能好多款都唔食,未必你揀罐頭,係佢揀,你只可以係佢肯食既入面揀。
小小結晶食返多d濕糧就好快解決,每日2-3罐。
醫生當初冇叫你餵濕糧?淨係開藥?佢個飲食習慣本身有問題,唔食藥就一定翻發啦。
「上網睇都係天生基因問題」
我上網見都係飲多d水就解決到,用幾個月時間徹底改善下佢飲食啦,成日睇醫生d錢仲貴過買罐頭。加上d病都唔係獨立存在,身體唔舒服會谷埋其他病出黎。
醫生開左royal canin S/O俾佢 乾濕糧都有
不過佢就唔肯食
後尾醫生話溝返小小舊糧俾佢 佢先食下

係呀
一定要靠飲多啲水
睇下佢屙唔屙得返啲結晶出黎
所以想幫佢轉濕糧 等佢飲多啲水
先睇下有冇低蛋白質 低鈉嘅罐俾佢
唔洗揀低蛋白質,你揀含水量高d既就等於低左。唔洗揀d用碳水代替蛋白質既罐頭。
收到 唔該晒你
黎緊接隻3 個月幼貓返屋企。
暫時朝早乾糧 夜晚濕糧咁安排。

想請問教下有無咩牌子罐 岩幼貓食? 暫時諗緊汪喵同country naturals。 我諗計岩kcal應該可以隨便試下?
上星期開始,主人就食剩D 糧
今日開始完全唔食乾糧
食開 Wellness Core (紫色)
主人而家6個月大

但俾佢食白烚雞柳,佢又食哂
十分有精神,D 屎又靚

是咪要換糧了
有咩好推介
請+ 入 group plz

https://t.me/mattggeg
一歲貓貓上個月心臟有事 透唔到氣 情況好危急
訓左氧氣箱幾日
最後發現有心肌肥大症
依家touchwood情況都穩定返
今日覆診 醫生話佢黎緊要多食乾糧 少食濕糧
話因為乾糧多啲營養 濕糧一日一餐用黎呃水飲算
但其實我一直以黎都餵開餐餐濕糧
依家無啦啦轉乾 怕佢飲唔夠水 易有腎病
我又一直都覺得乾糧無乜益
想問下大家點睇?定我應該問多個醫生意見?
想問埋大家有無對心臟好既乾糧推介
可以試吓生骨肉
推薦
想問乾糧可唔可以溝黎餵
乾糧唔可以溝生骨肉
想問生肉凍乾可唔可以溝罐
見汪喵嗰隻話得
想問下有無人知Salican同O’KAT呢兩個牌子好唔好?
有人介紹 唔知有無俾人水

主子唔食汪喵罐 平放 $250一箱 有意https://t.me/qq999999qq
Salican太多膠
O'Kat好似正常
貓血尿的原因很多,可能是感染、結石、膀胱炎、前列腺炎等導致。 大部分醫師第一個想到的一定是「膀胱」,這通常是獸醫師第一個會聯想到的造成血尿的原因。 也就是膀胱「發炎」或是膀胱裡面「結石」,這個結石可能是從「腎臟」來的小種子。

血尿似唔夠水分wo,唔補水喂咩乾糧都死
呢d累積落黎,未必關orijen事
平時齋喂乾糧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞