Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
JBL 果個sub仔係真係勁大聲既
不過d衛星喇叭都幾流,而且仲要差電咪仲麻煩?
反而sony呢款set完一次就唔使再搞
如果2000左右budget,s217定s40r會好d?
SONY SOUNDBAR不要買
你唔係冇位放SUB同後置嗎?
學術討論
就係好奇2000蚊到底要5.1好定係2.1既virtual atoms好
我之前用JBL 9.1後置既表現都唔錯, 只係睇戲先抆佢出黎, 可以連續睇兩套都得, 冇叉電問題

S40R係物理5.1 VS S217既2.0, 唔使問吧, 不過S40R嚴格黎講都唔係soundbar, I/O落後, 連條bar都要有線駁subwoofer, 根本唔係同一類型

依家入門soundbar最起碼都S517, 差咁少冇咩理由要考慮S217
就係睇戲之前要拔出來覺得麻煩
個人覺得最理想都係信號無線, 電源有線, 放好左就唔再搞
S517 個3.1.2+atoms感受會好過S40R既物理5.1?
有atmos同冇atmos既前場感受完全唔一樣, 當然你個天花唔好影響到反射就最理想。

S40R電源同信號都係有線, 咪就係幾十年前果D DVD機既5.1 system

sony我自己一向既評價都麻麻, 唯一一個會推既sony product只係A9, 主要因為佢個靈活性實在係高好多, 同埋物理上令佢做到soundbar做唔到既效果。
有經銷,但佢啲貨都係要喺上海嘅代理度攞,所以好多都無現貨,亦唔落力推廣
了解, 怪唔知得試左咁耐喇叭都冇咩見到dali...
其實呢隻一pair 音色唔差 功能 輸入都多
但個Wi-Fi 有啲成日傻傻地
原價都係2千幾,中国制造唔出奇
近期淨係見到天下有,但都唔多款揀,見到有明太子同隻入門款書架
請問入門版5.1.2 有邊隻?
q700b 同q800b 分別大唔大?
上一支聽巴打既推薦買左s216 好滿意
再想問下各位既巴打
遲D裝修 屋企230呎左右
想升級 用開三叔機有冇推薦
筆直一萬內 二手都得
jbl bar9.1好似好正 屋企細 會唔會唔洗買咁好
Q700b +後置
咁若果聽歌為主,入門級hifi 有咩選擇?
SAMSUNG Q700B+9500S
請問電腦用擺mon底 聽歌同玩下啲rpg game咁

拎到最盡得80cm長

人同個mon距離得30-40cm左右

檯底可放到subwoofer

有無推介

唔該各位
點解呢???
電腦枱放80cm
係咪太長?其實我意思都只係想表達有咁嘅空間...冇話一定要擺盡嘅...

所以如果我唔問一下先。自己度完80直接落去買可能真係會搵條80擺盡佢
覺得咁近咁大支野炸過黎會唔會太over?
又真係無考慮過大細聲呢part所以先問下
因為我太單純地諗住大細聲有得校

btw 我真係唔係諗住一定要擺盡呢80cm呢....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞