平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
因為城城仲有個19年買奶粉既光環姐
如果換左係容祖兒黃祖藍之流咪一樣屌到化
其實睇影評個個都讚,如果唔係都唔會排咁多場做公映
不過呢兩日已經勁多人走去洗低分 真係得啖笑
https://hkmovie6.com/movie/1a996556-22d9-42db-a310-03e4e9d024c2
張導一入政府組織 咩都未做 d人已經開始帶風向。但近期大賣既港產片 背後投資者都係紅底, 反而無人話要杯葛。
想俾100個正評你
就係因為一個失誤抹殺晒所有其他可以帶出嚟嘅價值
根本唔係想解決件事 係想解決張導only

就算套戲真係完整無缺再上返都已經唔係同一個故事
其實篇文係阿聆自己寫, 時序同基本事實已經交代得好清楚, 得到張導自己承認, 係張導同學校對呢d事實既interpretation明顯有問題, 唔係就唔會搞成咁

點解你可以講到好似好大部分都係新聞佬杜撰出黎咁

講真點解件事咁大迴響, 幾肯定係因為呢類家長式情緒勒索既practice應該香港好多人都受過係借今次將呢d冇乜人講既事講返出黎
咁講好多女學生都係收兵,
要換下角度睇成件事囉!
而且你又知佢哋私底下無請返人?

我自己本身識唔少90-00後嘅女學生,
仲要只係麥當勞就咁樣被標籤,
咁全港九成女學生都係觀音啦!

人哋真係收兵係收錢收貴嘢,
佢就個幾餐平民價飯就咁,
會唔會太過分先?
認得你個狗名啦陷家產
幾智障先講得出咁既野
你意思姐係條女俾人強裝隨手拎d野反擊係同大都會斬人刀手一鳩樣
黨鐵港共同12歲被昆簽約學生係同一回事咩
紀錄片唔比播
呢個post有啲人睇啲唔睇啲,根本就無認真去了解整件事來龍去脈。
佢係套戲對住鏡頭大安旨意話梗係對方請佢食 咁係我眼中已經係收兵 OK?邊個話收兵一定要貴嘢
自己去睇 未爆呢單嘢之前個啲電影討論PO 啲人都係話佢收兵嫁啦
開始見到有人拎校長個樣似777嚟攻擊佢
真係好癲
人哋post都無證據證明佢收兵,幾餐飯都叫收兵,咁九成香港女人都係觀音了。
幾餐麥當勞*
好同意
而家雖然多左網媒報導同討論件事
但其實有好多人都係睇下個headline/ig 幅圖就加把口圍插
同埋將角色黑白二分就最簡單架啦
然後有既定立場,張婉婷講乜都係大仆街
但事實係我覺得唔洗妖魔化件事

最好笑係啲人連討論一下件事都即刻屌,話人係啲女仔傷口上灑鹽
虛偽到極
可能你無接觸過呢類性格愛玩嘅女仔,但其實無必要標籤人,就咁影佢放學日常,唔加插多餘旁白,其實係ok
呢個post話大部分人都冇睇過就屌, 但我同樣幾相信個post都好多人冇睇哂阿聆篇文(同阿余篇訪問) 就話佢地

算啦我喺呢個post講呢d都預左比人咬
阿聆同阿余寫得好詳細啊

多到「顛覆我想像」

原本以為係傾好嘅籌眾片

但原來過程係咁唔開心
未爆單野之前,我睇完套電影再搵番D訪問+預告黎睇,只能夠好可惜,張導學校係想側側膊,拖得就拖,用迴響好正面同電影真係有意思黎支持自己個說法,以為說服到佘同ling,佢動機冇錯,係估唔到ling最後都咁反感,賭輸左
你個傻閪真係0 Logic邊條女比人強姦呀宜家?你偷用$2搭車係比人強姦反抗?你自己講偷呃拐騙就係偷呃拐騙㗎喎,點解法律對一啲人就嚴格,一啲就寬鬆既?
呢個po啲垃圾剩係識負皮同圍爐架咋
但係呢一句聽返個語氣
佢係想用朋友/平輩身份去同聆講嘅

但係文字上無語氣
變左好似講悔氣說話咁

呢句說話太有sound bite
俾人用嚟斷章取義真係好正常
阿佘可以話半屈服,唔想自己D歷史比人知,但佢都知套電影係有意義,同埋習慣唔反抗,係阿ling最後都係頂唔住,至於未爆單野之前溝通成點/冇so 9過ling真係得佢地知
睇完佢哋訪問,覺得有啲影片其實拍得唔好,變咗由覺得好睇漸減至覺得一般。

主要影片本身有啲位的確存疑點且令人唔舒服。

我仲帶朋友入場睇,個朋友邊睇邊係同我呻,個陣阿聆都未出聲,朋友話好伏,有啲片段覺得好反感。

係咁被佢轟咗一段時間,點反感,點唔鍾意。
嘩你真係無恥到
2019年到而家就係香港人俾極權姦緊
明明一直講緊斬係對香港人嚴格對親政府就極寬鬆
點解你可以有腦到似是而非咁將佢扭曲成你要既意思
真係高級五毛,佩服
bob 叔話人走精面真係冇說服友
佢條肥閪咪又靠炒賣財自
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞