平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
其實女仔受嘅壓力更大
ling同佘都清楚表明,佢地好愛學校,呢個結局一定唔係佢地想見到
阿佘做護士就無咩用, 做耐左野就知如果佢地性格工作能力正常, 溝通能力好, 有呢個CV係職場係屈機既存在.
真心呀
其實佢地有參與依個proj
都豐富左佢地個讀書生涯
多左機會試唔同嘅嘢
依家又可以出席唔同嘅公開活動
傳遞正面訊息
係好好嘅CV
其實係…如果阿雀肯入政府…分分鐘可以由低做起…做助理館長個啲…呢個CV真係好有用…
呢個post討論好唔好睇,你冇睇走入嚟亂吠然後話人笑柒你?嘩你老母點解生咗個傻鳩呢樣反而有討論價值
個訪問本身好重要, 作為體育界名人去講點平衡學業同運動. 對好多仲係呢方面爭札既學生有好大既鼓舞作用. 真心導演揀得入去都無咩邊段唔重要.
討論好唔好睇要笑柒班冇睇/冇得睇嘅人?睇得張大盜嘅果然都係嗰類垃圾
我睇過
仲有我一開頭係睇一個kind of kol嘅Facebook電影評論
佢話個旁白好煩問問題有啲高高在上嘅感覺
而我睇完呢個評論淨係覺得好想入去睇,唔睇過係俾唔到評語嘅

然後我再睇埋其他人嘅訪問,都淨係覺得佢哋講得好啱(無覺得佢哋慘)同應該爭取翻公道

但呢套戲仲係好正
好好睇
你入嚟亂吠仲反問咩你件垃圾收皮算啦
嘩 討論區只準笑人冇得睇 唔俾人反問 好大嘅架子吖 果然係說好香港故事嘅一員
幾個女仔同導演大家都有唔同嘅壓力

導演組嘅人十年嚟去拍佢哋都係一份心血嚟,大家淨係focus個女仔嘅「私隱」,但就忽略其他用十年時間製作嘅人,依家叫佢重頭做過都冇可能

我自己真係唔多相信條港女公映前先突然知道會上映,加上佢自己都有參與過拍電影,我覺得只係一個麻煩女人見風向喺自己嗰邊就打蛇隨棍上去狙擊導演
所以李慧詩出post其實都好好笑,佢話點解佢會存在喺呢個電影裏面,大家應該心裏有數

其實好簡單,佢出場果斷單純係表達做運動員唔容易,同埋點樣可以說服屋企人支持

完全唔明可以點樣斷章取義,反而其實
導演放佢入去,係因為真心覺得佢係小朋友嘅role model, 尤其喺過去嘅10年裏面

不過今次佢咁樣講嘢法,令到我更加失望
老實講 我覺得而家搞到咁
對其他幾個女仔影響仲大
本身無呢件事,啲人睇完對啲女仔感覺正面,轉個頭都唔記得佢地拍過呢套片
而家搞到全城都知呢幾個主角

依家絕對影響到好多人
包括寫千字文果個

本身個個睇完讚好好睇好感動就算
依家全港都知
好多人特登spin 話全部人都反對公映,但選擇性忽略有五個主角接受同埋願意做宣傳嘅事實
因為會睇港產片嘅觀眾只係好少數反個啲本身可能根本唔會留意港產片/套戲
明明最大victim 就係導演,consent係有拎,十年心血花咗
老老實實我係冇睇過, 我都知對套戲本身既質素我係make唔到comment
直覺上變禁片真係冇需要, 睇既人大多數根本唔知套戲放映既background傷害咁大 (除左明知仲最後一日蜂湧入去個班) 比人伏左又冇咩責任後悔定點, 同埋個內容都未至於討論都唔比下話

只係睇唔過眼明明阿聆係受害者, 有班撚屌純粹因為套戲好睇, 而用一種陰謀論imply佢咁遲先講係見收得想搵錢/d人純粹因為政見攻擊張導個拍攝本身冇問題/撐佢個d係狗公乜乜柒柒心諗都唔識佢呢度匿名論壇點樣做狗公

明明都唔關事, 有認真follow過個前因後果既人都知公認事實同道理係點#wtf#呢d唔洗睇過套戲先有權出聲既, 我上面都只係想羅列一d事實出黎答d人對佢既質疑

同埋想講立意良善唔係大撚哂的
去到最後都係要靠屈人去甩身
人地依家係star黎架
有票房叫座力架

自以為
屈左你啲咩吖玩具撚
唔係屈我
不過就係屈其他人囉

「果然係說好香港故事嘅一員」

嘩屌 張大盜說好香港故事都唔知 睇戲唔睇背景咪你呢啲柒頭囉 番去玩玩具啦垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞