Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
依家用緊swa 9500s後置喇叭
有冇喇叭架推介
用緊淘個隻會朵落嚟
想問下如果用電腦做source run Dirac之後
佢會唔會有條adjust curve俾你睇
如果有,咁我可以用dirac出左條curve再係amp個manual EQ到改
Q700B+9500S 同 Q930B 係咪其實差吾多
4000內想問咩soundbar好?sony電視,ht-s40r覺得點
本身用緊S216, 打算升級Q930b or Q990b,
奈何屋企用緊組合櫃,
用q930b, 2邊都重有5cm 位淨, q990b就剛剛好2邊貼住個櫃
自己當然想揀q990b, 但2邊貼住哂出聲實有影響
咁既情況, 巴打們會揀邊條, 定係應該搵條再短d
畢直希望都係10k內
Q930B同Q990B除左本體單元差左三粒之外, 最大既分別係q990b後置多左兩條側反射channel。

你個空間放邊支都好, 本體左右兩邊既側反射基本上係冇用, 唔會反射到出黎, 咁當然依兩支都係旗艦, 唔計側反射, 其他單元同sub既表現都會比中階同低階更好。最理想就係搵方法可以拉出d咁放支soundbar, 兩支依家個價都抵, 同你散買中階型號都唔係差好多錢。
sony低階soundbar唔考慮, 依d 5.1 set既討論前一兩頁有
當然唔係, 單元數目已經差左一倍, 仲要隻sub再細d

另外, 吾你老
之前答過你, 搵番reply
唔知岩唔岩用, 我用緊依支stand, diy左個mount掛衛星喇叭做後置
https://www.cambridgeaudio.com/hkg/zh-hant/products/speakers/accessories/floor-stands
咁近既距離都係會推薦買番喇叭, 用soundbar冇咩意義, 喇叭既音質會優勝太多
睇你想要咩走向, 同埋用咩做source, 電視做source既話最好買番有hdmi arc既active speaker, 例如kef lsx2, ls50w2, klipsch the fives, elac connex依d, 用電腦做source既話就睇番自己口味再簡, 之前有推過幾款品牌, 都可以去2ch post問下
最簡單就q990b, within budget仲有拎, jbl既話可以等埋jbl 1300x, 雖然應該會over budget少少, 唔特別想追旗艦既12吋sub同埋6粒upfriring driver既話, 可以考慮jbl 1000, 即係9.1既改進版
主要係q800b多左兩條側反射channel, 會再配後置既話分別不大, 不過q700b隻sub得6.5吋, q800b先有8吋sub
明太子 我鐘意依個名
想問下有earc嘅主動喇叭同冇嘅分別係咪只係在於開機會唔會識一齊著?有光纖連接係咪已經係最簡單表法?
唔該哂巴打
仲想問下呢見佢隻sub係個音箱右邊
但屋企個櫃得右邊擺到 如果隻sub太貼櫃大唔大問題
如果要留位留番幾多左右 麻煩哂巴打
當然唔係, 單元數目已經差左一倍, 仲要隻sub再細d

另外, 吾你老
唔該哂巴打
仲想問下呢見佢隻sub係個音箱右邊
但屋企個櫃得左邊擺到 如果隻sub太貼櫃大唔大問題
如果要留位留番幾多左右 麻煩哂巴打
打錯,皇太子先啱細喇叭嚟講我幾鐘意佢,起碼依個size 擺枱面無得頂,但擺廳用就可以用大少少嘅都得

https://shop.hivihk.com/zh/products/dali-oberon-1
optical只去到96khz, hdmi可以去到192khz, 當然只係要出聲兩種駁法都得
問左jbl 1300x 行貨 至少要等5-6月先有
點解要咁耐
點都有影響,不過soundbar既sub唔使太講究,單元離牆/櫃預番10cm距離左右會比較好
okthx,我望過下d喇叭好似擺位同坐嘅位置都好似有d要求,即係某d 喇叭某個位要對耳仔水平,坐又要好正,咁睇戲如果幾個人一齊坐咪好難照顧得曬
得閒去旺角聽下先 有一排佢都幾hit的
因為依度係落後既香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞