Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
師兄有兩套Sonos
s217冇subwoofer得低音單元, QP5本體太細, seperation表現會好差, q600b係samsung q系最低階, 後置用唔到9500s之餘, 隻sub都係得6.5吋, 只係依3款入面簡, 我會簡q600b, 起碼都有3.1.2正常soundbar size。

如果可以上q700b會好少少, 起碼未來可以加9500s有2.0.2 channel, 差唔多價位唔加後置的話可以考慮s517
beam 2 + symfonisk都係冇atmos sonos得arc先有upfiring driver, beam都係模擬黎, 我對sonos依方面都幾失望, 依家3.1.2真係可以話係soundbar既基本設置
應該會s517 價錢都唔係差好遠 thanks巴打
我將Rear放係頭頂
真係模疑到天空聲度
都ok, s517同s217個價位相差太少, 所以冇咩必要簡s217

不過留意s517隻subwoofer都係得5.9"單元, 唔好預期有咩好好既低頻, 始終佢都係入門級, 你不妨同場試埋q700b再決定
你咁樣唔係叫天空聲道, 只係將個rear channel既聲放高左 beam 2個atmos既channel係由本體既side firing+front firing driver模擬出黎的 atmos唔係你將d喇叭放高就叫atmos
算啦 佢話佢做到 我又「感覺」到 收貨
Arc太貴啦
完全唔熟音響
最近買左新電視 但係唔清楚係買soundbar 好定音響好 (之前有睇過devialet隻喇叭)
如果同同樣放係客廳 2者有咩分別? 主要都係想聽歌,netflix
surround 同兩聲道聽歌係兩樣野,其實無得互相取代
所以如果我正係想聽歌 音質好就喇叭. 想睇劇/戲有立體聲就sound bar?係咪咁
其實係架
唔係點解啲人成日話要影音分家
大家點貝睇Sennheiser Ambeo Soundbar Plus?假設買埋sub
有冇人試過soundbar用hdmi earc 接駁,有開cec嘅情況下,當個電視熄機個陣個soundbar嘅音量會自動reset去0 下次開電視會搞到冇聲

求解決方法
放唔到後置,又夠錢,買呢條啱架喇
影音分家連amp都要買兩套

基本上要慳位方便就Soundbar
Otherwise avr+喇叭
抆晒所有hdmi devices, 只係插支soundbar落電視, 睇下有冇同一個問題, 如果冇發生就即係其他hdmi device有唔正常既command經cec比左條soundbar
如果主要聽歌多就買咗兩聲道喇叭先,兩聲道喇叭睇戲雖然出唔到後面同頭頂嘅聲音,但良好嘅兩聲道系統可以做到前方嘅包圍感,而且聲音普遍比soundbar 更飽滿。
落豐澤試聽990b, 搞唔撚掂
後置勁虛
前面最勁就係個subwoofer,
除咗bass其他聲都係矇埋一餅
完全冇你講既感覺, 首先後置擺位好重要, 仲有用咩source黎試? 有冇叫佢開盡後置個volume?

另外你用咩standard黎比? 我自己用5.1.4喇叭setup都冇試過話soundbar有矇埋一餅既情況
喇叭仲可以expand做home theater, 如果都重視聽歌既話係一舉兩得既玩法
有機會係舖頭空間太大,無位俾啲聲反射
現場試咗幾條片,其中一套係Avengers End Game
去到最後佢開Netflix西線嚟試,
Sales見我話好似冇乜聲,佢將成個volume校到超大
淨係聽到全部聲都好大,完全冇定位嘅感覺
後置都只係聽到中頻嘅聲音
無論咩volume都冇高低頻
但個bass就無疑係好勁
講緊個subwoofer
我指係用咩source, bd定只係streaming? just to make sure佢係出緊atmos, 因為streaming用電視出的話, 好多時豐澤依d舖頭基本上setting係錯晒, 有機會只係出緊pcm

另外只較master volume的話會全部channel都影響晒, samsung係可以individually咁adjust rear channel既volume

你要知道後置只係會出rear channel既聲, 而rear既track同前場唔會係同一樣data, 就算用喇叭都唔會100%時間有好明顯既聲音

q990b隻subwoofer係我既standard係唔合格 samsung咁多年既缺點都係隻sub, 你聽緊既只係boominess, 唔係immersive既low frequency
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞