平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
建議做人唔好隨風擺
唔好好似李慧詩咁戇鳩
時代剪得麻麻,有啲位會令人覺得勇武好幼稚/當去玩
呢張宇宙級CV黎. 好可惜.
阿聆果part 最緊要係帶出選學生會,一個公平選舉既重要性, 如果無左 套記錄片會差咁d
人地講到明介意無consent

唔知你點get 到錢果方面既野
人哋公眾人物要好小心,唔可以亂咁出現喺牟利用途嘅作品度。今次連解釋都無,佢嬲係應該嘅。
邊有仔想條女有個咁既細路
要養埋佢喎
其實阿聆本質真係唔差
好細個已經好committed呢件事
真係不能同意更多
個個突然搶道德高地 好似屌埋一份就係聖人咁
咪咁偽善啦
好正,畫質差不過
我星期日晚先買飛睇
好慶幸自己睇左
人話
當年咁多人喺冇阿嬌consent之下睇咗啲相,當年班衛道之士有冇好似今日咁起勢屌人share啲相呢?冇consent架吓,consent好重要架
真。。。。。。。。
真 之前連登一面倒 我仲以為連登已經變左香討
畫質有幾差呀 11年啲機係咁上下啦
尤其係睇畫質都可以睇得出時代嘅變遷
反而幕後既付出未必浪費晒, 一百年二百年後, 仲有香港既話, 要講呢個時代. 都一定係拎呢套片出黎講. 係可以係博物館睇既級數.
終於見識到有人惡過老共!阿聆好野!
非常認同,真係有入場睇過嘅唔會屌得太甘
呢套紀錄片無得再上映,其實係一件好可惜嘅事
正正因為呢個原因,你會明白點解張婉婷用盡方法拎去公映

套戲好完整講出大部分中學生涯會面對嘅事
用主角寫信講個人目標同理想開始、繼而講生涯規劃、選學生會、玩舞台劇,出去比賽等等,一邊加插原生家庭嘅影響、同學互動同流言蜚語
帶出好多現實同理想間嘅矛盾,主角面對呢啲事有咩反應同情感
尤其講到學校係呢啲位置有咩角色,一個好嘅教育應該係點

張婉婷拎consent做得柒,唔等於套戲完全無價值
呢十年拍攝工作,肯定會有真情假意,但留底嘅片段都反映到好多嘢
尤其阿佘點樣由一個意氣風發嘅人,畀現實打殘
仲有阿聆選學生會、香港小姐寄人籬下,Madam夢想破滅
觀眾點都可以係戲入面搵到自己嘅身影

搞到而家咁,只能講句可惜
亦都覺得張婉婷機關算盡,倒不如再做好少少consent問題
佢哋相識10年,中間如果真係傾得好啲,手段唔係粗暴唔係咁急
可能仲有彎轉,不過而家已完
其實應該要cut李慧詩,
佢話讀書唔重要好不負責任
真係離曬譜
岩。。李慧詩個道算把喇。。。。。cut
後佢老母悔咩
班友睇完阿嬌啲相有冇後悔傷害咗人侵犯人地私隱丫拿
以後香港唔會再有紀錄片
我信ivy so
佢話好睇,就應該真係幾好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞