平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
想俾人睇ig嘅幾個女仔已經public哂ig,
private咗嘅就冇必要問
Exact7ly就係我睇到個story心入面諗嗰句
再加多句話有驚恐症即刻避走又應該點計
朋友反感位

1.揀角為何多新移民
2.多數有家庭背景特殊
3.拍攝影響家庭關係
4.素人並不想與某家庭成員拍攝互動
5.學生不滿拍攝
a.訪問無約好時間做
b.唔想玩都被跟
c.白目問題(成績及家庭關係)
d.逼人妥協繼續拍攝
e.拍攝退出問題影響家庭關係
f.不接納學生個人意願
講真,佢淨係上幾場報金像獎都囉硬,但明顯導演學校覺得依套野應該比多D人睇,唔係真係好可惜,錢反而係最唔考慮既一樣野
已block條垃圾黑警連登真係好多黑警
有cctoy既地方
所有野就只淨返胡鬧
想返轉頭,可能因為ling個人好出爾反爾,佢爸先會咁 不過佢哋自己先知到底係爸爸強權定個女唔守諾言
的確係
如果佢地肯聽下人講
一路咁包場加電影節
老實唔會搞到咁大獲
拍咁長時間嘅記錄片
佢地d處理手法太唔小心
你呢啲就係典型五毛低級黃專門做啲柒嘢去抹黑黃,等人地以為黃就係冇邏輯就係弱智,唔敢認黃。戲你就冇睇,話偷呃拐騙就係偷呃拐騙,你講既偷呃拐騙就係Base on宜家政權訂立既法律,係宜家政權訂立既法律底下跳閘都係犯法,你就講乜民主大義乜乜乜,你推翻先講啦,雙重標準
我移民美國好多年啦柒頭黑警
哩啲人就算有機會睇套戲,都係會繼續覺得校長扮聖人
佢哋唔會相信哩個世界有好人 除咗自己
話你焦點錯呀 傻9 未經他人同意流出呢個行為已經係錯 明唔明?人地點抵制係另一回事
跳閘,偷用$2長者優惠都可以講到咩民主反抗我打劫藍銀行,綁架藍有錢佬,強姦藍人屋企個女,可唔可以幫我洗白講到係為咗孕育民主細胞,為民主運動籌錢?唔該手足
呢套唔係純正嘅紀錄片
好睇嘅位係紀錄片中有戲劇成份
而呢種戲劇性係張大盜剪接出嚟嘅效果
真實同虛構大概7:3
係介乎紀錄片與電影之間嘅作品
其實睇法好多都係睇你點睇
我諗麥當勞嗰幕好多觀眾都會覺得呢啲只係少男少女青春少不免嘅平常小事(阿佘狂換畫都同樣)
而家似係阿聆自己接受唔到多啲 (可能因為完美主義)
阿聆中一已經開始為家庭著想, 但同時會被忽略, 唔係個個青少年都做到, 亦係好私隱家事, 唔係青春期玩玩下咁簡單
而家基本上你加隻腳去妖魔化張婉婷,你就係為弱勢發聲
你幫張婉婷講嘢,你就係佢個friend/你係打手
一言堂到仆街,但有幾多個用文革式批鬥張婉婷嘅人係睇過套戲?
李慧詩未睇就吊,咁佢係咪聽人講先?
戲中用佢嘅片段,一早由2016年就放咗喺yw 嘅youtube channel,點解而家先話有問題。
想拎返出鏡費用?
有睇過套戲嘅人都知,出咗李嗰10秒,主要係解釋馬燕茹讀書定全職單車嘅困局。李嗰10秒係完全唔重要。
然後有人話佢攞過奧運,所以佢先唔駛抽水。。。
但佢出黎抽水之前嘅對上一個 fb post (cover photo嗰個post),先得60幾個like,而家件事都令佢60幾個like嘅post都變到有300幾個like.
係,佢係攞過奧運。但電影風波前,最多人關注嘅奧運得主未必係佢。
佢哩個時候彈出黎講嘢,自然會多咗人關注返佢。

另外,女仔們嘅父母同校方點解一直都冇企出黎講嘢。你哋企女仔嗰邊又好,企學校嗰邊都好。
應唔應該由得一個7x歲嘅老人家,做哂代罪羔羊去俾咁多記者問責?佢唔企出黎,搵人寫萬字文仲好tim啦。佢有擔戴企出黎講野,又俾人用最大惡意詮釋佢每字每句。話佢發悔氣?
仲有呀 唔好再話英雄化李慧詩令到套戲下架,
當日黃埔兩點場導演已經宣佈左係同校方有共識要下架。點都早過李慧詩
又要搵女巫黎燒,又要搵英雄黎捧
世界真係咁簡單就好喇
講得好好!
如果當初揀哂香港出世嘅女仔/冇基層出身嘅女仔做主角
咁你朋友睇完會唔會又反感,套戲太中產太離地?
李慧詩呢下真係多9餘
Pin
我諗果位巴打意思係就算片入面既野正唔正面都好始終都係人地私隱,人地唔想出就唔想出(which is 我認同既)而呢樣嘢明明張導可以處理好但最後就搞到一獲泡。所以呢個post大部分巴絲都覺得以因為呢樣嘢搞到一套經典落畫係好可惜而唔係抽秤呀ling
想反對偷拍/流出片既去第二個post 算啦
既然片又拍左出黎
又有人睇左
留個空間欣賞部片既好啦

總好過日日屌呢樣果樣
講起李慧詩,佢講嘅嘢其實真係非常普通。普通到睇完之後都冇乜大印象反而袁國勇嘅就深刻好多

所以佢嘅反應都算係意料之外,當然就好似佢咁講,佢都要同贊助商交代,如果唔係割得慢就成為加害者嘅一員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞