平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
私下靜靜雞睇,唔公開的
事實係好睇,當中校方俾學生既自由選舉簡直挑戰國安,俾宜家既學生睇到一定會有啟發

得罪講句,呢套嘢一定係傳奇
跟拍十年,拍到導演+學校都要畀人批鬥
喺呢單嘢爆咗之後
基本上同類作品喺香港都可以話係後無來者
仲有邊個父母敢畀啲細路咁樣畀人影?

不過導演拍到捨棄咗道德呢點真係冇討論空間
或者就係佢做到咁盡先出到啲咁好嘅作品?

利申:睇完之後好羡慕佢地有得記錄低係點樣成為今日嘅自己,亦都有啲擔心呢6個女仔會唔會受好多壓力,尤其是Madam,反而阿聆真係意外地大反應

不過我唔係要檢討受害人,阿聆喺刪除佢嘅戲份之前絕對有權提出擱置公映,都希望佢地可以脫離到呢件事嘅陰霾
好睇
奇乸怪怪
套野好睇在邊同幾有價值唔洗再多講
的確係難得一見亦都唔會再拍得到既作品黎

但導演有時問學生問題果時既語氣其實都幾差
仲有依加依個政治環境公開上映都唔太理想
始終入面有當事人既政治想法 但人地畢業無耐事業路仲好漫長 會影響佢地未來發展
而反修例更嚮佢地大學時期發生
cu同ust都發生幾大參與成份同感受
依加公開上映心理壓力會幾大

作為觀眾 依加睇當然好睇又有共嗚
但客觀睇 對各個主角都唔係一個適當時候公映
想睇下ken呢type 喺學校風頭有幾勁
男神
同學生對話,教育公民責任,學生會選舉呢啲2019之前根本就係普世價值觀,呢套戲反而睇到香港失去咗嘅嘢
唔講套戲嘅話其實佢哋學校算好
我學校19年嗰時有人小息叫口號,個副校即刻喝住佢哋唔畀佢哋叫
1月頭睇,跟本係比班成長時期冇乜面對咩大困難既成年人打飛機既電影
如果係拍全盛時期高雷就有公共性好多
好少可睇到拍得咁赤祼咁真實嘅紀錄片
游水堂
agger

利申: 前邱子文
其實真係好睇,又有時代意義
好睇到仆街,就好似你識既朋友,見到佢地失意既時候好想幫佢地一把,但係轉眼光陰就過左,全部都慢慢比現實改變左心態,相信睇完大家只會讚佢地,所以導演學校見咁多正面迴響 同 咁有意義先堅持公映
老實講我優先場睇左
真係幾值得拎最佳電影既
同埋套戲真係冇醜化呢班女仔
而且描述阿聆 睇得出佢好錫佢細佬
好睇

利申:未爆鑊前睇咗,有今生無來世,係值得有獎拎
相信佢同觀眾以為D人會討論佢,點知冇,有D仲讚佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞