Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
你可以搵下d multichannel test tone試下睇下係咪front同rear既latency唔一樣, 如果係既自己google下睇下你張soundcard係咪本身有latency問題, 再加上你部電腦點樣process multichannel pass比soundcard出都唔知, 好難知咩事, assuming你所有野都係analog interconnect (3.5mm), 就應該唔關interconnect事
Soundblaster 個driver會有得set DTS / Dolby 咁佢自動將所有connect既野做surround
但好奇怪既係
插analog既 front rear 佢的確係 front rear
但optical out既Ray front rear center sub 佢包辦
結果有時有奇怪既唔同步
set左16bit instead of 24bit 好似好左
但佢完全無得config latency

Realtek onboard既直情無得咁玩
一係光纖 一係analog 無得一齊
BTW都打算入多隻Symfonlisk 咁就夠一pair rear
但要諗點樣打佢上牆
vizio係美國既budget市場一直都好受歡迎, 電視都好好賣

youtube係PCM黎, 照計應該唔會delay, 你睇左電視audio setting有冇野set錯先, 有passthrough開passthrough, 有earc開earc, 唔得就reset晒所有野駁過, 最後先去郁條soundbar本身既audio delay setting

未有消息bose會出新後置, 隻surround 700係2019年出, 都過左咁耐, 下代會出新野都唔奇
其他streaming service呢? 例如netflix, 播atmos content定係普通multichannel? 如果只係播atmos有事就好大機會係電視audio output setting, 如果netflix冇事d+有事就即係d+問題, 因為佢都成日出問題
analog out同digital out兩樣野黎wor, analog佢係會拆開幾個port黎output, 但係digital好明顯就係一個port出晒所有channel啦, 好正常, 你將digital同analog混埋一齊用咁梗係會有latency issues, 本身digital既latency就會大過analog
無計, 支Ray得optical
咁其實一開始就唔應該買佢 你本身都係用pc做source想玩multichannel, 又有對iloud, 買多對iloud咪得
但我想要Sonos嘛
Beam2對電腦枱黎講太大支
算啦 有對Symfonlisk 當解決問題
但對iLoud會浪費左
似係 我用apple music atmos無事
Samsun Qn900b
個人覺得唔值 2隻HomePod喺行2.0 而最基本家庭影院要行5.1.2
想問下如果我想買兩隻sonos era 100做電視喇叭係咪只可以bluetooth?差唔多價錢係咪beam 2好啲
電視係s95b
原來天空聲道都係基本嘢
s517都係二千中既價位, 天空聲道真係變左基本野, 唔會再玩果d 2.1, 5.1既soundbar
sonos有個3.5轉usbc既adapter, 兩者定位唔同, era 100只係一隻主打無線既1 channel speaker, beam 2係multichannel既soundbar
新手問 最近搬屋買新電器
想問如果SONY電視配唔同廠SOUNDBAR 係咪唔可以用一個remote控制所有聲音 同埋會唔會同步開熄機
用緊samsung配同廠soundbar 覺得好方便
依度有冇高手玩開dsp, 係度學緊整convolution filter, 想correct埋phase impluse response同埋group delay, 就咁用IIR filter做EQ既效果未如理想 諗住學識左就可以完全ditch左d room correction package自己搞
電視有開HDMI CEC就可以
唔係, 依D功能同品牌冇關係, 有CEC就做到
你係美國既話除左vizio都可以睇下monoprice既
FYR, 純粹laymen路過,
我本來隻soundbar都係逢睇disney都疾
大約五分鐘疾兩秒咁
最後上黎求救,有人建議我電視插條lan線,咁就解決左
想問下以下3款
Denon s217
LG qp5
Samsung q600b

主要想低音靚啲 巴打會推介邊隻

又領呢套黎試聲
Beam 2 + 2x Symfonlisk + Sub Mini
Vs
Ray + 2x Symfonlisk
真係兩個塊界

但房用 收貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞