Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
上年年尾買左 sonos arc + sub mini
(我有去英京試聽,我好知自己budget幾多,同埋我真係新手,都好虛心咁去試野同聽下sales 點講,我覺得態度好好wo, 我係旺角試完再去銅鑼灣試,試到第3次先買)
對比之前純電視發聲係好好多,完全2個層次
當時後置唔買住因為當時既 sonos one 無反射天空聲道
想等下佢會唔會出新後置
2月中開始傳會出,當時超開心以為可以咁快可以買埋後置
點知新版 one 都係無後置 (era 100)
要era 300 先有,但好𨶙大舊!係要sofa後面有條路個啲屋先擺到,唔駛諗,放棄。
之後research 下先知原來 sonos X IKEA 個幾個 speaker 都可以做後置!
我原本以為IKEA版係獨立既/玩外型,無得連翻 sonos system
好快就決定到買左對 photo frame speaker, 網上評價係同sonos one 音質一樣
暫時試聽左3星期:
1) photo frame speaker 個樣超靚仔,唔鍾意 default 幅畫你可以買其他畫(不過我好鍾意原本白色畫,夠簡約)
2) 佢得5.xcm 厚既薄 speaker, 但無諗過都好夠聲同好靚聲下
3) arc 既中置人聲好實淨,當配埋後置後又完全另一個層次,其實真係好難用文字黎形容,包圍感?個種感覺真係要親身試先會 get 到
4) 其實 arc 係有反射天空聲道既,可能我新手/我個廳天花唔適合反射,真心,效果普普,絕對感受唔到啲 youtube channel 所介紹既效果,我認為有少少吹大既
P.S. 我同步買左SONY OLED 電視,咁樣一炮過聲畫升級好爽下
我想請教下 我近排都買咗arc
但我發覺我只得立體聲
但我部電視有arc 又有DD+
但都係顯示唔到有atmos
原來畫型果個都可以做後置 正喎
應該係eArc? 同Arc唔同 新制式黎 Hdmi 2.1 喎
部電視無就唯有換埋佢
但我做過功課 話DD+
Arc都應該出到?
No eArc no Atmos
Bandwidth 不足
唔係話Netflix/Disney+ 可以咩
用sony x90電視,如果用三星q700定買返sony隻a3000會好d??
咁大獲而家得立體聲 咁咪即係要買apple tv
想問下邊到買denon s517會平啲 thx
平平地google chrome cast
好似出面減咗好多
我頭先手動setting部電視既hdmi arc位
終於出到DD+
https://support.sonos.com/en/article/listen-to-dolby-atmos-on-sonos

邊個話要earc先出到atmos, 有arc同hdmi 2.0已經絕對夠bandwidth比DD+出lossy atmos, 依度大部分用soundbar既人都只係用streaming, 有arc已經夠晒

我對生爸佳依條友一路都冇咩好感, 跟spec讀將10秒睇得完既野講十分鐘 最記得佢有條片話咩soundbar可以同HT效果差唔多, 又話自己係由HT轉用soundbar, 得啖笑
多謝詳細分享 恭喜買到心儀既玩具, 試清楚再買真玩家

soundbar atmos既天空聲效果都係一浸野咁, 佢既功用比較大係打開個前場, 有同冇既感覺會有一定既分別
sony中低階都係表現一般, 除非你對sony有信仰加成, 唔係可以睇其他牌子
等信用卡做優惠去商場avlife買, 最平
可以用netflix同D+試下atmos
我就係check晒自己部電視 先敢再去買soundbar
嚇死我 好彩係setting 問題…
多謝photo frame speaker share
我都無諗過IKEA 有出咁薄的SPEAKER
咁等埋佢先
即係睇碟就唔得?
我記得聽過有啲鬼佬講過
Anyway 是但啦
我初頭都先入為主為IKEA嘅嘢係得個樣,冇諗過佢全系列都可以做後置,你可以超型咁擺兩盞燈speaker喺你梳化後邊做後置都得
最平可以$1,998買佢嗰一對book speaker做後置又得,夠晒慳位
我兩set都係用bookshelf 做rear
只係無諗過畫架都得
好彩你搵到方法,我因為同步換埋電視有earc 就乜都唔駛set即插就攪掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞