Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
No
你講鐘意超仁音 一定要揀有sub woofer 個啲 仲要大
咁就放完個復活節假

換左個mk頭比條小黑線之後成個volume低左 準備又要cal過
s 巴恭喜你番黎依個post
依條soundbar 好似之前聽有巴打買過之後好快就放左

devialet 應該只是可以買金蛋
subwoofer尺寸愈大,重低音愈勁嗎?
唔係正常係咁咩
所以先叫你睇 Polk AX SR 膽JBL BAR 1000
兩套都有隻10 吋subwoofer
可惜個金蛋只for聽歌😅
金蛋玩視覺多過聽覺
其實小妹咩都唔識,所以先上嚟請教各位大大🙏🏻
之前去過試聽,但聽上去冇網上評價得咁出色。唔知係埋因為我 d 音源差
https://youtu.be/VPHX-YQaei4

殘體,做過音響工程師,成日踢爆野

依篇講得幾好
入門all in one
Sn7cy vs s217
邊個會好聲d ??出黎效果好d? 而家差唔多價
尺寸同power handling, soundbar d sub盡晒都係得百令watt rms, 點都係差過普通sub的了
SN7CY有upfiring driver不過完全冇bass, 叫做有真既atmos

s217只係2.0, 冇upfiring driver不過有standalone既driver handle low frequencies, 只有virtual atmos

兩支取向完全唔一樣, 如果係我兩支都唔會簡, 會上s517 or q700b
睇左,音響好複雜。。。
文昌巴 琴日睇完套shazam 2睇到好尷尬 同埋成套ht依家d聲怪怪地, 睇黎都係要cal過先得
睇你點用, earc to optical係work不過會係downgrade in term of surround sound audio, 你用speaker應該都係2.0? 咁就冇咩問題, 但係就晒左個earc port咁解
s 巴你玩dirac 已經玩到番唔到轉頭

shazam 就真是英雄片d 編劇開始是垃圾
s系列唔推薦, 支soundbar幼所以單元都細, 出黎既效果會比q系列差好多, 如果放得落正常soundbar同價會考慮番q系 or s517
1300X同1300既分別只係一隻12吋SUB, 一隻10吋SUB, 其他都係一樣

大陸版最重要係make sure佢食得番自家app or google/apple smarthome, 上代9.1大陸版係要迫你用QQ助手先可以pair到支soundbar同update firmware, 完全係變左垃圾

領域水貨都係13999, 咁平過大陸正價
6千令蚊依個價同Q800B+9500S差不多, 少兩條rear height channel不過隻sub又大番少少, 係中價市場有多個選擇都好, 得閒出去試聽下先
nearfield當stereo speaker咁用其實用咩都得, 反正你都唔會感受到咩surround, 都係果句, 要有質素既聲音, 電腦都係用番speaker
我係覺得換左mk頭之後就有少少怪怪地, 同埋隻sub轉左去80hz crossover之後都冇cal過, 就咁聽所有野都好亂咁

唔睇泥膠人, 依排都冇咩好睇, 唯有係netflix睇下新劇
依條友出左對speaker係ASR都有唔少既爭議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞