平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
學校同導演10年都處理唔好演出者情緒 好難怪翻演出者喎
好聽就叫青春 實質完全係素人私生活黎
好多年無睇港產片,除左周星馳
好彩有呢個post比大家可以多啲角度傾呢件事 唔係得一種聲音
我咪話兩個都唔啱
不過希哥冇上大銀幕
成壇嘢都係犯法
不過當年禁唔到 BT & Foxy
同埋十年前香港人版權意識都冇依家咁強啦
但係導演佢地去影響佢嘅成長
會唔會又變左左干預佢嗰生活?
變成有導向嘅紀錄片?
真, 連個計劃邊個發起都未知
屌終於喺呢個post見返啲人話

我明白點解主角們會有hard feeling 但其實所有描述好客觀好直白 個分歧未必係大到解唔到的
而且個社會意義 對香港電影嘅意義 都接近前無古人 後無來者
唔係話我完全認同導演個做法 但個作品的確值得一個地位
如果係為搵錢返大陸整套合拍片容乜易 使同你玩10年咁耐咩

出面屌得最大聲嗰班9成9無睇過就叉隻腳埋嚟踩多腳 咪又係食正唱好香港壇野想要道德高地 其實好撚核突

對套戲嚟講件事發生成咁係好可惜 本身真係一套鉅作
佢細佬同佢拍埋張婉婷套微電影
入面佢細佬就係做返現實個情況,故仔又係以佢現實家庭狀況做藍本架
佢係咪因為佢細佬所以介意公映?自己諗
想睇
流出個D無朋友無親人架?
含撚啦偽善柒頭
覺得佢個段冇其他人咁值得留低/吸引,就畀你老屈係冇睇/唔明
優先場後阿聆討論度遠不及佘/madam,雀同如都多討論過聆,已經反映佢個段引起嘅感動/共鳴唔及其他女仔
依家要保護阿聆私隱丫嘛,早就應該cut咗佢嗰段啦,人地冇consent呀,一早final cut走聆,你都唔會覺得唔好睇架
講嚟講去咪又係阿聆學生會個段,佢個段唔影佢都得架,影老師/學生點睇選舉已經夠
每個女仔嘅故事都梗係獨特啦,唔放阿聆咪放第個「獨特」嘅女仔囉,反正拍咗唔止6個,本來有又cut咗果個女仔(由中一喊到中五先畀cut)可能仲有意義仲獨特添,依家cut咗咪一樣冇問題
偽撚到我打尿震
講得啱,一二百年後睇返,呢套紀錄片絕對係一段富有歷史意義既影片,片中既英華女仔亦將會成為歷史記載既一部分,至於依家網絡上大部分抨擊,最後或者只會濃縮成一句「當年這部紀錄片的拍攝手法引起爭議,但…」
選學生會照出但唔影佢個樣都冇問題
重要係紀錄老師/學生(選民)點睇個選舉咋嘛
超靚,性格又幾好咁
邊有得咁講
十年前初中三 十年後已經係freshgrad 有唔同諗法好正常
而且微電影限量放映 同依家十九歲上晒大院線差好遠
你地都係想未睇嘅講:好撚想睇呀 無撚得睇呀啫

屌哂你地老母

我未睇呀 好撚想睇呀 無撚得睇呀 唔好無得再上映呀
我要原版上映呀 最撚好有埋6個以外其他跟拍女仔完整版呀
屌你老母
覺得阿聆去到後期除咗因為片段內容而唔想公映,更重要係佢覺得佢嘅聲音冇被尊重到,多次接觸校方都係唔肯讓步又先斬後奏,阿聆感覺咪好差,到最後攬炒
有冇ig
冇呀
想知投票既人有幾多人睇過
我自己覺得喺處理阿聆訴求一事上校方比導演有更大責任
阿聆封信都多次提及對校方失望,最後個一句都係有骨咁寫畀校方因為同佢溝通嘅係校方,而非導演,而校方係先斬後奏又唔肯讓步,電影度個老師都有講學生需要被聆聽啦校方有冇將阿聆嘅強烈意願清楚咁話畀導演知呢?i doubt
當然導演自己都係on9架喇又一廂情願以為自己同人好frd,心雄到final cut又唔畀人睇咗先
不過因為導演唱好香港所以d人屌佢多過校方
上面講緊私隱喎

咁啲相唔合法咁侵犯人私隱,你有冇睇先
啲相擺上網多過你戲院播啦
好睇過一人婚禮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞