平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
我同你諗嘅一樣。

有個新導演舊年有套電影票房好高,
我記得佢之前有提過好幾次張導羅導喺佢仲係nobody嘅時候,對佢嘅鼓勵說話,係佢離開咗再返黎個圈做導演嘅其中一個重要原因。
之前(上星期定上上星期),給十九導演鬧政治風波嗰陣,都已經冇乜人敢推介套戲。
佢已經係少數肯為套戲講出咗個post講好說話嘅人。

佢而家fb同ig都del咗個post... 唔知係安樂俾壓力佢定佢轉軚…
仲有翁子光 翁靜晶
明明有為數唔少既法律行業人講左同意書都可以有效
啲人仲大大聲話同意書唔係合約 講到自己係律師咁

利申: pqe3
唔係舊生
都feel到校友面對對學校/老師/校方排山倒海嘅批評
有幾咁痛心同百詞莫辯
Same
真係無心機睇晒
係咪一定要用咁冗長既文字表達個諗法
就算佢有point, 都好discouraging 人地去睇
係好人既話,成件事就唔會發生
因為之前有個訪問問咗一位律師話無效,啲人咪打蛇隨棍上
但其實呢啲嘢絕對有得上court打
認同雙重標準
好多人都好偽善
McM係邊個
連登男神莫竣名
同你一樣諗法
好睇,正

套戲正常上映
個個都欣賞班女
依家反而有好極端嘅評論
同埋更加對班女多左注視
本身睇完就算
你覺得
正常上映 vs依家搞到咁大
邊個情況影響佢地人生多啲
張同意書根本唔係重點,就算佢簽左讚成,最後上映都可以話壓力大要求你停播,然後D人就話學生重要定套戲重要,阿ling睇住英華黎食,但個學生大學都畢業埋
所以咁講,我自己理解同埋支持聆嘅選擇
亦都認為拍攝上有道德問題,需要道歉

只係可惜呢一出有質素嘅紀錄片未能上映
而呢件事本來可以用溝通去解決

另外,依家網上嘅謾罵係無助事情發展
而我地亦都唔係當中一員,
嗰啲人身攻擊,白卡狙擊係過份嘅。

點都好,希望可以有更好方法解決啦
我都估唔到翁靜晶會出聲
邊度可以搵到佢嘅回應
純粹想學野, d人話同意書唔係合約可以撤回, 法律上錯係邊?
平時上網將個人資料比左公司, 唔係可以撤回個consent限制佢使用
可惜到而家都唔係所有人同意你頭嗰兩句。呢個po仲有好多,唔係上面巴打都唔使明知呢度係圍爐區都估要打咁長解釋。
「網上有定無助事情發展」我答你唔到,因為如果唔係群情洶湧阿聆可能建一句道歉都唔會收到。又係咪一定要係局內人先可以評論?我唔認同因為件事由公映嗰吓已經有一定公共性。局內人有利益衝突亦未必中肯。
至於人身攻擊或者咩校長似林鄭個啲我認同係過火,只係呢啲人唔係大多數,唔應該同大部份嘅理性批評混為一談。(我唔係話你,但呢度已經見到有人係咁。)認同批評要啱力度。
而嗰啲白卡就擺明attention seeking啦,明顯大多數人都知而且冇支持佢哋。
最後,我都一樣希望最後可以皆大歡喜,但呢啲冇得逼。聆要睇得開、學校、導演更加都要睇得開,而先決條件係有權力嘅一方要肯放低身段平等溝通。
成件事係好可惜,但重申:咁唔代表導演唔值得批評。
係 繼而會局限了創作自由
依家只可以做嘅係道歉同停播,停播做咗,道歉事主未接受或者道咗未道我哋唔知。

成件事好恐怖嘅係喊打喊殺嘅人、一沉百踩嘅人,仲有抽水嘅人。

成套戲對我嚟講係失敗嘅,因為成套戲係建立於超乎常人嘅互信互愛,但依家依樣嘢都破碎埋,令人質疑套電影嘅本質到底係乜。無論電影論述同畫面有幾成功,可惜依部分做唔到。
正常社會係咩聲音都有。

但良好教育會孕育出呀聆依種人,無論有咩論點。都可以言之有理咁去我手寫我心。

至於某啲人,無論討論乜都只會搬出「乜乜打手」、「乜乜賤人」而去因人廢言或者扣上依啲無解之名就以為係為正義發聲,就係正義之舉。

錯誤類比人同事,不理事情大小因由都一律追擊咗先。

呀聆嘅睇法受人接受,有一半原因係因為佢有能力好好去討論一件事表達自己。

至於嗰啲普羅大眾就不便多談啦。
仲會怪學生啲人真係始終中國人DNA,唔尊重個人私隱,香港仲講咩人權自由
我應該係另外一個巴打

今次純粹係好可惜

其實今次每個角色(除學生外)都有責任嘅
不論導演,又或者潛水嘅學校同家長
又或者真網民/kol/記者/參與口誅筆伐嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞