平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
私隱問題下會有分別?
所以由頭到尾張導最大問題就係唔記得/無視咗「人重要過作品」,呢個問題係同套戲好唔好睇冇關。呢個po大部份人仲未明點解佢會俾咁多人屌。
我真心唔覺得張導本身係個壞人,但就算係100%善意,一廂情願嘅好心都係可以傷害到人。
你呢段說話調轉黎講一樣通

學校同電影公司無走法律程序告呀聆已經好俾面
所以唔希望有啲人繼續人格謀殺校長同張導
支援一下學校同張導都唔得,啲人太低質

係咪所有野淨係得黑同白兩面
可唔可以係: 我認同學校同張導演就呀聆處理得唔好 但套戲仍然有價值 可以點改善
點解一定要有所謂嘅「胸襟」去接受自己嘅過去成為大眾嘅娛樂?
你輸嘅係睇少一套戲,人哋輸嘅可能係成世人。你就話睇完正面唔會憎佢,但你又知所有人都係?佢本身就冇義務去俾人睇,衡量過認為唔上好過好,咪就應該唔上。冇可能調返轉話係聆問題。
「人重要過作品」定「作品緊要過人」?同理心呀。
公映嘅話刪走阿聆個部分就可,從頭到尾都係講緊佢唔同意公映
因為童星係有合同,《給》係同意書,唔同性質。
同意書係可以拒絕或反對,啫事實上中途退出都唔會犯法,但啲大人就係拎法律蝦學生唔識嘢。

其次,公映係無簽同意書,係有權停公映。
佢梗係講緊輕鬆啦 佢又唔係班素人
佢話自己接受到裸體或被雞姦情節被人公映都得㗎!
平時viu/電影公司有打手嘅post,打手嘅數量係誇張到可以過百
如果給十九有請打手,唔會黎黎去去都係嗰幾個有睇過套戲兼企給十九嗰邊嘅觀眾
不過你當然會理解為,給十九太cheap 淨係請幾個打手 陶傑黃秋生MCM林作都係打手
第二段
呢個po有啲人(唔係全部)話就話平心而論,但都係因為睇完覺得好睇就用藝術云云嚟幫導演開脫,有啲仲調返轉去指責阿聆。
根本鬧阿聆個班人都無同理心,自己想睇就得,人哋就無權要求停公映嘅,野蠻人嚟!
係囉!表面唔係鬧阿聆,但實際呢!呢啲就真係假人喇!虛偽。

你哋睇返我上面留言無一句係話張導壞話,全部都係引述學生言論,唔會講啲類似話人一個阻晒成班人睇戲咁上下。

我從來無話張導啱定錯,好直接舉例話人要投訴,我都無符。

呢啲就係公映要承擔嘅風險嚟,佢哋以為拍電影好易咁,無限制好自由,其實好多嘢都要準備,包括有冇拎到參與者嘅同意,俾唔俾授權作商業用途。
睇過嘅人都明顯感覺到導演同學生之間嘅代溝
我甚至諗其實班學生知唔知導演講緊乜
導演講嘢有啲粵語殘片feel
所以發生今日嘅事真係唔出奇
由頭到尾大家都活喺不同世界
就好似老豆老母永遠唔明仔女諗乜
成日以為為佢好,最後迫到啲仔女癲咗
但老豆老母又唔會存心害啲仔女
Exactly
但而家個社會就係得返兩面咁
你睇下Facebook / ig d comment, 同周圍啲人討論下就知
啲人第一個反應就係,杯葛呀,唔睇喇,導演好衰好過份呀
我估你誤會咗我意思

我就係講佢地無請打手,先會搞到今時今日咁

佢地開頭見齣戲反應咁好,以為一面倒會係好評,一俾人質疑就完全應對唔到。呢啲對專業紀錄片製作可能都係可以預見,但而家執行嘅可能只係學校嘅幾個老師點夠人鬥
cctoy一帶風向真係好恐怖
上面都幾個,個個回覆水蛇春咁長,講嚟講去就係指責人哋唔道德,佢哋一覺得唔道德,就要變成禁忌唔好提,最好殺死埋個導演咁
邊到有咁極端你幻想唔好套係人哋身上啦!
我冇誤會你呀,但我打錯咗,唔好意思
嗰句「不過你當然會理解為」個「你」字,其實係想指嗰啲一面倒踩套戲嘅人
有條友屈你言論疑似想殺張導
你快啲澄清返 一陣又拎你出嚟周圍抹黑你
邊到有你講個啲極端嘢先?唔好淨係識得負評我又俾唔到咩證據我啊!你呢啲就真係屈得就屈!

想殺乜乜?

平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?
https://lih.kg/zjiHBrX
你有竟然有睇哂上面有位會員每次都用千字文嘅留言?
我每次見到佢個留言都會不自覺地碌走,唔係話特登唔睇,而係曾經嘗試睇頭幾句已經覺得好長氣,之後一見到佢個名就會自動skip哂啲留言。阿聆萬字文我都會用大半個鐘去睇哂,但嗰位會員嘅千字金剛棒式留言我真係搞唔掂
我認我有睇,不過佢都已經成功用好多篇千字文同回覆破壞咗個post嘅討論氣氛
給十九歲的我|中立被狙擊‎ 翁子光相信張婉婷:追罵等於人格謀殺
[url]https://www.hk01.com/article/864934?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
[/url]

翁子光咁緊張自己票房,都肯冒險幫張婉婷講公道說話
我話佢冒好大嘅險,係因為佢套戲就上,背負着好多投資者同電影團隊嘅壓力。
佢可以選擇唔講唔提,但佢都企出黎。
真係改變左我對佢嘅上次正義迴廊係咁講錢嘅印象
Philp, you are the man
呢單嘢恐怖嘅地方係令到好多人根本唔夠膽出聲

尤其係電影圈嘅人

反而有好多開Patreon嘅KOL發聲,不斷希望搜刮「黑材料」同埋內幕,呢啲人仲要係平時不斷強調自己愛香港電影
又遠遠未去到抹黑嘅純粹小貓三四隻,我呢個無名無姓嘅”nobody”俾佢哋屌吓都唔見得會有咩咁緊要,由得佢啦

btw見到ching你有稍為幫我澄清,唔該晒你先但你回應嗰條友講啲嘢係最冇回應價值嗰堆,奉勸ching你唔好嘥時間同佢(哋)泥漿摔角了。
其實佢講得幾好

佢自己都拍開真實事件改編嘅電影,想呈現社會更真的一面,就好有機會牽涉私隱同道德嘅問題

今次將私隱同個人問題放到咁大,對電影業一定有傷害,將來要處理就要更加小心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞