平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
好睇
你錯喇
我求其回想D問題同學
中五之前已經有
跟大佬 溝好多女 索K 打架 轉校 真人版古惑仔
預告好似有
可能人地已經忍咗好耐
想反對既去第二個post 算啦
既然紀錄片又拍左出黎
又有人睇左
留個空間欣賞部紀錄片既好啦

總好過日日屌呢樣果樣
睇cv同睇佢地中一寫比19歲自己既信黎揀人
香港小姐: 純粹睇字跡
呀佘: 靚 識跳舞 同埋話宜家不孝 係為左大左之後可以孝順返父母
ling madam 呀雀 馬燕茹果封都幾有深度
係啦 臭雞黎 搏咩牙佢
我中學嗰時有女帶烈酒返學校飲,醉住咁要人扶返屋企。跟住又有人喺公園扑野畀人放上連登
我諗中學真係多數人嘅人生入面最精采嘅一段
好睇既位係佢又真係一路由班女仔由form 1去到入u 咁多年既成長歷程,加埋香港呢十年發生既事 對佢地有咩影響/睇法,係好寫實,我諗大部分8-90後讀過中學點都會勾起自己一D中學回憶?
可以睇蕭定一條片,係一個記者睇左電影,提出好多疑問,ling覺得有人認同佢,所以決定公開
中學真係可以義無反顧咁玩

上到大學已經功利好多
我quote埋篇文比你,試下唔好做伸手黨好冇
https://www.mpweekly.com/culture/%e8%97%9d%e6%96%87/%e7%b5%a6%e5%8d%81%e4%b9%9d%e6%ad%b2%e7%9a%84%e6%88%91-%e5%a5%b3%e7%94%9f-%e8%87%aa%e7%99%bd-%e9%98%bf%e8%81%86/

太長我quote唔哂,我當你唔係假膠玩野,你自己睇下「電影公映的正當性」個section
簡單黎講,基本上就係口頭上呃住佢話會先拎佢consent先private screening/參展/簽發行商公映,然後全部都係先斬後奏,再用2012張consent form壓佢,同埋下面呢段:

//2022年6月至今,我多番掙扎應否公開此事去作煞停。我想我之所以到現在才公開,是因為我的忍耐已到了臨界點。校方及導演的行為不斷地挑戰我的底線,我有迫於無奈,也有被強迫的讓步,但校方和導演在此事件上到底作出了甚麼讓步?校方甚至告訴我如果我公開討論事件,現在電影正評那麼多,我公開此事的話受到的傷害可能更大。我一直記著此話,優先場放映開始後清一色的正評是讓我感到無比恐懼的,因為這似乎證明著校方所說的話是對的,至上星期才開始陸續有質疑電影有倫理問題的討論出現,對我來說是一個很大的鼓勵。

我記起校方當初試圖說服我公開放映時,我曾跟她們問這本來不就是DVD project嗎,校方的回答是DVD不是一個選擇,因為它會永久讓持有者保有我們(主角們)的片段,這對我們的傷害是永久的。看到電影叫座甚好,下一步自然是發行DVD,甚至放上網上串流平台等。經過這一切,我對校方已經完全失去信任。我就此詢問校方,校方的回覆是要再作討論。還能有甚麼討論呢?你們當初開宗明義說這樣對我傷害最深,不是一個選擇,上一次我相信你們會討論,殊不知閉門討論後的結果就是沒有得到我同意就做公開放映了。校內首映到現在整整一年時間,我其實只是不斷問校方和導演一個問題:是學生重要還是作品重要。他們從沒正面回答過。我本以為他們心裡其實清楚他們做的選擇之沉重,會盡量低調處理紀錄片事宜。但看到鋪天蓋地式的個人專訪,有關他們教育理念的報道,我不停自問他們為何能高舉如此高尚的理念,但背後卻如此不尊重學生意願。甚至網上不少人給一眾主角代言,說校方已經得到所有主角同意,家長亦支持公開放映。面對著這種種,我認為我有必要將我的故事公開,因為紀錄片所面對的群眾已經不是校友的小圈子,而是公眾。//

我諗正常人預到呢d事都會想盡量自己拆掂佢唔想public,唔係既話咪好似而家個post咁比班花生友指指點點
其實人大左
覺得入面全部學生妹做既野都好正常
呀ling收兵最多咪叫條仔請食m記
現實更荒謬都見過
去痴線西個po日日新鮮啦都
年少輕狂

諗番真係只會嫌玩唔夠
真,十分認同,小/中學係最純真
試映期睇左
呢D片種有今生無來世
點可能再拍10年, 仲要D crew肯跟得咁貼
同埋仲要咁撚真, 真係人性既惰性都比晒你睇
真係要配服阿雀果D肯show晒自己幼稚既野比人睇
呢D胸襟自問做唔到

我覺得阿蛇係有D因煩得福
因為唔係呢d crew參加呢個project比到佢覺得仲有大人係會care佢
佢條路都唔會好似而家咁

阿聆佢其實想自己個故仔頂盡係校友知
公映個scale真係大好撚多, 個壓力根本無得比
佢而家咁樣反檯, 同成間學校 (加老校友) 做對立面
以後點係個社會出黎撈? (雖然睇片尾佢都想移民)
其實拍片中間咁多不滿聲音
唔應該final cut先再consult果6個
好撚柒好睇
真,十分認同,小/中學係最純真
其實係
小學太On9
反而我覺得佢地條team
加學校(屌埋學校)都好大問題
佢地可能仲當左佢地係十年前拍攝個班小朋友
咩都以為佢地諗通左 大個啲就ok
咩都係佢地一時情緒 一時反判姐
佢地唔知當一個小朋友大左睇事情既角度會唔同左
同埋張導同聆講個句好小事姐
真係輕視晒成件事既嚴重性

加上阿聆一直都唔出席影後活動的時候
其實已經要開始周旋周埋嘗試解決…
唔係由佢唔出席就ok
On99
有冇諗過其實學校同拍攝團隊有喺背後控制住佢地嘅人生點發展?好似Jim Carrey套Truman Show咁

最簡單可以睇下阿佘 缺席咁多日理應唔夠出席率考試升班 但套戲入面就得香港小姐有留班 後期食埋煙學校應該大條道理郁佢 但就咩事都冇發生 成個中學好似有校長神功護體咁 最緊要保住佢喺度繼續拍

睇完之後覺得阿佘真係英華親生女嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞