平心而論 《給十九歲的我》好唔好睇?

1001 回覆
2502 Like 195 Dislike
用最終的方法 - 公開事件真相, 把電影落畫.
我都係😅
嗰陣場次好少所以等公映
但似乎你唔能夠endorse自己嘅理解能力
我唔會話出面屌張導嘅個個留言質素好好喎(甚至有部分都好無謂𠻹),但無礙我唔否定「佢哋去批評他人背後有道德理由」呢個可能性。
郁啲就話人「天真」、「粉紅色世界」,唔通我又話你太cynical、太憤世嫉俗?

點都好,多謝你叫有心機同我討論吓,但某程度你嘅回應(其實唔只你嘅)某程度上佐證我之前講嘅某啲睇法原諒我對你嘅回覆去到呢度。
點解你咁有心機覆呢啲人

佢哋不停寫千字文講嚟講去淨係話人「唔道德」
本身知道自己參與緊呢個project嘅,都應該明白會係點,明明就係有得討論嘅位,佢哋就死咬話錯曬

許志安黃心穎嗰啲真人show,人哋拎嚟賺錢,嗰啲就叫公眾有權知嘅真相
點解冇衛道之士幫安心發聲話佢地冇consent畀人睇段片架
我點解要否定呢啲人背後有道德理由個project最初動機都好㗎,so?
唔係打得多字喺學院take過幾個PHIL就係真理大學見過太多你呢啲人
呢班岀黎人講佢又講既KOL 真係最嘔心
風吹邊面就企邊面踩多兩腳搏曝光
呢班人先係最不事生產,靠炒作維生既垃圾
覺吾覺張大盜去到呢刻應該以死謝罪
https://lih.kg/jznaRT

你覺得下面有個留言鬧阿聆係曲定直
呢啲咪影響
撐張導嘅人同撐阿聆嘅人互相人格謀殺
一句網上流言就叫影響

人哋十年心血俾佢一句叫停就真係影響喇
剪走阿聆咪得囉!做咩死都要有佢個part
點解要咁做?咁對成個團隊同其他接受呢套電影嘅5位女生咪唔公平?
因為佢張同意書嚟,唔係合約,係有權反對公映。
第二張更加係無簽到,佢更加有權真係唔講人情咁走法律程序。
你覺得一嚿雲會唔會係你「唔知自己講緊乜」?

其實你成段嘢我唔會話完全唔明。呢套戲對好多人嚟講有好高嘅藝術價值同意義,同時我都認同有啲時候好嘅藝術作品或者都會喺過程牽涉道德上有爭議嘅行為,而我或者會為一套好作品如果因為佢嘅製作過程有啲爭議、有踩界嘅地方就冇得上映感到可惜。但好多人就呢件事上(至少從阿聆嘅說法上睇)覺得張導同校方行為唔係單單有爭議、踩界咁簡單,係有明顯道德上嘅缺失;重申我冇理由去主張張導同校方嘅行為(個重點可以唔包括偷拍)係出自「唔好」嘅動機,但呢點無損我嘅道德判斷:由拍攝期間到公開上映再到呢幾日所發生嘅行為係道德上不容許。如果我可以有理由相信一個行為明顯係「道德上不容許」嘅,點解依然可以有理由覺得其他因素(包括藝術原因)會喺道德層面令到件事變得「道德上容許」?噉嘅話,一係我之前嘅「有理由」其實係冇考慮我應該要考慮嘅其他因素(冇話唔可以係藝術原因,但重申諗唔到一個藝術理由點樣可以override一個明確嘅道德理由),所以我之前其實唔係「咁有理由」嘅;一係就係查實我再一冇其他理由再override我個道德理由。簡單啲講,明明個道德問題要求從某啲角度出發就足夠,若果處理呢個問題就要牽涉埋「咩係道德」(你心水清就會發現你自己對「道德唔容許」呢個概念唔係好清𥇦)、「藝術價值從咩出發」等等,噉唔會模糊焦點咩?或者你個立場未必係我而家呢段respond緊嗰個?

另外,我覺得所有(不論係咪由呢件事出發)關於整體上製作紀錄片(甚至其他片種)所涉及嘅電影倫理問題嘅討論都係有意義嘅,我從來冇否定喎;我甚至乎覺得一個討論多啲藝術、哲學問題嘅社會本身、理論上係喺價值層面高於一個相關討論嘅社會,但呢點同你argue嘅所謂「大眾對呢件事(僅從道德層面上)定調並非好事」差好遠喎。原因或者都係咁上下就原諒我唔詳述。

老實講,見你最尾嗰段講嘅嘢同你上面/之前對照,又見你論述時用嘅各種字眼同理解,我就無謂喺討論雙方喺用詞上準確度有落差同理解上有咁大分歧嘅情況再打太多嘢去回應我唔覺得出面屌張導嘅人有好多會喺進行討論時會畀你打更多邏輯上似乎合理嘅理由(唔代表佢哋而家冇理由),但你嘅回應似乎某程度上支持我嘅睇法,所以我亦都唔費時間去回應,多謝ching你咁有心機先
我知佢有能力反對公映,佢仲公映完一排之後咁樣做咗㖭,既然佢咁唔開心,咪去走埋法律程序囉

但唔代表唔可以批評佢,佢的確係自己女人仔鬧情緒,就停曬成套拍咗十年嘅紀錄片,而且唔係事前完全唔知情嘅情況
原本無諗住睇

呢家講到好撚好奇好想睇

但就算重播

都係唔會去睇比錢大盗賺
你話唔再費時間回應,可唔可以真係唔好再回應 你明明可以簡單化講,但偏偏寫咁長好嘔心

講嚟講去都係話人道德錯,所有嘢都唔應該存在
但事實上,呢件事喺道德上只係有爭議,點講都係一個知情下做咗十年嘅計劃嚟

如果你鍾意道德平權嘅,建議你為其他真係暴露私隱嘅事更大力去屌
大人都咁做 唔問 唔傾好都公映
唔俾人以牙還牙㗎?
我體諒張導,亦都理解ling既諗法,張導/學校/阿ling 3方都係唔同方面上既自私

張導 學校冇理過阿ling感受,用見步行步,覺得正面迴響可以覺得令佢係值得既

阿ling就拖得太耐,上映咁耐優先場,最應該係搵另外幾位主角同學幫手,佢地唔幫手?定佢地其實都係想上映?咁多人付出左 最後依家三輸,學校/前校長/校長老師臭曬(當然可能佢好憎學校想佢死),你D 同學做人肉三文治,然後你比人講得仲勁,世界係唔完美,你爭取到公義 公道,換黎既又係唔係你想要既野
本身齊齊囉金像獎,做英華名宿名留青史
唔好以自己角度出發先,我都唔敢好似你咁肯定話某人憎死學校,但係好肯定嘅係片方無傾好就變成咁嘅局面。

純粹爭議問題就係到,其他咩過往拍片又無嘢就一事歸一事,張導去外國拍攝犯法都係一事歸一事,最多係事件嘅題外話嚟。
我意思阿ling做既野冇錯,但依個選擇做成既局面係唔係最好既選擇,張導+學校就100%係錯架啦
//十年之久的拍攝時間,莫說是導演,作為當事人的我也不能清楚記得十年到底被拍了些甚麼。即使我對電影的前期認知是校內放映//

//就此我曾不少次間接透過校方,及直接跟導演反映希望得知剪輯內容,故事大綱等。導演以每個人都要求刪這段刪那段的話紀錄片便剪不成的理由拒絕。甚至到校方通知我電影有公開放映的可能,以及2021年12月校內首映前,校方和團隊從來沒有給予我觀看任何片段的機會,並在沒有知會各主角的情況下把final cut片段送往電檢。我是在校內首映時,與當時的觀眾一樣,第一次看這齣電影。//

https://www.mpweekly.com/culture/%E8%97%9D%E6%96%87/%E7%B5%A6%E5%8D%81%E4%B9%9D%E6%AD%B2%E7%9A%84%E6%88%91-%E5%A5%B3%E7%94%9F-%E8%87%AA%E7%99%BD-%E9%98%BF%E8%81%86/amp/
無走法律程序告學校同張導演已經好俾面
所以唔希望有啲人繼續人格謀殺素人
包括阿余,因為已經有人話佢係臭雞
支援一下阿聆都唔得,啲人太低質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞