Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
等多個令兩個月, 歐洲今個月中出
即係rear就會唔sync? 咁樣應該係source問題aka張soundcard多過interconnect, 唔太知你張soundcard有咩config, 不過我估pc做source應該好多方法可以解決
Sonos Era? 單隻speaker黎
入左部muzishare x7 with all rolled tube, 復刻金獅KT88+mullard nos gz34+JJ 12AX7&12AU7

個人感覺部C399雖然夠晒力水, 控制力, 分析力都好好, 但係總係感覺高頻去唔盡同埋人聲有種dull既感覺, 所以把心一橫去試玩下膽機, 一換機果下成個音場係完全唔同, 有種open up左既感覺, 不過我都明其實膽機係聽緊distortion, 所以我已經唔係玩hifi, 係玩lowfi

另外就係冇左C399係個system chain即係冇左dirac, 依個先係最大獲, 研究左一排依家用REW搞EQ再feed比pi4個moode既camillaDSP做correction, 要再試真d先知個dsp既效果如何
冇任何消息公佈, 會唔會有A9既後繼機都唔知, 我自己就希望會有, A9既concept我幾buy的
差唔多價錢可以買到Q990B, 如果錢係一個factor既話其實冇咩型號可以贏到samsung
thanks 一直都想買部玩下膽機呢樣野
另外想問下你Dirac係點setup, 上次講過我係支咪駁電腦咁cal, 開效dirac認唔到隻sub, 仲未得閒試接機後面用手機App再cal一次
不妨買部大陸合併膽機黎玩下, 因為除左hiend level, 大部分市面上既膽機都係大陸做, 就算外國牌子都係大陸OEM, 搵部隻牛好D既就得 然後可以用C399做source+前級, 再拎部合併做後級, 依家好多都有後級既option

dirac如果認唔到隻sub可能C399 output voltage太低未叫得醒佢, 我係用12V trigger隊落隻sub度開的, 做完一次calibration應該就可以係bluos簡番1 subwoofer同轉crossover frequency, 最好個usb dongle插番C399再用PC既dirac黎做calibration, 手機版係handicap左的
正解:Sonos soundbar 要搭其他 brand 喇叭做後置嘅話,一定要 Sonos Amp + 一對 passive speaker(播喇叭線唔使駁電嗰啲)
你嗰對 iLoud 係 active speaker(要博點先出到聲嗰啲)嘅話就唔會得了

買番對 Symfonisk 或者 One SL 啦
rear唔sync
[url][/url]
好似好正
掂就唔想玩AVR 了

有價錢
一對後置成萬銀真係有啲貴…
巴打想請教下
剛剛入手bose 900
有時睇YouTube 聲音會嚴重delay 有無咩可以調交番?

同埋轉台 轉睇唔同野 要隔4-5秒先有聲 係咪正常?

知唔知bose surround 700 出左幾耐?會唔會有新產品
因為舊火牛令到我好卻步買唔落
用緊930b, 睇Disney+間中疾聲是否正常
唔正常,淨係Disney 先會疾?

條電線比貓咬爛咗,想買過一條新嘅
想問係邊度可以買到?
起淘寶又搵唔到
可以買patch 線 自己開
任何普通喇叭線即可
淘寶搵到了 thx
係 平時睇電視冇事
咩電視?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞