平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
好耐無睇陶傑
啱啱睇完陶傑風雲谷直播講呢單野
今次我傾向認同陶傑同鄧小樺果邊
Cctoy屌緊十九才子
又係度拉去藍藍黃黃度
講真呢套紀錄片真心好睇
亦好有水準

其實我覺得依家最恐怖嘅係個批鬥風氣
我明白套紀錄片製作上係一定出咗問題
呢一點無人可以否定

但係唔係想要批鬥到個導演咁?
總之你唔全面屌鳩個導演
你唔對佢落井下石
你都係一個仆街嚟嘅
一係就將你打成咩電影公司pr
只容許單一意見
呢一點係最恐怖嘅嘢
NO
不過你要求低到一定程度呢套嘢就好好
上面已經有人講
話咩咁多人撐導演,個導演請打手係無可厚非,根本就唔係諗住討論
真係好恐怖
無可否認,拍攝手法一定係有爭議

但令我同好多朋友心寒嘅係,好多人挑撥學生同埋導演或者學校嘅關係,用所有最差嘅動機去形容導演同埋校方每一個行為

明明呢一套的確係連結到好多人嘅作品

而家戲又唔會再做,導演、校長俾人批鬥,隨時俾人拉

呢個就係阿聆心目中美好嘅結局?

當然,我都覺得佢係純粹覺得有權利發聲,唔想所謂嘅黑歷史俾人睇到。但成年人世界好複雜,好多幫佢伸張正義嘅人,其實都可能另有目的
我唔知佢見到邊度有咁多打手有打手就唔會今時今日咁
你講嘅嘢完全係我嘅感受
依加對佢自己傷害仲大
但真係好難怪佢
票房收得 一陣又會話要上埋串流平台 不斷進迫
所以校方之前都同佢講
唔上映對佢傷害可能仲大

搞到自己校長學校導演俾人批鬥
搞到套戲無得上
搞到自己同其他主角俾全港注視
(注視度肯定高過電影正常上映)

唔知佢有冇預計到依啲
依家有咩感受
D臭西勁L短視, 出左名有人搵佢地拍廣告不知幾FATFAT
臭西即係臭西, 目光短淺
唔上映識你老鼠咩, 既然好評如潮, 形象又好, 對日後咩發展都係好事
見你噉講,就容許我以下而「張導、校方從拍攝製作至公映前後時間之期間對阿聆本人有作出任何道德上不容許的行為,兼且該行為本身值得譴責」為前提去回應。

我個人唔會喺呢刻好肯定噉話道德同藝術完全冇得取捨(因為要展開呢個討論涉及好多前提,比較複雜;而呢點亦都關我以下嘅論述事);而我都認同呢個問題有你所講嘅「討論空間」。但唔係「某啲問題有討論空間、而該問題理論上係關乎某道德議題嘅結論」就代表「要討論該道德問題就應該要處理前者先」。例子就係要處理任何犯罪/道德上有缺失嘅行為本身要處理”personal identity”嘅問題;但我諗冇人會覺得我應該要討論咗後者、有埋結論先可以着手討論前者,因為我哋唔需要討論就有理由相信 (唔係講緊要實質證據嗰啲理由)不同時間點嘅「人」係同一個人嘅話就可以直接落去講道德與否、點解唔道德等等。而即使我承認理論上你所講嘅問題或者有「討論空間」,唔代表我應該要討論呢個問題先處理呢件事本身;而我諗我(或者其他人)有理由相信(至少喺呢個case)道德理由係可以凌駕藝術理由,理由係:如果一個具體行為(道德上)不容許,點解會可以有藝術理由可以凌駕到佢嘅道德理由?我哋平時講一個行為「道德上XXX」唔係指我哋話嗰個行為係「道德上嚟講」應/唔應該做(即並非可以就其他角度去討論更高層面嘅「應否」),係純粹分清楚我哋從咩角度討論件事(同埋咩意義嘅「應該」),而事實上我哋講應唔應該做其個行為、某個行為容許(不容許)已經係從道德上而言,即「應該與否」本身就係道德問題。所以如果你有道德理由話某件事係「唔容許/唔應該做」,但同時間又真心地、好大程度地質疑某啲情況下道德理由係「唔可以/唔應該」凌駕藝術原因嘅,噉我好好奇你嘅「可以/應該」係咩意思(先唔講我諗唔到有咩情況係藝術原因可以凌駕一個明顯嘅道德原因)

噉嘅話,喺我最開始講嘅前提成立嘅情況下,依住個道德結論去作出相對應嘅道德行為又有何不可?更何況而家連個道德問題本身都有人有唔同睇法,兼且個論調唔係對件事冇影響力(有名人不只一次公開批評番阿聆),加上個人認為件事至此嘅發展未去到一個回應呢個道德結論嘅最佳情況(睇到呢度希望唔好有人誤解我話要張導等人坐監/收晒皮),噉大眾有集中討論/譴責有道德責任嘅人有咩問題?你話噉樣係「並非好事」,但我反而認為我上面講嘅嘢成立嘅話,唔單止大眾冇道德責任喺而家呢刻去討論你所講嘅問題,反而相關討論去到某一個程度會模糊討論焦點、影響件事應該要有嘅發展,噉你又從咩層面同角度去講「並非好事」?

簡單講就係,我個人唔會話你提出嘅問題冇意義/價值/討論空間,但從實際意義上、基於道德原因下,冇需要喺而家呢刻有更多討論,甚至係唔應該係噉𠻹。
你唔需要下下jer住人話你pr
你覆緊嗰個覆嗰個(即係我)就冇話你係pr又剩
同埋就算係話你”blame the victim”唔係未必因為意見唔同,而係如果有人有理由覺得阿聆喺呢件事冇做任何道德上錯誤嘅行為,佢見到你嘅立場同理由話你”blame the victim”都好合理啫
Sor,尾二嗰段第四行打錯,係「有影響力」至啱。
張導嘅上一代mindset 就點都關事㗎喇,無點企喺學生妹角度出發係真,但有時會諗呀聆幫佢拍過微電影理應關係唔錯,係咪真係要行到萬字公開信呢一步呢?

唔計一開頭嘅吳芷靈,全部kol幾乎係同一時間屌鳩張導,仲要一日內上升到批鬥埋佢個人以至香港電影,都咪話唔誇張。

仲有李慧詩暗示張導借佢名氣?但得果十幾秒,仲要預告同宣傳都無喎

所以諗起戲入面馬燕茹暗屌教練/港隊、一四同一九年嘅示威片同老師撐學生果幾句,鳩估會唔會係背後有人睇完首映後唔鍾意呀?

當然如果呀聆講嘅嘢係真嘅話,學校同拍攝方都係有錯,抵有位俾人入,呢點毋庸置疑。
唔會
成個YouTube 大把佢嘅訪問片
《給十九歲的我》2011開拍,微電影就係2013上

我想問「如果呀聆講嘅嘢係真嘅話」呢個如果係點得黎?你覺得佢講既野無根據定好多反駁位?
我意思係根據佢所講。咁我改翻 : 當然根據佢公開信所講,咁會唔會好啲?
如果 啲人真係有細心睇佢地嘅萬言書,其實阿玲最主要想voice out 嘅係,[b]佢覺得呢套戲嘅公映本身有程序公義問題,但亦都有贊同電影在教育的價值,佢亦都覺得學校比嘅自由同埋空間係真實[/b]

佢並唔係想批鬥導演或者校方甚至乎,喺篇文入邊,我亦都未見阿聆要求立即停止公映(如果有睇漏,麻煩指教)

反而佢想提出嘅係呢齣戲唔應該一面倒好評,大家都應該關心吓當中嘅倫理問題,用阿佘篇文講,阿聆係想討回公道

其實,阿佘篇訪問仲清楚講明我不需要攻擊學校,攻擊導演,佢只係想講套戲有啲乜嘢佢覺得唔合理嘅地方

又有幾多批鬥導演同埋學校嘅人,有真正顧及學生嘅感受,大家覺得咁樣去話一個學生都曾經相信嘅校長、導演真係好咩?
我純粹以為有新資料或者觀點反駁呀聆封萬字信信講既野
套戲一定係有爭議,但啲女仔有冇叫大家幫手批鬥校長同埋導演
電影真正含意是:恰十九歲的我十年
人哋喺學校同老師關係都好好,做乜要咁樣話人
所有post輿論一面倒指向導演 學校最大問題反而冇人討論當中原因係咩大家心照啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞