平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
或者有人以製作上嘅道德問題為理由「錯誤地」幫呢套戲嘅藝術價值定調,但我見絕大部分屌呢套戲/張導/校方嘅人係屌製作問題而唔係討論部戲本身好睇與否。

同埋你都識講,兩者似乎係應該分開嚟睇;但偏偏喺呢個post入面就見到似乎唔少人以為「未睇套戲就唔應該評論拍攝上嘅道德問題」,甚至有唔少人嘅論調係用「藝術價值」/「其他人用咗幾多心血」去override套戲背後嘅道德缺失,噉究竟邊一「邊」先係撈埋一齊講?

上面都講咗,所謂嘅「主流論調」大多只從道德層面去討論呢套戲嘅道德問題,而甚少從道德因素「跨過去」講套戲嘅藝術價值;而如果你都覺件事喺道德層面上嘅結論係相對明顯可見,噉大部分人對呢套戲喺道德層面上有一個比較一致、明確嘅立場係好合理,噉嘅話你所謂嘅「定調」有咩問題?定你嘅「定調」有其他意思?
睇咗幾頁
同之前連登個風向咁唔同,個個都勁撐個導演
仲話咩拎最佳電影,套戲永遠消失啦
然後係咁踩個女仔,怪罪於佢

希望唔係學校/片商請公關帶風向
不過學校今鋪咁柒,公關都一定請架啦

睇過套戲,套戲係好睇嘅,係花咗好多心機拍
但導演除咗有心機,就真係唔太拍得好
我覺得浪費咗個題材,浪費咗自己啲心血
我指佢內容咁多引導性,啲旁白差到…(大把人評論過,唔再講了)
好明顯係老一輩好舊嘅價值觀,佢主觀地已有好多批判喺度

我相信如果有其他導演肯花依個心機拍(同有依個機會)
一定會拍同剪得好過佢

最後希望怪罪於個女仔嘅人
再花啲時間去睇佢篇文,同埋搞清楚成件事嘅來龍去脈先
連一次final cut都冇得睇就播,話改又唔改得,一早已經反對但學校同導演夾埋烚佢

我希望電影評論學會拎番走個奬
咁你仲留言?
我發覺所有唔係淨係屌校方同導演嘅人
都會俾人label成
-校方/導演PR
- 無睇過千字文 你快啲去睇吓
- 無睇過李慧詩ig 你快啲去睇吓
佢篇野語氣好negative
我唔會睇,亦都唔鼓勵你去睇,唔好再追問佢關於套戲既事

佢自己都無睇過段片
如果佢睇左套戲,個msg 係好正面既,佢既反應仲會唔會咁負面呢?
又,如果無左阿聆事件,佢會唔會跳岀黎講?
我真係唔知
同意
俾臉你老母唔怪你 唔好出街喇
其實大家唔同角度就有唔同睇法
諗法唔同就話人係公關黎吹風
咁其實無得理性討論
咁佢真係俾人呃咗受訪
好似人哋呃你捐錢
雖然啲錢真係捐俾有需要嘅人
但你都會覺得唔舒服
19歲好睇在6個女生的真性情好睇
唔係拍得好睇,唔係VO幾動人

呢D係建基於睇果時無諗過當中涉及咁多欺凌的情況下,就好似食肉而唔知動物死前係點屠宰(有D係相對人道D的屠宰方法,但有D係相對殘忍方法屠宰)
講真對佢嘅處理好失望
我諗#792所引用嘅原文係嚟自Yahoo,而個fb post嘅文字內容主要如下:

//【Yahoo 新聞報道】歷時十年製作、由張婉婷執導,記錄英華女學校重建過程和學生成長的紀錄片《給十九歲的我》上周四(2 日)正式公映,不過在公映前個多星期,已經有意見認為《給》的拍攝、剪輯手法值得商榷,過程有否尊重學生意願等亦引起議論。《明周文化》上周六(4 日)發表兩篇文章,其中《給》受訪女生之一的阿聆親撰萬字長文,指由始至終都不同意《給》作公開放映,認為公映是不尊重其意願;至於另一受訪女生阿佘就表示,同意公映是其最終妥協的想法。兩文發表後,事件相關討論達到高峰,當中在《給》有份出現的港隊單車運動員李慧詩亦撰文指,她在 2016 年於日本受張婉婷訪問,但一直以為是慣常的傳媒訪問,她從未被知會相關片段會用作紀錄片用途,形容事件令她「氣在心頭」,自己不會、亦不推薦他人觀看《給》......//

或者嚴格嚟講#792引用得唔夠完整所以先令你誤解,但紅字段嘢係講緊未有信之前嘅狀況,而同後面有信之後嘅情況「無關」;同埋#792引用呢段唔一定係(就算係,都明顯唔係只靠引呢句)想引一份報紙/大眾喺有信之前點睇嚟講實際上所謂「錯嘅方法」有幾錯(因重點係之後嗰段),你冇必要針住呢段嚟講。
可能要拉「張大盗」坐監先安樂
其實李慧詩都唔係抗拒上鏡
佢都話如果當初張婉婷表明來意,佢首先會化好妝先,同埋問准體院PR同事
呢D係「尊重」的問題,人地作為一個都算名人,背負住體院、贊助商、香港代表身份,理應通知返背後的團隊,而唔係一個人行事

今次擺明導演想偷雞式訪問,但又用左條片唔通知,當事人一定有俾人擺上枱感覺
其實兩邊都有老屈/誅心,講到底都係個別留言/「個體」問題,但同時間呢個post入面有幾多人錯誤地將「個體」問題上升至「某立場有問題」?
唉 見到正評 我好開心

呢幾日好似良心責備咁

講到睇過=有罪 幫兇咁
冇乜點見到,真心想知邊度/邊個有講?
睇多兩套日本學生av仲實際仲寫實啦…疫情呢幾年,啲妹妹1點唔夠已經跟男朋友返上樓食飯啦,食得唔通唔搞埋咩…啦7仔同醫院實好生意!
做佢地老母老豆分分鐘要做埋送外賣先夠養埋個孫
你都唔好丟你老母架
少d上網柒
你條傻9有咩資格釐定邊個柒
首先,導演同校方喺呢件事上無尊重過阿ling既意願,傷害左阿ling,呢點係無可厚非,佢地的確係做錯左,拍攝手法有問題亦都係毋庸置疑

而我上一個留言係想帶出,喺認定導演同校方都犯錯既前提之下,喺呢件事上其實仲有其他討論空間,例如所提到既藝術同道德之間既取捨平衡,甚至道德係咪可以徹底凌駕藝術?

然而主流輿論只係偏向集中火力攻擊導演,拎埋佢以前d野出黎進行道德審判,除此之外幾乎無從另一角度切入既討論,喺一件咁具爭議性既事件上,社會上既討論竟然係咁單一,我認為並非好事
叫你簽轉學去印尼你簽唔簽?
我就唔簽嘞
名校喎梗係讀
咁告佢哋阿媽賣佢哋
啱架
外國大把告老豆
唔好等唔好忍
認同
意見有少少唔同就俾人話係PR
俾人話blame the victim
講真
只論電影本身
係好睇
紀錄片要好睇
可想像佢當中帶出既意義同令觀眾既反思既震撼力有幾大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞