Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
當然有,不過又唔係話得一種方法,個個空間環境唔同,可以自己調整嘛,依家仲可以用digital room correction黎幫手

根據唔同喇叭,最理想既位置同角度都會有唔同,冇錯皇帝位得一個,唔同位置都一定會有唔同既聲
Thanks 巴打!
我就係睇呢2 set價錢都隨時平過其他牌子搵條入門再加後置同sub
咁我應該都係入q990b,睇戲時抆佢出黎搵野“浪”住, 平時睇電視就由佢算
水貨soundbar 壞左係咪等買新

三叔bar 壞既機率都好高下 上次買完第一日夜晚就壞左

即刻搵盛澤換左 換完用左未夠一年 呢家又壞 聽聽下無聲出

Reset完都無用
Q600b黎 上網睇好多台仔話都有一樣問題
其實想問埋, 如果我個廳得100尺鬆d, 用q990b會唔會係overkill, 定係買低階d既model就夠
thxx
我見studio monitor 好多都係active speaker, 5-7吋夠一個客廳用,加入studio monitor 做比較的話應該點揀呢?而各自嘅優缺點方面應該要點樣考慮呢?
Q930B係唔係算抵玩見$6000到就有
我都想擺套2.1 但係冇位
即係電腦用咁近用2.1好過soundbar
我覺得我套Sonos Ray + 2 Ikea Symfonisk rear係睡房打PC game好Q正

Ace Combat 7啲engine聲
有餘錢先諗會唔會課多隻Sub Mini
我反而想soundbar + sub,有sub差好遠
廳 Sonos Beam 2 + 2x Symfonisk + Sub Mini | 55" OLED
房 Sonos Ray + 2x Symfonisk | 3x27" / 72" Projector

廳睇戲的確勁抽啲但唔知係咪空間大三倍聲音好似無咁實正
房空間細無粒Sub仔當然唔夠base但個感覺比得好足
對住Mon座位距離<1米
對住projector screen床既話就~2.2米
但可能封閉空間聲音反射得好足
自己比較想買bose 300 or 600 + 500 subwoofer
想問下連 唱k機 要有一條紅白線連音響
追過呢個post既(30)有位巴打都有呢個問題

係咪好多sound bar都得hdmi port
好似Samsung q系都冇

咁edifier b700個類有aux port係咪
買條紅白轉aux既線就可以用到部機
你嘅唱K機駁咗咪後,咪嘅聲音可唔可以經HDMI 輸出?
唔得 部機係一條hdmi連電視 一條連紅白線連音響
如果加埋CP值依個factor samsung係冇得輸的, 加上表現亦都交到貨
係, 除非你自己有能力fix到, 唔係水貨一壞就total loss
冇overkill依回事, 音量大小你自己可以調較, 反而頻段同channel冇左就係冇左
我之前講過既品牌都有genelec, adam依d monitor, 你可以睇番前幾頁。

都係睇你既取向, monitor向既比較重視還原度, 亦真係真既hifi, 但同時亦可以用其他野去調味, 例如eq。

最簡單既就係去試聽, 搵左自己想要咩聲先。
samsung代代既水尾旗艦同次旗艦都抵玩
想請教下後置喇叭無電源位,係咪淨係得sonos 有唔洗插電嘅後置?如果用佢套系統但係後置用佢果款Move會唔會無咁好?
買rca 轉光纖, 即係ADC
唔該 其實未買
睇睇邊幾款sound bar有aux又抵玩先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞