平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
//校內首映之後,校方代表和導演嘗試了解我感到不適的原因。他們不解我為何由幾個月前配合學校宣傳,到校內首映後我的反應之大。我解釋因我不願意及認為沒有要讓電影公開放映的責任,多年來的配合都是因為我從不知道電影有公開放映的打算,甚至我在校內宣傳活動時拍的訪談片段時我亦沒有看過電影,我是從張導演口中知道電影大概會是這樣,希望我可以幫忙宣傳給校友。而在得知校方及導演有公映的打算後,我亦不少次跟校方代表及導演分享我對向公眾(而不是原定的校友)公開私隱的顧慮。//
//而首次觀看《給》後我得出的結論是我恐懼並拒絕《給》公開放映,這個想法亦有充分地反映在我的情緒上——我需要並有即時向校方提供的心理醫生求助。心理醫生診斷後也表示以我的狀態,電影是不適合進行公映的。//
//校方以紀錄片訊息正面為由希望我能考慮同意讓校外的人觀看,並多次強調拍攝團隊的努力需要得到回報。//

//校方在這期間亦有與其他拍攝對象交涉,草擬了一份consent form,簽了就等於我們親自授權校方進行private screening和參與電影節。我至現在亦沒有簽署此文件,而其他五位主角已簽署。//
將自己既快樂建築係人地痛苦身上
Same here舊生
早兩日勁多人鬧埋學校 校長
好唔開心 話哂係度讀咗咁多年 個心知佢哋真係對學生好好但百口莫辯…
我覺得睇過套戲既觀眾唔會罵/討厭任何一個人,特別學生,因為你知佢中一到依家經歷過咩困難同低潮,相信冇人估到應該最爭議既madam冇人提,佘亦一面倒讚佢
你又知唔走法律程序告學校

轉頭諗多諗,寫多封萬言書控訴老豆老母同學校扯貓尾
//十年來至現在我撰文的一刻,我從沒在校方或攝製方聽過任何有關此方面的溝通,他們不斷以電影訊息及主角形象正面為由去作游說。我亦不明白為何要參展電影節,電影本身存在的目的是為了紀念學校重建,而不是參加電影節角逐獎項,而且連帶公映場次,已經遠超於原定的討論範圍,因此我表示反對電影參展。//

//《給》中的「阿雀」在訪問中形容因簽了通告所以繼續拍攝。其實不單是阿雀,我對父母於2012年簽署的文件的理解都是通告。在最抗拒紀錄片拍攝的時段,我和其他被拍攝的同學不約而同的在校方及導演面前不時提及通告一詞。我們當時的理解是因為父母簽了通告,所以我們需要參加拍攝。至拍攝計劃將完結之時我們不時戲言那份通告是「賣身契」。但令我意想不到的是校方、導演和監製在參展電影節游說不果後,第一次把「通告」的正本呈現於我眼前——原來我多年來以為是一份簡單通告,竟然是有如此詳盡細則的同意書。校方、導演及監製稱他們已經尋求法律意見,如果我仍要繼續阻止的話有機會有法律責任。即使我沒有簽署任何文件,我在成年後仍有繼續參與拍攝的行為是給了silent consent,是有法律約束力的。//
咁到依家都係觀眾或未睇過嘅人投訴與查詢法律意見,暫時班年輕人都無話要告,主要真係暫停咗公映,而學校都聲明會處理,我又覺得無再咁嘅必要告,目的只係唔公映,成件事可以完。(純個人意見)
3. 校方應在學生和拍攝團隊之間做好橋樑之角色去處理倫理問題

十年來校方在拍攝計劃中的介入近乎零,溝通拍攝工作和處理同學不滿的情緒上亦是比較混亂,甚至沒有太多溝通的。可能其用意希望給予製作團隊有足夠空間發揮,我在拍攝過程中有任何不滿我不太會想起向校方表達,因為即使向老師反映得到的答案不外乎是提議我們繼續合作。所以最直接的方法去停止拍攝是親自向攝影團隊反映並逃離鏡頭。然而導演在戲裡戲外將我們想反抗或想退出的想法是因為我們反叛,不明白作品對我們和學校的意義,我們日後定必會感謝導演記錄了我們的成長片段。我是很感激導演記錄了如此珍貴的片段,但似乎校方和拍攝團隊在萌生公開放映的念頭時並沒有考慮太多如何保護我們的私隱,以及嚴重高估我對公開放映的接受程度。我認為學校有此想法是有違自己作為教育工作者的身份和立場。同學途中反對拍攝計劃之時,學校及攝製團隊都沒有好好梳理學生反對拍攝的原因為何,只是草草用反叛的原因作結案陳詞。

諗起楚門的世界
果幾十萬人睇少套戲有咩咁大影響呀
人哋影響嘅係成個人生
如果係一開始知情會公映,應該唔會香港小姐都出聲,佢係最先唔洗拍嗰個嚟,都出聲嘅話,擺明阿聆無講錯。
更正:拍一半就唔洗拍,因為去咗美國。
都係嗰句啦,其他啲咩網上流出記得要即時阻止佢啊,因為都係私隱啊

呢套戲有consent又正面都講到咁慘,嗰啲人仲慘㗎
依啲就真係你個人意見喇,人地學生妹大個女,要爭取公義,受左咁多冤屈又話賣身契又要睇心理醫生,件事嘅發展已經唔只係僅僅侷限於依幾方嘅權益衝突問題,政府、教育局嗰啲都已經關注依件事,已經涉及更大範疇,未必話有人唔告唔走法律就可以了事
不嬲都做緊,你真係唔洗擔心。
尤其係黑警被人起底,都有人被拘捕㗎!
可以私/和解協議,唔洗諗到咁負面
搵另一樣差過佢既野黎比
件事係唔會因為咁而變啱
八卦問,你覺得《給》好唔好睇?

我有朋友話好伏,當時阿聆未發文,我覺得一般,又未至於會講到好撚好睇,因為我細個睇開鏗鏘集,比較鍾意持平中立嘅拍攝手法。
睇套戲係冇人會鬧佢哋,反而佢哋依家強迫停映呢下先最令人反感

唔明點解唔可以因為停映呢件事對條港女反感
又未去到反感,純粹係覺得佢哋入世未深

未知道有人會利用佢哋去發大件事
冇話佢會變啱,只係討論過程發現啲人雙重標準得緊要

如果平時社會個標準唔係咁,但呢件事先用呢個睇法,咁睇嚟係啲人想令呢件事上導演錯曬

上面有好多人講咗拍紀錄片唔完全道德佢哋係接受,亦都有人講呢套戲帶出嘅意義係更大

一味只從「私隱」問題去講嘅,對之後拍電影都係零幫助,以後每個細節都要講清楚先可以出街,童星長大後有權禁播自己拍過嘅片咁

而且,社會上都唔少人撐導演,件事根本就有2面
好睇 純粹係因為coming of age嘅真人真事好吸引 睇差唔多年齡嘅人嘅中學成長故事特別有種nostalgia同埋易代入 6個女仔性格好鮮明and they already did the job for 導演

但係導演旁白同剪接唔算有咩好 最多話佢由30個到十幾個到6個揀中咗令人有興趣睇嘅人
同埋會帶啲主觀去問女仔問題甚至comment 講埋曬啲老一輩自覺冇惡意但係新一代聽會un耳嘅嘢 令我覺得更加relate到啲女仔
過渡間場老套 結構又傾向以導演拍片過程為中心

tldr 我會話係hong kong cinema少有嘅片 可貴於記錄咗好真實嘅近年香港學生故事 但係唔係佢拍得好
你老母將你細個啲相同片放上網同整成電影播都有分別啦?
話個俾人情緒勒索嘅係情緒勒索者你都幾好嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞