平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
香港其實係移民社會組成
由開始到依家都係
有唔背景先有代表性

亦先可以反映到英華本身唔係貴族學校
學校有教無類嘅形象
上面講緊連登仔突然尊重「人哋私隱」做狗公叫人唔好提套戲,定係你焦點錯啊on9?

而且個條港女之前咁多機會唔大力反對,質疑佢都好正常,條港女仲要跟過呢個導演拍其他戲,依家講到乜都唔知俾人擺上枱咁
基本上李慧詩喺呢件事都係一個見女人喊就咩都唔理幫手屌咗先嘅人嚟
佢有咁多sponsor點都要開聲 同埋道理又喺佢果邊
呢個post好多人係咁
為咗有戲睇
用囚徒困景呃人簽consent又得, 有學生喊足5年先唔使拍又睇唔到, 本來話出DVD後來變咗公映又扮唔知, 為咗套戲可以公映籌旗用法律恐嚇學生繼續拍攝又冇問題
成件事學生完全冇say, 任得張大盜同英華任砌
然後呢個post只會理套戲好好睇, 冇得上好可惜

香港真係好撚正
作品本身同拍攝手法可唔可以獨立分開睇?

拍攝手法卑鄙差劣同作品本身質素是否構成衝突?

藝術與道德之間既取捨同平衡?

就呢件事其實可以延伸好多討論,但依家主流輿論就同巴打你一樣,以違反道德一個標準為事件定調
好認同你
根本係啲人見張“政治唔正確”
先追住佢黎咬
如果啲o靚妹真係覺得自己俾人呃 俾人逼
點解唔係去追究學校,老師同自己父母
個導演點計都唔係最大責任果個
佢根本唔係最錯既人 只係最肯承擔果個
諗起以前有套千禧bb檔案
拍到個bb 去到二十歲
唔知佢地拍到反枱會點
佢仲係bb 就要開始比人拍
所以我中意偷拍
搞到心思思好想睇
希望傾掂數啦
佢有講有個女仔唔想上 阿聆重要安慰佢拍得咁辛苦唔上好可惜 加上首映禮阿聆父母都有去 又點解釋呢
其實有幾多人係因為個張導獲委任說好香港故事同好多人想睇冇得睇而反對 問心嗰句
完全認同
其實我覺得到依家
大家咁妖魔化導演
校方 女方 包括寫千字文果位小姐
好有責任出嚟回應下
梗係睇過先圍爐啦,唔通好似出面啲post咁未睇就話唔好睇咩,你用下個豬腦先啦
呢套好睇
有腦就唔係cctoy啦

諗緊又偏激,又唔肯聽人講
佢冇睇套戲唔緊要
如果多人睇,我相信更多人會支持香港年青運動員
佢出現果part其實係話比觀眾知
比班後生去試下啦
明明係一件好好既事
圍爐笑柒啲冇得睇嘅人?嘩真係好有討論價值
47人案又唔見你地班網民咁關心
阿布泰呢?你地杯未?
個個就係屌張導 連屌幾日,其他新聞冇人理
依家風向係屌套戲

基層出身既李小姐梗係要割得快好世界啦
依家攞哂光環
ling安慰另一個同學係導演嘅講法
ling講自己一直同學校導演表達唔可以公映
但前校長好似又唔知
每個人都表達自己有利嘅嘢,真相唔知
佘有講ling好硬頸,所以家人唔可以代表佢
認同
製作組同學校就一定要做好多嘢補償呢班演員
但我衡量思考完、
變禁片同bully大盜係完全唔需要嘅事
唔知你明唔明我想表達咩
同埋我覺得個女仔本人依家應該都有後悔段搞成咁樣同埋咁多人鬧搞到有啲大
導演係安慰ling,今日晴朗有重播,主持有幫手澄清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞