Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
的確重喺起步階段
一段嚟講聽番stereo啲聲順耳好多
我聽開初中入門級av amp加衛星喇叭,又聽開下headfi,見宜家個soundbar 市場咁hit,又見有人話宜家sound bar進步好大,咪去Sony showroom聽下A9,A5000呀咁

其實之前有時經過豐澤果啲都聽到啲soundbar 傳啲聲出嚟,覺得好玩具聲…今日聽完Sony印象依舊,高中低音都係散嘅,分音不清,對白不實,金屬聲不清,唯一做到嘅係有一定嘅定位同surround 效果

結論係原來同正正經經一套入面級av amp 5.1重差好多班,有要求聽開咁上下hifi聲嘅用家,真係接受唔到

人人要求聽感不同,純分享個人經驗,不喜勿插
用耳機 用Stereo喇叭 用surround
三個完全唔同感覺
好似無乜高低之分 自己鐘意就OK
其實用stereo 錄音,再用Dolby atmos 方法做mixing 就得
空間問題 又租樓又地方唔夠大
海關問題 後面放兩舊野有無搞錯
寵物問題
仲有一樣,明明自己音響,做乜要理咁多樓下問題

其實最大問題是賣av amp 的人都整到自己好hi end 無得好好試,所以以為soundbar =家庭影院

而家有鹹片已經有得試聽,以前無鹹片就咁買完番黎隔山買牛咁玩俾代理去賺錢

soundbar 唯一一個好處,只是得插線方便
Polk MagniFi Mini AX soundbar得唔得?
紅白
買咗A95K 電視,大約$5000 budget 想買隻soundbar 有冇推介?
利申:個廳好細 只能放電視下面/附近

只係睇單元/音箱大小,分佈位置格局
因為受物理限制 Soundbar 質素永無可能追到home theatre
Hdmi>紅白>藍芽
Hdmi係digital(可傳畫面同多聲道)
紅白係analog
你聽2ch嘅話2者大致上冇分別
補充:紅白analog係已解碼
Hdmi未解碼
電視機解碼差就會差
Hdmi>去其他機解碼,解碼靚就會靚
咁係因為Sony 差
唔好意思想問下主要係聽歌多嚟緊想入一套soundbar 分別上網睇左Bose 900同sony a7000 邊一套性價比較高呢 budget都係10,000樓下thx
jbl1300 呢到有得訂
price 水貨都要15800
但一樣無12吋sub
bose 啦
一係就ambeo plus
都唔會差到咁…不過聽完都開心,可以慳番,繼續行番av amp條路,直到soundbar 再有改進
av amp好貴喎
av amp 入門如1700h 2800h
再買wharfedale dx5.1 加埋都唔駛6000
走線超貴
買線買入門野已經okey, 買belden 8471 已經入門夠用,一呎都唔駛10蚊
我指你要隱藏條線超貴
可以行明線,無話home theater 一定要暗線,soundbar 都好少聽人話要暗線
如果你話要電腦房用當然香港好少人玩av amp
但如果客廳。都見有相當人玩暗線同明線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞