Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
我都係鑽石廳,用呢類型電視架,soundbar都可以打斜擺,搞掂

https://www.tv-wall-brackets.co.uk/product_images/uploaded_images/hp-cat-large2.jpg
用電腦好過啦
點樣先可以用到dirac live
係咪一定要跟amp
我就係揀緊z9x定shield tv pro,點解你用緊z9x仲想買shield?
我用緊電腦播,買 player淨係為咗DV同方便少少,定係其實分別唔大?
如果淨係想要條bar and subwoofer
但係咪買Q800b算數
因為屋企冇位放後置
筆直想係10000樓下
你個case, 應該shield tv pro 無乜需要,除非你想streaming 統一番 或者要睇1080p upmix
如果電腦覺得唔麻煩,當然用電腦好d, 仲可以玩madvr
你指streaming 定睇file先?
Shield 睇 streaming 強項bor
聲畫都好過xbox series x ,仲有upscaling

Xbox series x 間唔中就同 spatial audio app 有bug,係一個known issue,randomly 睇某d tv show會食唔到atmos
最近睇F1 就係咁,我要轉返tv app
而家減價usd180可以睇位入 bf 好似可以再平d
有心理障礙。
電子野一定追最新款,抗拒買幾年前既spec

有減價都說服唔到自己
電視用依D架都ok, 不過如果個櫃or sofa冇拉直既話支soundbar都係對唔到座位, 依d時候a9就發揮到佢最大既作用
最簡單當然係跟amp用, 然後就係pc做source裝dirac suite, dirac用vst host, 有唔少player都有plugin, 再唔係就買minidsp, 最理想係digital domain度apply dirac live, 最平既ddrc-22d都要6千幾

另外一個玩法就係自己measure, 用dsp engine去apply convolution fiters, 其實同dirac係做緊同一樣野, 只不過所有filter都要自己用measurements做, 複雜好多倍, 我依家用緊pi4+camilladsp黎做依樣野, roon既dsp都做到同一樣既野, 不過lifetime member都要6千幾咁解
另一個考慮可以係s517, 再平d, 不過推薦都係加埋後置, 成個音場會完整好多
後置要掛場同整電位唔係得
我自己有umik支咪 係咪將電腦駁落支咪到就用到
只係用支mic既話你插落任何一部電腦既usb port都會用到, 不過點樣做room correction先係最大既concern
sofa後面通常都最少有一個電位, 插個拖板就搞掂, 唔掛牆用腳架都得, 再唔係用依d
唔係好明 dirac唔係已經就係room correction?
以家部amp用audyssey 真係虧到
你有支mic唔代表用到dirac, 電腦裝左dirac套suite都亦都唔代表你可以apply dsp落所有source, 你要明白avr既drc點解可以apply to all source係因為佢可以做到ad/dc, 將所有input signal都經dsp處理過先再output去dac再去amp

你咩資料都冇好難知你想點
可唔可以電腦駁hdmi入amp做source 之後再用支umik咪駁電腦咪到做room correction 佢出條suggest curve比我 我再自己係amp到改 (我可以改到amp每個channel條curve)
a9最驚都係斷線問題
我個s517得3.1.2應該比q800b個5.1.2差啲
同埋我梳化同電視已經得1.3-1.4m
再放舊夠野後面就唔係咁好
條house curve點解要用dirac黎計? house curve你鐘意點拉都得架, 一套system都係得一條house curve, dirac個default其實都係harman curve黎

第二就係dirac又好, audyssey又好, 佢地係既強大之處係點樣automate成個calibration process, 唔係剩係比你睇條curve, 你睇到既只係比你知道個目標同埋predicted result, 但係成套system後面做既野係more than that, 例如點樣跟條house curve gen一個理想既filter, boost幾多? attenuate幾多? 有冇phase mismatch? 依d後面做既野你係唔會知, 就算同一條house curve唔同既system都會有唔同既implemenation

dirac suite裝係pc係既意義係拎部pc黎做source, 咁樣即係由電腦出黎既所有audio signal已經係calibrated, 如果電腦做source你冇問題既話, 咪熄左audyssey之後插電腦用dirac黎做calibration, 不過dirac亦都只會apply to電腦做source既playback
同你一樣,
食撚屎既HBO GO
就算所謂有1080同5.1都好,
畫面永遠都係朦朦地咁, 好似DOWNLOAD D 壓縮左既片咁睇
偏偏好多大制作都上HBO,
DKLM 2023又過左一季啦, 幾時先有MAX呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞