Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
靠電視機出紅白不如藍芽俾speaker解碼
仲慳返條線
拉條線有幾貴,低成本工序
只不過拉同收得好要有規劃
要入牆/地板 本身裝修一次搞晒就話
冇啦啦淨搞呢樣嘢夠晒煩
睇下fb hifi page, 香港啲廳咁細但又塞滿咁多機
明線擺晒一邊牆根本冇人睇到
無錯 我都裝修無耐
無諗過要買呢啲野
走(電)線純係照顧Sonos套野
明線無可能接受到
冇啦啦淨搞呢樣嘢一定唔店

同amp有好大距離
平平地而家2700 都係$4K
兩者唔係mutually exclusive, 科技發展下soundbar可以去到咩level未知, 暫時的確係比唔上正常既HT setup, 不過方便性同唔佔空間係soundbar既主要強項, 依樣野都係HT做唔到
有入門 同入門 5.1 喇叭組合
再加淘平 既喇叭線, 一萬蚊都起到
A9唔差架wor, ready player one既racing scene跌錢係可以做到similar to HT既效果, seperation都唔錯, 只係phantom center未必所有環境都work, 特別係擺位唔正常既話, A9主要問題係signal stability同subwoofer既flexibility, 兩隻無線sub都係麻麻地

samsung既多聲道surround都已經做得好成熟, 旗艦都只係幾千蚊既價錢, 又唔佔好多空間已經做到環繞既效果, 個市場都有咁既需要
我諗無sound bar 除左電線無一套會用明線瓜 全部都Wi-Fi
聽歌買番喇叭
拉電線仲煩過拉喇叭線
我睇咗段No time to die (男女主角困喺架車俾子彈狂射果段),對白唔實淨,子彈殼聲唔係鏗鏘有力「困困」嘅金屬聲,高中低音,主聲環境聲混埋一齊同埋散,整體嚟講好失真下

我唔係話A9,睇嚟所有soundbar 都係咁上下(除咗ambeo?)

可能係我唔係淨係聽環繞,聽埋高底音,dynamic range,高音力量,低音實淨度,整體失真度…真係同入門級HT重差幾多
因電影對白是要中置同sub 仔有力,而soundbar 賣點中置就唔夠力

好似傳統話打心中,其實frequency 是要63hz
soundbar 依個位多數腳軟
soundbar distort與否唔夠膽講, 我試咁多喇叭同soundbar, 真係明顯感覺到有distortion既係kef r系同唔夠力既膽機推出黎既喇叭 (just because tube amp is soft clip vs solid state's hard clipping)。

你講果堆野由signal process同ampification開始都已經有分別, soundbar係物理限制下個design同單元都唔可以直接match with speaker, 高音你一隻喇叭一個tweeter, soundbar成條可能得2個tweeter仲要負責埋唔同channel, 咁有分別都合理。

我自己就幾簡單, HT就係感受個環繞同可接受既frequency reproduction包括晒low mid high, 就好似你去戲院, 好多都係用普通料既QSC 如果真係要accuracy, hifi (or lowfi?)既我會用番2ch, hence影音分家。

另外都仲要再提既係soundbar既強項真係方便性同唔佔空間, 又唔可以完全無視依樣野。
如果裝修冇定好, 拉咩線都係好煩....d人係天花走幾條明線出黎做atmos果d我真係接受唔到, 究竟係生活重要d定影音重要d 仲要好多人都夾硬玩座地, 一係放到檔住走廊, 一係放係門口前面 想點
麻麻, 依個價錢得3.1, 個ATMOS都係模擬出黎, 仲要係短bar, 放得落買番正常size會好d
Samsung Q930B, LG S80QR, 平平地齊晒成套system
領域唔係出名賣水貨咩 如果買水不如等有折自己運隻1300X番黎
如果bose 300 再自己另加佢隻500 subwoofer點睇?不過咁配就貴好多,但其他牌子隻隻都好似有d問題咁,空間所限用唔到74cm以上soundbar
Samsung 既環繞效果同定位真係出色,擺位標準既話,表現可以好過入門級HT。定價又唔高
Subwoofer 弱係致命傷,不過睇呢個post 大部份用家對subwoofer 既意見,個弱點唔會明顯啦

要求冇發燒級,旗艦級soundbar 真係對HT 既威脅好大
會表現好d不過咁玩又唔太值...一係就就咁用住一支beam 2先, 佢短得黎又有5.0 channel, 之後先諗下要唔要加後置同sub, 不過要短又要有好既效果真係暫時難d
見佢都寫12個月保
有啲早買早享受嘅心態 頂唔住
再加埋無左隻12吋sub
睇左佢個網, 寫左JBL 原廠‧平行進口

應該佢自己舖保12個月, 咁都OK既, 到貨之後可以拎對後置當藍芽喇叭玩下
真 出面啲鋪都係保緊7日
有12個月都玩得過
其實如果唔係因為換左電視用唔返套5.1 真係唔想轉行soundbar
你好樓主。想問如果sony 電視 a95/x95/x90 諗緊買邊部,但想買埋soundbar 成set, 咩推介好?買返sony 好定例如可能買其他如jbl 1000 etc thxxx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞