Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
真是無諗過做後置 長知識
睇碟咪由dolby truehd downgrade 去dolby digital
agree,佢係有一種感覺,但唔會係啲YouTube review 咁吹到咁勁🤣
最攪笑係連sonos 官網都無講,IKEA官網都冇講,我都係上網research先知做到
我個Polk L400 既 pinnacle tweeter 比LG TV installer 整爛左

未知對聲音有咩影響
唔知有冇得整
再買過部同款同色,都唔知幾時有貨

IKEA啲職員都好似唔太知Symfonisk系列要黎做咩
想問巴打是外國定居嗎?香港好似無?
taylor 巴咁黑仔

裝電視整壞左

有無家居保去claim
以我所知dolby trueHD atmos係冇得即時轉做dolby digital plus atmos
即係睇碟會出唔到atmos
點會🤣
我online買既
2來佢門市有display 無現貨即場取
所以online訂會最方便簡單
不過photo frame香港得8款
外國有更多款揀
(不過我太鍾意跟機既白色,所以無所謂)

不過若果你想試佢後置既效果就無計,Ikea 只係將幾款speaker串埋4-5隻播歌

https://www.ikea.com.hk/zh/products/speakers-and-sound-accessories/speakers-and-sound-accessories

現貨睇佢唔係純白,似淺灰多啲
原來連呢隻都得 佢音場應該好大??
請問只想要一條式soundbar / 一條+一音箱 有咩選擇
budget 9000內
今日部Samsung 50QN90B送到
用HDMI駁好自己套舊既Sony HT RT3
電視設定EARC 自動個陣 D聲會卡下卡下 無啦啦無左聲
要關閉左先正常 咁之後去Netflix 搵套戲試下啦
睇10-15分鐘就會無啦啦無左聲 5-10秒
之後又會有番聲 但係D聲一開頭係沙沙地
2秒之後先正常 想問下巴打係條BAR有問題
定部電視有問題🤦🏿‍♂️
請問下突然連接唔到條soundbar
有冇咩解決方法

平時用開Spotify 聽歌
用Google cast連落Jbl bar 9.1聽
通常都係reset soundbar
rt3 應該只是食到arc
試試先
Thx
只係單以Photo frame黎講擺位低會有d奇怪, 但係擺高d 又對唔到耳仔水平
waveguide黎, 佢唔係發聲元件, 有影響都唔會好大, 最多都係影響少少sound dispersion

不過比我就點都換, polk已經唔靚價, 仲要斷野, 換喇叭放二手賤價都唔知有冇人要

點解你覺得佢音場好大
咩叫一條+一音箱? soundbar+sub?

可以睇下jbl bar 1000, 有需要先拆後置出黎擺
Sor 俾成幅畫size 呃咗
係係 見930b/990b有4舊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞