平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
咁而家人哋問好唔好睇ar ma
希哥嗰啲仲私隱啦下化
仲冇簽過同意書 tim
紀錄片黎講我覺得專業水準其實差啲(對比Netflix睇到嗰啲戶外紀錄片)
套嘢俾我嘅感覺係睇緊鏗鏘集多過電影 但內容係的確好有意義 亦都令人反思好多嘢
又係打橫黎講
本身d 相都唔係合法流出啦
同d 相同片擺去戲院播?
都廢撚事再同佢拗
呢d人永遠睇嘢淨係睇表面, 自己覺得係點就點
真,明明等多2個幾月就上台囉硬
因為跨越咗十年追訪佢地,冇咩片係做到,香港更加唔會有
呢套戲係導技上未必有張導其他戲咁好

但十分值得睇
夠真 夠raw 記錄晒大環境同個人嘅十年變遷

同埋我覺得係轉公映個問題上
校方主導權遠遠大過張導
學校應該係見好評如潮 想借機搵錢

希望校方可以同阿ling早日處理好件事同埋阿ling嘅情緒

重新剪接 重新上畫

我冇後悔我睇左套戲

如果睇左套戲就係幫兇
咁睇eason演唱會 食老麥嘅應該仲大罪
最後有冇參選香港小姐
嘈係嘈佢得到電影片段既手法
套戲可以係好戲,同時導演可以係好賤格,而且佢手法不道德係事實
睇得出第一位校長係一個好好嘅教育家
講中你?
呢個真 明報篇野早三個月出都未必有人理佢
見住啲人一沉百踩真係好撚心up
個男神變左長頭髮
好的骰靚女
幾好睇 第一次睇呢種類型既電影 主角係真人真事 而且係現實可以接觸得到既人 個感覺幾得意
其實睇住套片好身同感受
覺得唔比人睇係可惜
根本班友雙標到震
呢啲時候就人講佢講,搶佔道德高地
但影響到自己(無流出片睇)又唔想
最後兩句講得好好
我係舊生 我可以同你講學校真係唔理咩出席率
我自己都試過冇通知成個禮拜唔返學 都係班主任問兩句 去到F5/6 大把人隔日返學 留係屋企溫書
食煙唔係學校食冇人理 係出面食煙唔著校服都冇人理(半山年代 著校服就唔紮頭髮都會比街坊報串然後係assembly提全校學生要保持學校形象)
留班係單純因為成績差
好理性分析
仲要咁啱拍中呢個翻天覆地既十年,意義好大
我相信唔會再有片拍到呢個時段既香港仲要上到
其實真係好好好可惜
呢個咪就係導演角度嘅想法

對佢自己或者專業演員嚟講, 只要有份參與拍套好戲有獎攞名流青史, 之前點辛苦都值得嘅。相信佢自己擺喺呢個計劃嘅心血夠佢拍多兩三部商業片搵錢, 簡單嚟講, 呢套戲係張導自己用嚟J。所以佢成日諗住個諗法就係: 呢齣戲上畫一定爆紅, 班師妹大咗就明白有份喺套全城盛讚嘅得獎傑作入面做主角, 之前嘅辛酸委屈都一定不值一提, 佢地會感激我同學校俾咗呢個機會佢地。而導演呢個崗位一向最最最重要都只係追求套戲好唔好睇點拍先會爆票房。所以張導亦都用咗同演員相處嘅態度/方式去同學生deal, 覺得佢地唔合作係跳草裙舞或者偷懶, 過一陣就settle到, 再唔聽話就出律師嚟凶。

但係呢套係真人show, 佢地喺戲入面嘅生活就係現實生活, 班學生唔會俾人讚話佢套戲演得好好, 只會俾全世界評頭品足, 呢世人同親戚朋友都好難保留到自己嘅空間。正如阿佘講: 真係驚嫁唔出。(阿佘真係好L堅抽, 阿叔我大佢一倍咁滯自問都無佢果種堅強同豁達。)

所以我相信張導無細路仔唔明白年青人嘅諗法加上自己太aggressive只係諗套戲無考慮過學生(佢眼中演員)嘅感受。 咁真正嘅演員簽約收錢又真係唔駛理佢感受嘅...........

講返題目:
只論戲真係好好睇, 雖然有好多導演自己對畫面嘅演譯同埋幫學生代言內心感受, 但係睇住呢班學生成長, 會比較同諗返自己細路仔到幾十歲行過嘅路。加埋用香港呢十年變化牽引成齣戲, 睇完係好有感覺, 如果無而家嘅爭議, 呢套係會喺香港電影史上有一席位嘅代表作。

而家落咗畫, 預計唔會再上, 亦唔會串流或者公開賣碟, 就算有都係一個再剪到九彩嘅新戲, 所以齣戲而家變成一個傳說, 無睇過就真係錯過一世。
無睇過評論唔到。但我好好奇一樣野, 就係我作為舊生, 對於學校呢10年嘅變遷都叫有少少興趣嘅, 但我對於6位少女嘅故事完全無興趣就算以前只係話俾校友睇for籌款都無興趣睇點解會咁多人睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞