平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
我覺得套戲如果遲多幾年先公映
班女仔反而會覺得冇乜嘢
不過講到尾如果當初有錢做報酬
而家未必會搞成咁
牽腸掛肚
好可惜無睇到
認真
套嘢係幾好睇,睇嘅時候有喊到
但依家知道呢套嘢嘅成功係建立喺佢哋嘅痛苦之上,就好後悔入咗場睇
佢合約有冇問題係另一件事
但啲人突然道德高地講到禁片咁,提都唔好提,真係好嘔心
好似鏡跌電視條片咁,唔係share 唔俾講
明明從來有咩傷害到人私隱嘅嘢流出,啲人都爭住想知想睇㗎啦
拍得其實都預左流岀
俾其他人睇到
細個未諗到咁遠
依加食後悔藥咁
個導演搞得差又係真既
結論
2邊都on9
唉諗住今個星期搵日放工睇
而家冇得睇
希望分返啲片酬俾佢可以上返啦
做家姐依然會諗去養個細佬
其實係好偉大既事
即使佢係唔太願意地都好
你睇到佢地兩個人互動,其實好鍚細佬
應該唔會啦永久消失
其實套戲好全面,家庭,社會,校園生活都有深入咁講。而家搞成咁係幾可惜
為屋企人放棄夢想
我覺得優先場左咁耐,點解要等到正式公映先講
當然唔係話導演同學校冇錯

我純粹覺得校方本身真係打算內部/出碟而已
最多搞下校友包場
但你搵得呢個導演拍,佢一定用心拍、用心剪
搞下搞下發現個製成品,原來係見得人
咪不如真係紀錄片公開放映

其實校方過去一段時間都好小心地試映
而且係低調地放映
後來先大規模優先場,外界都一致睇好
於是先正式公映
咁呢個真係最易脫貧方法

由細窮到大佢咁揀冇得怪
想有人care 下
本身諗住睇
估唔到咁就搞到無得睇
有d可惜
希望雙方傾得掂
可以再放映
我都覺得好可惜
而且套戲幾大機會永無重見之日,包括內部放映
甚至連預告片、製作特輯都有機會下架

但睇過呢套戲,你會睇到咩先係最佳電影
佢好全面地講緊校園社會、家庭、香港、體育等等,係好珍貴紀錄既歷史片段,甚至香港人睇完會百感交集,至少你會諗「原來咁快就過左10年」
不如直接問強姦片好唔好睇?
睇過嘅都話好睇冇乜嘢 但輿論就一面倒
講真 睇返成件事都係溝通誤會
如果一早拍既時候
講定件事係會公映就唔會咁
同埋都要尊重返阿聆意願
一早剪左佢個part 就無事
分分鐘the best pic 都拎埋…

加上張大導拍開電影
佢唔知記錄片唔同電影
好多準備功夫要做
事後仲要安慰啲人 要執手尾既
但有時唔明點解個個屌晒佢
拍電影從來都唔係一個人既事
好多聯絡呀 拍攝呀 未必導演一個人做晒啲野
仲要其實校方係呢件事上先要負上最大責任囉..
啲學生佢既 個project 學校都有份
呢點絕對係 發明錄影真係人文層面上偉大發明
呢代好幸運活係資訊年代 可以隨意保存低人嘅動態若干年 他朝有得回顧返自己走過嘅痕跡真係人生最大意義
不過紀錄低呈現出黎嘅係自己邊一面又係另一個話題
始終個警察形象真係2019年先急轉直下
之前你睇下自己身邊咪又係大把fd去做
畢業禮個個影相po上網
純粹係其中一個熱門(而且人工26k起跳)既職業,以前應徵都好平常
depression大曬嫁
你地唔可以咁話人地
其實呢d 片,本來就係小眾有興趣睇

依家搞到咁大件事,個個都八掛想睇下聆姐有幾唔開心 ...

其實依家兩方都係輸家 ...網民就食晒花生

仲有d 政見友再落井下石 ...
咁多人有同一個問題

其實有冇睇篇文
阿聆咪講得好清楚2021年12月校內首映先第一次知成套戲係點先判斷到公映o唔ok,成個2022年一直都冇同意過private screening&有同校董會反映過,唔係突然之間出黎架,張導記者會同阿佘篇訪問咪證實左呢個說法

佢而家先出黎講,係因為佢試過其他手段都唔work既last resort,反而走去怪阿聆唔早d講真係on99,貫徹連登blame the victims一貫做法
以前的確好平常
但經過2019仲有咁嘅念頭就唔駛旨意有朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞