平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
多數睇過先黎呢到圍爐
冇睇過嘅去咗隔離

好後悔入場睇咗《給十九歲的我》
https://lih.kg/3297876
所以叫你自己諗囉,唔judge阿聆喇,佢最驚閒言閒語
如果你係唔想一樣野畀人知,係秘密,就應該一個人都唔好講,或者信得過嘅家人朋友先講
唔係因為3唔識7嘅人少d(校內放映/微電影都大把3唔識7嘅人睇)個circulation細啲就肯講,3唔識7嘅人多d circulation大啲就唔肯講,咁樣係咪on9,自己諗
班友實有拎當事人consent先睇相啦
「我在觀看電影前沒有很強硬的反抗公開放映是因為校方代表及導演以此片能對他人有正面影響等原因循循善誘,我亦認為我應該先觀看電影才能評估我能否接受讓校外的人觀看我的片段。」

「即使我對電影的前期認知是校內放映,對於放映後我能否承受各種閒言閒語,我是擔心的。」

其實阿聆個報道都睇得出佢好care外面嘅人點睇片中嘅佢…如果導演個陣肯cut走佢收兵之類個啲,補返佢其他片段入去,或者直接用過第2個人,應該情況會好好多。導演唔肯再剪+急住上映,搞到而家咁好可惜…
現實就 "圖定老母 "
另外好可惜嘅係,本來呢套電影大獲好評,其實阿佘/馬燕茹/阿雀等人絕對有機會賺外快或者成為kol,雖然佢地未必有興趣。但而家搞成咁,真係提起呢套電影都成禁忌,一諗就係覺得道德問題。對其他幾位主角都有啲損失其實…
宜家香港網絡世界係咁
我記得之前睇過一套係講有條友個老豆係傳奇登山家 後來佢老豆喺佢好細嗰陣意外死咗 然後佢老豆嘅partner倖存落黎並照顧佢地母子 之後個partner同佢老母再婚個仔大個之後就拍咗呢條紀錄片 我覺得好好睇 無論係專業方面還是內容題材

不過唔同嘅係佢冇當年嘅追訪 而係用舊錄影帶還原以前嘅片段
唔係可能
琴日張導881個訪問
其實佢地係一早知阿聆係反對公映
但係可以出dvd同包場電影節
所以佢地一路都係包場
再跟住聆爸爸去睇同張導傾完計
話聆平復左張認為無問題就照上
所以搞到今時今日咁
唔係無原因
好睇 cut 曬呀ling 再播算啦
即係阿聆老豆話咗佢ok?
導演唔肯
好難換第2個啦,最後中五/六有拍都係得番佢地,之後返母校果都係佢地
弱智仔
啲人諗嘢太簡單
不過我介紹人睇都係講有1419年少少內容
算喇 講得風向呢班人都弱智
無睇過呀屌
連張婉婷係邊個佢地都唔知啦
所以情況就係通告/合約都冇意思,只要最後話壓力好大心情好差,群眾壓力就可以令到套電影收皮
相信所有睇過既人都會覺得套電影價值好高,唔會點罵得導演好勁,因為唔上映真係冇天理
淨係話佢平復左
但平復左唔可以理解為ok
同埋唔係當時人自己講
唔使換第個咁麻煩(當初就係怕麻煩驚要左cut右cut唔畀final cut人睇),直情cut
走聆版vs6個都冇得睇,係人都識揀
衰在校方同導演當初諗住側側膊,後患無窮
冇得睇好可惜
浪費哂製作組嘅心血
相信導演佢哋一方相信可以好似勸服阿佘咁勸阿聆,畢竟大家睇完套戲反應都好正面,一間學校可以有一個咁大型嘅project連結到咁多屆嘅學生本來就好有意義

當然,最後失敗咗,唔知道當中溝通有啲咩問題。因為大家一間學校,完全係可以有時間慢慢來。所以我傾向相信,當初做完真係相信佢哋平復咗。

所以都真係好可惜,不過話分兩頭,諗返起戲裏面每個人嘅性格…都唔可以話事出無因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞