平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
我個陣就係見到好多人話咩 今時今日仲夠膽剪1419 唔怕國安法 睇一部少一部 云云
當然高先發行都係一個飛機位
講到侵犯人私隱同狗仔隊冇分別先癲
有幾幕入哂屋打哂招呼 記得有幕仲係影一朝早起身返學紮頭髮 好明顯大家都知發生咩事
我就係有fd話張導個句「你開心啲啦」係八婆語氣「你而家玩咁大開心哂啦?」
根本用最大惡意去揣測人
可能政府見導演係張婉婷(佢係電影發展局副主席)先比呢啲畫面過
換著周冠威導演既話文匯大公一早A1伺候
呢個Post 竟然有正常討論
出面啲人見到張婉婷入左政府個組織 就要人格諜殺佢 講咩都係錯 完全冇討論空間
立場行先 所有理據都係用黎justify 自己個立場係岩

點解一定係非黑即白
唔可以討論係張婉婷/電影公司/學校有咩野做得唔好 可以點改善
以家成套戲 學校 其他角色都收曬皮咁樣好咩?
我估應該驚一個刪個個都要刪
但刪走點都好過依家搞成咁
只係感嘆下本來一件應該正面嘅事搞到咁
聆篇文話睇完final cut覺得唔OK,呢啲trailer應該播之前拍
其實見佢畢咗業肯返去再拍 講吓移民嘢 都唔係佢口中「F1喊到F5」個同學咁不情願
九成睇完覺得影到自己收兵個啲唔中意
連登都勁多post鬧呢幾句
風頭火勢其實應該唔好講咁多
真係講啲咩都死
嘩 睇左偷拍片咪好巴閉
仲要送埋錢俾張大盜
佢講嘢不嬲係咁 睇字係睇唔到語氣表情
應該講緊阿余爆拍攝團隊偷拍個part較多,而其他人都係曾在影片鏡前講過唔想咁拍(屋企拍攝)。
入黎睇下有咩咁好睇啦
屌成班睇過嘅係度圍爐沾沾自喜
做乜鳩
慘,係權威型家庭長大好辛苦。
個人唔覺得係收兵,都無曖昧對話。
欲加之罪何患無詞
最初個個讚李石玉如校長,話佢同林鄭似樣但好好人,而家個個鬧佢似林鄭唔係好人,又鬧哂其他老師
作為OG真係覺得好唔開心 佢哋真係好好人
佢哋最多只係天真以為咁係對學生好 大個會明 估唔到比網民咁鬧法
甚至見到有PO攻擊埋間學校 又老屈咩名校都係有錢人贏在起跑線
明明包括我嘅大部分同學都係基層,只係靠讀書入…唉
咁係張導演唔識講嘢問題,佢係影片好多說話真係難聽過粗口。
的確係之前好多人跳閘,偷用$2長者卡搭車,打爛啲嘢,偷呃拐騙就係偷呃拐騙,抵坐。我地良好市民冇案底先可以移民㗎嘛
佘有提到佢大個返學校之後係出面等車食煙個陣對方冇問過佢會ROLL機就影咗,我諗係講緊呢part偷拍
仲有係學校影佢哋,佢哋跑開/拎手拍開咁,但係學校同咁近距離算唔算偷,定係原本預定要拍佢哋唔想,真係好難講
打打鬧鬧 享受比仔圍 又屈人請食M記 算掛
完全同意
(唔係電影人)但正常導演應該係靠校方黎幫手搵同學做演員 主要溝通都係由學校處理 導演就係諗點樣拍一套好既片出黎
可能香港太少先例 經驗唔夠 三方面溝通都做得差 先出現呢個結果
但係大部分人見到張婉婷唱好香港就要屌到佢死為止 因人廢言
咁講 城城拍香港你好廣告都屌得啦
所以真相真係得佢地知,張導輸係賭輸左
至少未上映前關係未去到翻唔到轉頭,亦都唔關拍攝事手法事,但好多人扯在去依到,拍記錄片要點之類
平地說係咁上下,可能無睇反對公映兩位素人長篇嘢,但有人share啲唔介意公映嘅訪問篇文俾我睇。

咁要尊重返三個根本唔想公映嘅素人係咪咁難?

佢哋話有啲人「人格謀殺」張導演等人,何嘗撐張導或影片嘅人唔係「人格謀殺」緊班學生?

部分人話人因為收兵乜乜柒柒而反對,根本唔關事,呢個係私隱權問題,唔係因為有冇做過咩衰事唔想俾咁多人知囉!成日轉移視線,真係低質評論到爆。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞