Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(32)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
ambeo
JBL 1300有無行貨消息
我買個間好好 任我試
Av 試機去 k11 個間 有玻璃房
Sonos 唔怕啲員工吋可以去英京 佢Sonos 幾齊
最怕啲音響店串…
好多一覺得你唔識野或者運吉就態度好差
佢地大把發燒友金主駛鬼理你個二打六
S517 or Q700B, samsung有需要可以再加後置
又咁講, 我同咁多音響店sales吹過咁多水, 其實有部分同意佢地, 有d人一上去就問邊隻最好聲? 又有人budget得幾千, 試完又話依樣唔好果樣唔好...我都真係想問咩叫好聲? 真係要做音響傳心師? 玩音響最緊要係知自己想要咩, 唔知既就聽到知, 亦都唔好諗住有一套器材可以完美, 除非你有無限金錢無限空間。

新手既話不如直接d同sales講係新手, 有幾多budget, 有d咩within range既可以試, 大部分都唔會串你, 除非你真係no clue又要扮pro又多多要求咁。

另外我亦都同意有d舖既sales係唔理咩人都西左面先, 但係起碼我遇過既一隻手都數得晒, 普通既sales未必好好service, 不過起碼都係正常態度, 阿二我soundbar試過, 喇叭又試過, amp都試過, 幾次既服務都係好唔錯
s217係可接受最入門既型號, 只不過s517個價依家相距咁少, s517入門更好
之前有巴打講過5月左右
因為擺房係床尾tv 用 , 無位拖隻sup 所以先想all in one 又唔太貴
其實入電器鋪好多時我只想自己靜靜地睇下摸下
佢講咩spec乜乜柒柒我一早research哂 唔駛聽佢聽up
我就係唔明點解佢要客眼看手勿動仲要態度好差
一係就好似睇犯咁啤到你實一實
我要搵佢吹兩句自然會出聲
搞到即刻想走Amazon買就算鳩數

呢類倒米sales一律blacklist間鋪
冇問題既, 不過就唔好期待佢有咩surround既效果
其實音響舖都係試野多 多數一入去就坐低講型號試野, 識做既都會試完先講野, 我自己遇過最唔識做既係添置某間舖既sales, 一路播歌一路係度講講講, 嘈q住晒

講番沙田avlife我自己又冇咩唔好既印象, 試左幾次喇叭都ok, 不過冇係沙田試過soundbar, 唯一一次想試devialet dione既時候個sales話未駁所以試唔到 avlife依d大舖最好就係碼住一個sales, 熟少少之後就好方便, 直接whatsapp quote價問野都冇問題
ambeo對比denon係一個唔少既升級

不過唔想換既話550都仲可以加後置, 加sub咁玩
舊錢不如加 150 同sub
反正都洗濕咗
如果本身係用緊3叔新tv , 配佢隻all in one 60b一齊出聲好d 定都係217 好好多屌打其他入門bar?
最怕D SALES成日為左想CLOSE DEAL, 係咁PUSH你做決定
第一次去睇個件貨, 佢SELL完就想你即刻做決定
又問你爭D咩, 又問有咩問題
總之就係唔比你考慮下先
最重要佢開到單
你啱唔啱用之後唔關佢事啦
係既, 我都好唔鐘意, 依d多數係電器舖sales既practice, 音響舖我覺得又唔多係咁, 不過都有可能係會恰新手唔識, 想push你快d買, 都見過其他forum有人話新手期比sales水買野

我覺得都係果句, 要知自己想要咩聲先, 咁就唔會比人水到, 同埋愈試得多愈心水清, 依d時間冇得慳的
mon接soundbar 如果想用eArc 係咪一定要用hdmi audio extractor
係, 仲要有earc output既extractor
如果你source唔多
直插Soundbar咪得
ok 唔該哂ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞