Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
OLED 電視用五年可以1~1.5折賣返出去已經好好彩
首先你決定左會係房睇戲聽歌為主定係廳先,咁會有唔同玩法,我自己就睇戲聽歌都係房,廳只係用黎睇youtube同唱k,所以個廳係用cheap野。如果唔係你兩套都差唔多level冇咩意義,倒不如將d budget combine買套主要system。

如果你廳睇戲為主用a9,咁房可以買套2.0聽歌,二萬玩二手都可以買到唔錯既setup。
可以睇吓Denon X1700H (amp) + B&W MT-50 (5.1 套裝),兩萬內搞掂,細喇叭嚟講依套唔差,需要天空聲道的話可以加多對B&W M-1。依部amp 同喇叭都係Sound United 代理,可以問吓showroom 有無得試
性價比就多數q990b
長度可能長過部電視, 睇你介唔介意
JBL 1300X 幾時會出
price.com.hk有鋪頭列左水貨, 冇X版
我用緊Sony 電視駁800b+後置

請問有無人睇Netflix or Disney+ 嘅時候
有時人聲講野有幾秒好似有干擾咁,明顯細聲咗幾度,不定時發生,有時兩三秒,有時成十秒。

但我留意到睇電視係唔會有呢個問題出現,同埋如果我睇Netflix 較音訊由5.1 or atmos 改做普通都唔會有呢個情況

請問有無人都試過呢個情況??
唔好意思呀 借位一問
如果真係冇位擺後置 屋企空間問題
老婆又只容許買一條過…
Sony A5000 定係Bose 900 會好啲
定係依個budget 仲有其他選擇?
我開頭本身諗住買一對HomePod +Apple TV
唔知點解睇睇下變咗soundbar
呢套衞星有點貴
有位擺中置可以試前後置es10
中置es30
2000 執隻Polk Psw111
單元比b&w 大啲
而且價錢實惠
係隻中置大隻左啲要諗位
Q700B + 後置
無需要同牌
LG隻後置啲聲幾散下
嚟緊諗住買對atmos反射喇叭放喺隻bookshelf上面玩下5.1.2,角度方面應該點set先知係正確
標準係 距離2-2.5m
如果 近過就 前面墊高減少反射角
遠過就 墊反增加反射角
要反覆試
By 76 威廉sir
聽歌既話你首先要知自己想要咩, 先去旺角添置, 地庫, 友誠試下各牌子既喇叭, 搵一對岩自己既先, 唔需要急買, 有得試既都試晒佢, 你既budget可以玩到二手低中階既型號

之後就係睇下你想要喇叭既有冇active既版本, 如果有你又唔想煩既話直接買active, 唔係就要幫對喇叭配amp, 依樣野就你買左喇叭再算, 到時睇你要求可能要買埋streamer, dac等等

音響係冇得我話買咩你就買咩, 每個人既取向都唔一樣, 所以一定係信自己對耳仔先
reset晒電視同soundbar, 駁好之後calibrate一次再試下, 有機會係開左night mode, 另外係咪用緊原裝線? 如果pcm冇事其他format有事的話都有可能係關條線事
唔推薦sony, bose的話行貨個價太貴, 同時都有唔少巴打遇到firmware問題, 買水貨都係膽搏膽

差唔多價錢一條過既話可以諗埋sonos arc, 不過型號係比較舊
最簡單買隻spl meter, 播test tone之後調較隻反射喇叭既位置, 睇下邊個位係最高spl

dolby係有height同distance既standard, 不過angle隻隻反射喇叭都有唔同, 要視乎空間同喇叭本身黎調整

Placement height
For optimal effect and to minimize direct radiating audio at listener level, place Dolby Atmos enabled speakers at or slightly above the height of your ears when seated. Avoid placing the Dolby Atmos enabled speakers higher than one-half the height of your wall.

Placement relative to listeners
To avoid an unwanted proximity effect, make sure the speakers are at least 3 feet (0.9 meter) away from listening positions, ideally 5 feet (1.5 meters) or more. This distance may be less than 5 feet if the upward-firing driver(s) of the Dolby Atmos enabled speaker is placed well above the level of the closest listener’s head.
76最多人睇應該都係威廉sir
好詳盡
電視reset意思係咪恢復原廠設定??
Sound bar reset 我都識
請問係咪要甩開條hdmi線黎reset??

但calibrate 係要點做,我睇說明書好似無提過呢樣野
係, 唔使甩HDMI線, 有另一條既話直接換左佢試下

裝smart thing個app, pair番條soundbar之後就有得calibrate, samsung個名係spacefit sound
其實都係trial and error慢慢試, 空間始終唔一樣, 好難有一個setting岩晒所有人

我就冇咩點理, 因為LCR都tilt高左, 所以對反射後面墊番野整平佢就算, 同埋開始左玩2ch之後, ht都已經是但左好多了
啱啱睇到Sonos arc都唔錯 一陣出去試晒佢先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞