平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
導演同校方:

永遠支持妳哋
已經睇咗,拍得好好
身為同係讀女校出身嘅我好有共鳴

記住,千祈唔好畀網上言論影響到你哋情緒
就呢單事件引起嘅爭論
妳哋諮詢咗法律意見就okay
唔好再做多餘嘅嘢、多餘嘅解話
相信呢班metoo性格嘅女網民,同狗公
一早已經決定搞大佢
所以妳哋見到啲媒體、其他相關機構會喺呢種壓力下被迫發聲明、發聲
而妳哋做任何嘢,都只會係畀料佢哋去插妳哋

呢班metoo性格嘅女權勢力
就係畀啲極左媒體洗哂腦
佢哋利用呢次事件
去推廣女權Agenda—Consent觀念、女性感受大於群體利益、Play the imaginary victim game、女性感覺主導客觀現實制度同遊戲規則

所以佢哋只會無限要求你哋
去滿足佢哋啲自我中心、小心眼個性同微細位感覺
滿足唔到而惱羞成怒
佢哋就會心生巨大敵意
會把心一橫想整死你哋

大家都係女人
大家都做過十零歲𡃁妹
你同我都明咩事
呢度班16-30歲發情期狗公嘅謾罵同人身攻擊你哋唔好擺上心,唔會痛嘅

如果你哋因為驚公眾感覺、公眾反應而不斷讓步
甚至繼續公開啲文件、對話同相關資訊,
又繼續公開交代件事,
妳哋就會被媒體成功lead住妳哋
佢哋質妳一下妳就應一下
而妳哋嘅反應就會畀各界同網絡世界班狗公、大學生capscreen哂
繼而搵哂位去煮死妳哋
妳哋而家做多餘嘅回應同交代只會等於幫佢哋加速整死妳哋自己

妳哋內心嬲,唔忿氣
我完全feel到哂
妳哋要反勝
要沉得住氣

記住,公眾係極度善忘
單係講啟德簡約公屋單嘢都已經淡咗
都只係前幾日嘅事
唔好低估公眾嘅善忘能力
其實只會剩下班少數打手,同條反骨妹,會喺幾日後都keep住追擊你
問咗法律意見,做好準備
Go ahead就okay

凋淡幾日之後
可以再慢慢開返公映
好多好多人支持你哋

絕對唔值得被網上嘅正負評、
like/dislike數量同埋啲人身攻擊誹謗謾罵,
仲有根本無可證實係咪成堆pr accounts、分身accounts嘅網絡數據
影響哂你哋情緒以至做錯決定
令你哋學校同成個團隊嘅十年心血同善意付諸流水。

共勉
唔好放棄
真,見到好多屌嘅人最尾都會加句
「利申 冇睇,亦慶幸冇睇」
但其實佢哋冇見證過呢套紀錄片
就唔會明白套片嘅價值

放長遠啲睇
包括而家有關拍攝道德等等嘅討論都係條片嘅價值之一
我記憶同你哋兩個都唔同
我記得佢話希望大個學識考順父母
KJ 音樂人生
依啲人咪核撚突
對成套戲既認知只係靠人地把口跟人口水尾
其實觀眾唔會話佢收兵
只會話佢父母無俾關注佢 先咁樣
睇完之後 再加 食兩日花生
真係覺得阿佘係咁多個入面變得最成熟果個
最慘係呢啲人往往係鬧得最大聲嗰批
真係班傻鳩發霉kol平時冇人睇出嚟落井下石
連登現實冇人理嗰啲跟住格式屌導演就可以難得一遇幾千人自己
執人n手攤輕鬆撈一堆正皮follower網絡流量
youtube view數like數又賺一大筆
有冇嘔返出嚟
乜都冇貢獻再壓多層上嚟消費學生
論道德根本佢地仲仆街過導演
真係開多兩槍report好寫啲
屌你老母樓上班仆街仔自己睇完喇爽夠喇大飽眼褔喇就拍拍囉友走左去又唔撚知人地遲早會因為你地依班仆街ge討論而del套戲結果遲少少入黎ge巴打就走撚左寶睇唔撚到最撚大問題係個個睇完都認為自己無責任backup以防人地del套戲好撚心你地咪撚咁自私精啦成班睇撚完就係度討論又唔撚up返套戲出黎咁得你地圍內講晒得啦屌真係好撚嬲
屌 我想入戲院睇多次 可唔可以要求佢上返?
冇辦法,係香港好難有嚴肅認真討論,下下立場行先,屌左先算。
你係咪想再次傷害妹豬嘅弱小心靈

你地啲正評令到妹豬好痛苦
優先場睇咗 覺得好睇
我覺得每個人總會有少少代入到呢幾個同學仔
爆完呢單野之後都幾O咀
本身睇戲都替香港小姐,呀余心up
跟手背後仲俾校方 導演咁搞
比人訪問移唔移民果段出事啦
當條女自己做緊中資 條片咁出街又讀business
之後點樣撈
如果呢套戲拍得出學生青春回憶成長感動
咁依家現實既劇情就正正係反映呢的咩回憶感動背後就係成年人各種行政操作去利用學生達到佢地既目的(包括用佢地既方法所謂對佢地學生好)。

學校、導演處理手法仆街
家長當時闊佬懶理﹔可能依家都係
當時人之一咁多年反對都冇人理最後決定攬炒
然後仲有人會誅心論個當時人
好睇,唔會後悔睇左
冇撚有錯
咁撚鍾意公義,Socrates俾人批鬥嗰陣又唔撚幫口
好睇喎
純紀錄片角度

唔講係咪道德問題

其實紀錄片或者媒體創作就係有既定立場

如果覺得有任何可能違背自己意志既事,應該一開始就唔好參演

無論你係咪公演私演都好
其實真係睇完先咁大力反,都估到咩事
Goodest logic
希望學校保留條片,我信總有一日,說服到佢地真真正正同意俾套片上,因為時間會令幾個女仔想法改變同明白片段可貴之處
真實強姦片對男性黎講都好好睇果喎
唔通又要入場支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞