平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
之前AV新法係度屌曬鬼 而家又道德撚上身
咁嗰啲就唔係紀錄片
屌。。 嬲
首先佢唔係只用學校嘅十年做背景, 而係香港呢十年做背景, 去睇班學生點同呢個大時代互動(呢part真係好好睇, 因為導演無咁多搭訕同旁白所以真係多啲睇到學生自己想法)

其次就係睇完, 自己都會回帶同比較下自己中學雞嘅日子, 呢part好有感覺。點樣張六個陌生人嘅生活令觀眾代入到同共鳴就係導演嘅功力。

後話, 諗返轉頭, 我feel到導演想講嘅message, 好可能我自己都變咗個old seafood
之前有人吹奏套戲有剪到14同19年啲嘢入去係黃
我自己係舊生直情唔知原來有呢套嘢,都係見到有人出PO讚先去睇(亦覺得好好睇)
覺得有唔少人係之前覺得套戲係黃 之後張婉婷去咗說好香港故事之後覺得被背叛所以咁大反應
Ling未出聲已經見人屌張婉婷拎呢套戲做投名狀
你睇過就唔會咁講
如果有得上返
依套有冇機會拎奧斯卡最佳外語電影
呢套有咁嘅爭議去荷里活一定metoo爆
難D,依D香港生活既人先會有共鳴,特別學校生活
絲打心水清
有一批人真係咁,不論fb定連登,吓吓提撚住唱好香港嚟屌張婉婷
但就因為過唔到自己而摧毁10年成品
所以而家套戲摺埋
黃藍都咁開心
黃嘅樂見導演pk
藍嘅見到套篤眼篤鼻嘅黃片收皮更高興
仆街 la 又轉風向 叫連登仔點跟
比起好睇其實係好難得記錄底十年嘅變化 但拍攝手法咁大問題真係無辦法叫人去睇
你睇返PO 個陣好多人屌Madam 19年之後都想做狗
上面都有人講 黃藍各自有位打飛機
黃嘅就拎選學生會同學運
藍嘅就認同Madam 「你睇吓啲黃絲起底逼人放棄夢想」
所以Madam之後首映定咩講返自己會考狗 都有人拍手 有人屌佢唔化
無轉風向嘅

學校同導演無顧學生感受監粗嚟呢個係共識

套戲本身個藝術價值係另一回事

正如當年<安樂戰場>, 女女女果幕真係好迫真.......因為傳聞係打真軍女女女。好睇, 不過拍攝手段唔可以接受
老實講搵錢都唔係最首要
呢套片意義非凡 真係值得更多人睇到
特別係d家長同教育工作者必睇
真,所有人,包括學生都係
同埋呢個post可以見到多啲角度去討論呢件事 唔係一面倒鬧哂導演 呢樣都好緊要
所以其實阿聆嘅心態有關 如果佢都可以有阿雀果種胸襟 接受中學嘅自己 其實就唔會搞到今日大家都輸嘅焗面
擺明要face唔想人覺得佢收兵
佢中一就話照顧細佬唔多唔少父母比左壓力好多,應該會成日同佢講第時要照顧細佬之類
而家標準係要坐過監先至係黃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞