平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
其他post啲人好癲
明明都講咗學校導演有問題先
淨係講話如果阿聆早啲公開講就好依家先下架好可惜
就比人鬧係blame the victim
又鬧我藍尸情緒勒索又話現實一定冇朋友
港大原擬明天(8日)舉行「走過永恆的片刻《給十九歲的我》」講座,活動海報顯示嘉賓講者為導演張婉婷及主角之一阿佘,校方已發電郵宣布活動延期至另行通知。

原來港大原本聽日仲有講座
而家覺得好唏噓
我係第二個forum 話星期日晚買左飛睇都比人話美麗新香港賤種
因為喺「新聞」故事入面,邊個係好人邊個壞人太明顯,而家嘅社會基本上缺乏一個公開溝通嘅平台,以前可能城市論壇都會講吓,而家咩都冇

雖然有啲政治不正確,我唔知阿聆咁樣講完之後,見到今日嘅結局心情係點….

好多人口口聲聲話點樣唔好blame 到victim, 但心裏面究竟係想幫人,定係攻擊其他人,佢哋心裏面自己清楚
我朋友聽到我睇咗即刻擺出超級不屑嘅樣
但我係一早優先場睇 佢知道先好啲面口
我之前有叫佢睇但佢未睇 就話好彩冇睇
同場另一個朋友有睇都係覺得好好睇同好可惜 我同另一個朋友都覺得冇睇啲人先會鬧得最大聲
因為可能以為套戲真係好多關於啲學生個人負面嘢
但其實睇完只係覺得套戲好正面勵志先想更多人睇到
成班講到張導係高志森呢種擦鞋奶共導演咁
永遠冇人講到加入說好香港故事前點奶共法
真,係導演 學校角度,應該覺得學生冇可能咁強硬拒絕,話曬學生都付出左咁多,上映左迴響又咁好,應該冇100%拒絕既理由
冇睇過就話講到偷拍學生先on9,睇完覺得真係偷拍既應該係得佘係垃圾桶隔離食煙果幕
雖然咁樣講都一定會俾人話俾人blame the victim, 但作為一個成年人,件事發展成今時今日咁,即使唔係即時,都好有需要回應,因為而家坊間嘅評論已經人格謀殺校長、導演同埋所有參與呢齣戲嘅人,而當中好多都係刑事嘅指控
我覺得依家網媒咁多反而易過以前公開溝通
ig出個post 都可以reach到好多人
不過張導真係好老一輩果種思維 出嚟講啲嘢仲愈描愈黑
希望佢地等件事平息啲再溝通下
唔係冇得拗囉 負評
我覺得主因係所有矛頭都指向佢,其他持份者完全冇解釋過件事,而且新聞裏面好人壞人都已經定性左,根本就百詞莫辨

而家已經去到無論講啲乜嘢,啲人都覺得啲學生係俾人誘騙
係佢講咩啲人都話潛台詞就算喊晒跪埋地都可以話佢做戲之類
係咪要計埋反國民教育先?咁應該唔止五分鐘嘅
刪走阿聆其實就無爭議
主要啲人唔鍾意張導演啲行為,但的確唔應該話你,千錯萬錯都係唔刪走反對公映其中之一嘅素人主角,而決定公開上映嘅學校、導演、發片商⋯
咁呢層係好難控制,由佢哋決定公映個刻,應要承受輿論,有好就有壞。
張婉婷有講過幾個人都搵過佢CUT自己唔想出街嘅嘢(比如副校想剪走用愛溺死學生個句,佢受訪都話不安咗好耐,係個女支持佢個嘢冇問題)
講真如果比佢哋揀剪走負面嘢最後唔會咁大迴響
單單係佘已經無咗個種救贖感
藝術同尊重嘅矛盾嚟
個個都屌,啲人咪跟風一齊屌囉,香港人係咁㗎啦
大撚把人唔知實際發生咩事咪又跟住一齊屌
咁好明顯有誤會喎
佢老豆係耶撚 可能覺得套戲係榮耀神(好多人冇信仰睇完都好respect)又見個囡冇咩嘢
而家屌成咁 睇到好心up
個家姐好大波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞