Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
請教下大家,最近屋企部舊款Bose soundbar壞左想換新
尋日去試聽完samsung Q990B覺得好吸引,想問仲有無其他相近price range 既型號可以介紹下,我去試埋就決定,thank you
請問990b而家咩價錢?
未格價,尋晚聽果間$9200
taylor 巴好彩有得換 炸
買左4個月都冇呀
陰旯公
要完美聆聽都仲要等一等
我見price.com都有再平d, 如果要成套有晒subwoofer同後置的話依個價得舊版jbl 9.1做到
s217有virtual atmos, 如果有位放b550就直接s517啦, 兩支低階都係2.1黎, 冇咩環繞既效果可言
搵到間$7900行貨
想問下Bose 900 Soundbar+Bass, 因為budget所限唔會考慮後置住,咁比較係咪都係買Q990B?
你sure電視setting岩&條soundbar出聲正常? 因為要inactive先會auto standby, 試下抆晒所有其他hdmi device睇下仲會唔會發生, 如果有就最好睇下有冇得call cs黎檢查下

另外仲有個possible hack就係soundbar本體同時禁power同vol -制大約10秒, 會將個auto standby timer廷長, 不過次次熄機都要禁, 唔算係一個好既solution
電視setting未較好吧, hdmi cec要開番
未遇過依個問題, 可以試下開surround mode播野睇下有冇問題, 因為surround mode會將所有content upmix用盡晒所有channel, 如果有同樣問題可以call cs

另一樣可以試既就係搵另一個source直插soundbar再試下, 例如chromecast, ps5之類
環繞效果既話我會選擇q990b, bose同samsung既聲音取向唔同, 如果聽歌既話自己衡量鐘意邊支多d
S517 而家最平係咪都$2980

度一度有冇位先
之前有巴打report過係2千中,唔知依家細舖做唔做到,如果唔係就要等商場信用卡優惠
都係,聽過Q990B感覺似係戲院,Bose 900聽落個感覺淡D
不過聽唔出D人評價Q990B個低音好弱,可能係我真係好新手
唔該哂
要聽過好d完整d既低音先有比較

samsung既sub表面既boom boom聲係做到,只係要依種效果既話普通一隻sub開大佢都得,不過要延伸得盡潛得深,低頻可以包圍晒成個空間,同埋well integrate到落套系統度,就要好d既sub先得

最簡單就係唔好既sub一係就冇力,一係就你會覺得d低頻係嘈既,好似我廳支唱k soundbar 有以前必屎既感覺
個subwoofer 試吓擺牆角/貼牆擺
Q990B我聽左幾次, SUB+6都係唔太滿意
去朋友屋企試真係開到+6都無乜反應
真係睇個人口味
電視同soundbar Setting default冇改動,今朝打咗去CS話未聽過有呢個問題,但話上一代bar 9.1同sony電視都有撞情況出現,叫我得閒再試一試用optical去試一試
用optical咪=放棄DOLBY ATMOS同TRUE HD, DTS HD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞