Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
依層就真係冇計, 佢岩岩出既時候多d人report, 依家都唔係太多人討論了

不過最近有見到人爆開隻sw5然後飛線去隻svs度做dual sub 雖然唔知效果如果, 不過應該都幾好玩
samsung多果兩條channel係左右兩側反射黎, 唔可以話冇用不過亦都唔係好大作用, 最理想既環境係soundbar離牆兩邊距離均等又有空間做到反射, 否則都係用番後置最好

sofa貼牆最常見都係咁zip對腳架落sofa底或者擺兩邊
想問下各有師兄 Bose 900全套 同 Sony a9 點選擇好? 已經試哂兩款。 thanks
S 巴有無LINK 爆關SW5 果部份?
如果係呢幅圖,隻soundbar 都可以斜放係矮櫃面,叫做對正啲,否則A9都係solution

A9優勢會係聲音既分離度, 同埋靈活性, 不過佢冇center channel只會靠phantom center黎做dialogue, bose就係成套完整, 偏平均中性既5.1.2 soundbar system, 要留意番就係都唔少user report bose 900既software會有問題, subwoofer無線connect既performance都麻麻地, 會唔會咁岩遇到就真係唔敢講
屋企人唔想zip係後面
因為唔係咁好睇如果係咁買Bose 900點睇
電腦駁電視播咗廿年其實都習慣咗, 自己tune下字幕D繁簡體/時間軸都方便
madvr就無玩, 仲係用緊onboard display唔夠做
係爭在電腦HDMI去電視做唔到DV「點燈」果下, 定係電視開到HDR都已經唔差得遠?
試左bose 300, 600, sonos ray同 beam 2

感覺係300既聲實d有力d,如果只計一條soundbar,300個base勁d,之後就到600,beam 2有種係山洞播歌既感覺咁,唔係好實淨,ray就有少少拆拆地咁
如果單bar, q800b最經濟實惠
因為又有subwoofers
Sonos果兩隻日日聽緊 有咁差咩?
人人感受唔同,會去其他鋪再試吓
聽感既野真係個個人唔同, 兩支bar既聲音走向好相似, 都係emphasize低中頻, bose 600既聲會比beam再relax d, beam個soundstage會大d, 所以可能你會覺得山洞既感覺, 兩支既低頻都差唔多地差, 不過bose係3.0.2, sonos係5.0, 天空既效果bose點都會好好多

另外要AB最好係volume match咁試, 一支大聲一支細聲咁試係冇咩意義, 同埋要所有channel都0 boost咁比較

Ray就無謂試, 都唔會買佢
HDR10+同DV差唔遠, 兩者都有dynamic metadata去adjust brightness同做tone mapping
大家知唔知Denon X4800H出咗未?
Denon 550 想升級加番sub仔

有冇師兄有駁Dsw-1h 或250,350做bass?感覺如何?
Ray電腦用所以要細支啲
用緊bose900全套
垃圾又貴又廢
成日熄左機(電視)隔一排(夜晚打完機,朝早再開)開返會斷連線
條bar要斷電駁返先會連得返電視
個sub 又垃圾,你用其他device如果收5Ghz WiFi會干擾到個sub 卜卜聲

成套野兩皮,佢音質係靚,但個firmware垃圾到用唔落

唔會再買Bose sound bar
求教, 邊隻好?

與電視距離3米內,樓底高2.7米,暫時冇位放rear speaker (遲啲先考慮)。

Sony X90K TV

1)Sony HT-A9000+ SW5 | $13200
2)BOSE 900 + Bass Mod 700 | $11000
3) BOSE900 + 等 Bass Mod 900 |$ $5500

Sony A series soundbar 同 Sony 電視個sync 有咩加成,除左set-up/control 上,佢個sync有咩特別,電視個喇叭可以一齊用?

求推介

求教, 邊隻好?

與電視距離3米內,樓底高2.7米,暫時冇位放rear speaker (遲啲先考慮)。

Sony X90K TV

1)Sony HT-A7000+ SW5 | $13200
2)BOSE 900 + Bass Mod 700 | $11000
3) BOSE900 + 等 Bass Mod 900 |$ $5500

Sony A series soundbar 同 Sony 電視個sync 有咩加成,除左set-up/control 上,佢個sync有咩特別,電視個喇叭可以一齊用?

求推介

有冇高手可以教我點樣將beam 2 連電腦出atmos
用光纖啲聲好差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞