Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
其實我覺得soundbar既market已經追到speaker既market, 因為user唔需要任何knowledge, 幾乎真係plug and play, 同時又提供到唔差既影音效果, 對general consumer黎講近乎係fit all requirements

講真, 係soundbar未出之前, 就算香港都唔係好多電視用家會留意影音依方面
同意,所以柒陸成日講,賣到10條soundbar 都未必賣到一部av amp
電子野真係冇計, 只會愈黎愈平, 咪當早買早享受
鑽石廳冇拉直既話直接a9就算, 電視對唔到seating position咩都死
有做喉既話暗線好易拉過, 依個自己都搞得掂, 不過唔想放avr就真係冇計, 唯一一個可能好d既就係用馬仔nr1711, 夠簿不過power output會低d
https://www.marantz.com.hk/en-hk/shop/avreceiver/nr1711
隻sub mini其實唔錯
avr真係用十年都未必壞, 依十年最critical既分界線就真係atmos, 之後就係hdmi 2.1, 整到我仲用緊4200都冇咩意欲想換機
個POST比人搬左去電器台

AV Amp 有HDMI 後就易壞咗好多
塊hdmi board 我記得有期唔知onkyo定pioneer好多人report死hdmi
好正 頭先 the last of us 最尾果集啲重低音
我有部Pioneer 921k 用咗兩三年左右就壞HDMI 板,整咗千幾蚊,但後來用到十年左右就連機都開唔到,放棄咗
你哋喺d+睇阿拉丁
有無聲

有呀 (?
原聲Dolby atmos唔得

btw 用日本vpn 見到netflix 有top gun maverick
電器台?i cant see this shit
各位師兄,剛入手990B,配QN85電視。唔知點解,開左e-arc之後會出現聲話唔同步(試netflix或者youtube), 關左就無野,想問一下這是正常嗎?我見部電視話set左e-arc就有個延遲可以較,係真係需要較依樣野?

thx
電視無e arc 係咪可以慳返唔洗買soundbar
因為A95L都出啦嘛

不過佢送PS5果offer
我係深水埗分開買仲平

利申:諗住買A95K 加set sound bar
有earc只係方便d,你可以裝置直插soundbar都得架
試下換另一條HDMI
有ARC已經可以一般用
我用跟soundbar果條,手頭無線,聽日再試下
跟Soundbar果條應該OK

電視同Soundbar更新firmware試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞