平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
家庭真係影響好大
大家成日講既一句:如果xxx係香港出世,仲成唔成到名?
我當時諗,我地拉近啲睇
如果呢6個家庭撈亂黎生活,佢地既成長又會係點
Eg 呀佘佢同馬燕交換,已經係完全第二個人生mode
呀雀屋企人果隻紀律部隊操班模式用落madam到又會係點?
Madam屋企人完全係chill mode放養,用落無乜自律既人到,仲入唔入到大學 madam屋企人果種mode完全要靠自己高自律先搞得掂

要講真係有排講
佢違反演員嘅意願,用近乎騙嘅方式去完成套戲。咁無職業操守,拍得幾好都係假喇。
Hawthorne Effect (Observer Effect)
了解一下

People’s behavior changes when they are aware that they are being observed is known as the observer effect.

雖然無研究直接話係負面影響,但係一個人嘅青春期度跟拍足咁多年,尤其仲要係intrusive filming,你話無影響我就一定唔信。

我覺得長時間跟拍記錄片本身就係一種唔道德嘅行為。

Btw如果你細個有人跟拍你,可能一個月你就頂唔順。
:你係加害者香港人質素

其實我覺得而家呢個局面佘鈴估唔到 亦唔係佢地想見到
老實講班女係好睇,好睇係因為佢地嘅成長同埋佢地嘅真摯,
但成套戲嘅製作同處理都令套戲變得唔好睇,
首先從技術層面,鏡頭唔知點解攞得勁差,都明白紀錄片好難下下都構圖工整,但係攝影師拎嘅角度似係一個唔識攝影嘅人拎住部相機就咁拍嘅感覺。另外,套戲話拍咗十年,根本頭三年嘅片段係勁少,一定會有人話時間所限擺唔到咁多片段落去,但佢睇落又唔係精簡,果種少係好似一年拍咗2-3日咁。
其次,套戲不斷加插一啲家長式同主觀對白令人睇到好唔舒服,再加上本身唔知係學校宣傳片,睇果陣心諗咩事係咁讚間學校,覺得好唔似紀錄片。
睇到最尾仲失望,導演擺明企係權威嘅角度去睇呢班女仔嘅成長,淨係識得引用校長嘅說話,根本就冇乜反思。
偽善到仆街
希望netflix 肯買個版權返黎播
搏屌咩
單論套戲其實好撚好睇
教育局同私隱署都出埋聲 好難再公開啦
本來覺得好睇
但原來係咁拍出黎既
我都唔期望關於學生既入面有幾多成係真

根本呢套係英華既廣告黎
學生陰功 慘被利用

btw D老師偽善得黎幾好戲
可以考慮角逐奧斯卡
香港小姐宜家都好正

冇錢分又要播晒你啲野出去係人都屌啦
識玩一早同班主角分錢咪冇事
佢唔咁拍點拍到真野呀,佢係pk ,但套戲既藝術成份相當高
處理得唔好 應該收益平分 預計每人俾返百幾至幾百萬咁 我諗會gur 好多
呀佘畢業果日喊住話覺得自己唔係屬於呢班果陣
已經好想喊
到校長話: 唔會 你永遠都係英華一份子
果刻真係忍唔到
我都好想知 好正
同你做十年義工演員幫你上神枱真係屌你老母
madam太善良屌唔落
當全級傳呀佘做援交影性感相
madam: 至少我接觸到既佢 唔係d咁既人囉
同埋d性感相係外國好正常姐 無乜野
唉 好可惜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞