Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
冇錯 音響貴過電視好正常, 玩得認真d既話前場兩隻左右都已經可以貴過電視
起碼音響普遍而言保值過電視,電視基本上係消耗品,一部十年前賣三萬蚊嘅電視,依家你賣三千蚊都唔會有人要,可能賣到一千蚊已經好好彩。但就算係十年前賣三萬蚊嘅AV Amp,去到依家起碼都值三千蚊,如果係喇叭的話,可能仲用到六至七折甚至更高價錢賣返出去
唔該師兄
金嗓子個啲保值到….
香港地最普遍唔係金仔就係老麥, 依兩個牌子就算出垃圾香港都會有人要
行貨係日本價既一倍價錢
諗起老麥隻藍牙接收器
仲有老麥果支so call soundbar 一支夠起一個入門級既壇有找
果支仲要冇埋個水藍底指針錶,畀個LED VU meter 敷衍吓就算
有乜問題,音響市場大把二手是咁玩,oled 電視你話二手要賣都未必有人收
原來係咁

睇下你係咪好需要用LG果d gimmick野
點樣先叫普通

我會推介stormaudio ISP Elite MK2 + Aavik P-880推LR + Legacy audio iv7推另外既7 channel + 全部perlisten既S系列喇叭+sub做5.1.4

一mil應該搞得掂
講下budget 同房size

睇戲定聽歌比例是

加埋你部電視用左幾錢
想問下大家
990b同bar 1000你哋點揀
屋企用Sony 50x90j
Samsung ua55bu8100jxzk
電視設定:

設定>>音效>>專家設定>>HDMI-eARC 模式>>開
設定>>音效>>專家設定>>數碼輸出音頻格式>>自動
設定>>音效>>專家設定>>Dolby Atmos 兼容性>>開

如果有Dolby Atmos 兼容性, 咁HDMI eARC駁SOUNDBAR應該出到Dolby Atmos

純粹諗用返一樣牌子會唔會有加成
但係原來係gimmick
咁買返Q930B算
唔知你房d傢私擺法係點, 我房同你差唔多大, 坐位距離projector screen大約3.5米, 放左100吋projector + 5.1.4喇叭set up, 如果2萬只係買音響唔計電視的話係夠玩喇叭setup的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞