平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
阿佘冇做援交,係佢啲同學屈鳩佢姐
佢今日無啦啦又出聲
好明顯佢想紅
係 我明 就算唔一早講咩都唔知
所以記錄片更加先要做好準備功夫
同埋簽通告既時候班小朋友仲細
未必有自己決定權 同埋唔識拒絕拍攝
到佢地大個既時候 有想法
見識多左個社會
知道自己一言一行都會比人放大
輿論壓力的恐怖等等
導演同校方係咪應該要多多同佢地溝通呢?
又或者關注多啲佢地既情緒同睇法?
唔係人人係無心理準備之下就被通知要公映乜乜
老屎忽啲都要講句,條仆街女做人唔得成熟,玩串自己同學校,完全係自己攞嚟,講句難聽啲,唔上都上左,有時有啲野,死啃都要啃埋佢,寫篇萬字文,當自己雞蛋撼高牆,又係咪對自己最好嘅結局我支持條仆街女企硬,法庭告到間野甩褲,將班仆街送去坐監
忘記唔到班女學生係雨下跑個鏡頭
可惜已經睇唔返
優先場票房都七百幾萬 唔見阿聆公開反對
呢單野睇得出cancel文化有幾恐怖
連登仔口中成日屌外國左膠乜都cancel一餐 結果自己咪一9樣
如果其中一個當事人話唔想出街就唔出街 咁全世界都唔洗拍紀錄片啦點難保你有一日一句話突然唔想出就唔出 浪費曬成條team咁多年時間努力
同意
優先場幾個月唔見佢公開反對
呢個post 同我今日係網上面睇到既野好似另一個世界咁

其實我覺得有一樣野幾勁
十年前岩岩開初
點樣揀到幾個咁有故事, 將來又好似幾出色既女仔
一早Cut左牙Ling就無問題啦
講真5個同6個差唔遠
李慧思更加無需要加,睇到悶
會唔會係所有人嘅故事都有其精彩之處
當日拍唔拍,你估真係d 學生可以話晒事?我相信超過一半都係父母既主意 ...

應該好多人覺得(家長,學校,老師,校長 ...等),搵到張婉婷肯拍呢d 野,係一件難能可貴既事,都唔會有第二次機會 ..所以大家都好想把握呢個機會 ..

當然,當事人經過十年人與事(尤期呢10年香港政治環境變化咁大),佢d 可能好多睇法都唔同左 ..

不過矛盾就來 ...依家其實去到最後,只有一個唔願意一齊再行落去 ..咁應該點處理呢?

其實,當事人可以入稟,申請禁制令去stop 套片公影 ... 不過佢選擇係金錢上低成本既做法 , 係社交煤體打千字文去作出所謂既「控訴」,實際係用情緒勒索 ...

依家出來,再加上混埋政治攻擊 ,結果佢成功令張婉婷跪了 , 不過佢實際上都係損人500 , 自損1000 ..大家都輸 ....
英華d 女係醒
好清楚自己要d 乜
好有自己諗法
相信你死個日都未執
跟足10年咁拍,其實係幾癲
中間仲要係香港變化最痴線果10年
名校係唔同啲
幼稚園已經訓練諗將來

好多人入到大學都未必知將來想做乜
努力剪都可能有好多好故事既
不過一般中學既學生
係冇咁強表達能力
未咁快建立自己既睇法
癲得過最到最後關頭,就後搞唔掂最後一個,依家搞到一獲粥
如果你睇完
就會變咗好撚好睇
拍第套野仲邊可能仲俾你講到咁多呢10年既事
仲要公映
咁優先場果陣條team更加要主動關心呀ling感受啦
唔係優先場佢唔出聲=側側搏 仲要正式上
大佬呀
優先場差唔多半年
都唔去take care其中一個主角既感受?

果陣呀ling都覺得唔舒服既話
就應該優先場1月完曬
就唔好上畫
因為名:已經滿足金像獎提名要求 攞到金像獎最佳電影+評論學會最佳電影 百世留芳
利: 優先場已經收7球 未計之後吸引到既donation

宜家名利雙失
根本係導演同成條team自己攞黎
咁多年無一個覺得有問題? 無一個覺得要解決?
中間咁多年都唔嘗試解決
宜家咪比人解決囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞