[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Mac Mini真係幾時都抵買
又難壞
但買MacBook多個mon 方便好多
屋企部Mac mini 2015年用到依家, 加左ssd,仲係好撚正常
如果M2 Air用到過熱我覺得可以用14 Pro
M2 air有過熱 問題?
諗緊m2 air/袋底pro
兩樣嘢唔同嘅
Mac Mini係用最低成本去買macOS,又或者引啲PC客入坑
部野match晒袋底Studio個32GB 512GB同10GbE的話竟然同Studio同價
姐係除非必定要呢個form factor高度的話,BTO高spec完全無理由唔要studio
可能擺入1U rack嘅人先考慮
諗得Pro就一定係Pro啦
其實依家幾啱
填晒mini同studio個gap

我諗唔少人唔使要好勁嘅cpu
但係要多mon/多port
依家$9999個部啱啱好
我新入macOS 坑都係直接入mba
駁mon 都係插一條thunderbolt 4 就搞掂晒叉電mon mouse keyboard
鍾意又可以拎上手用
部袋底mini加埋去16GB同10GbE都仲只係$6849
唯一係驚256GB學M2 Air搞單春閹速
上512GB要俾多$1500 on9
本身一心等緊14 m2 pro出,
但而家覺得m2 air都cover到自己平時嘅用途
但心理上硬係覺得有風扇好啲
仲諗住佢有15 air
同感
walkin標配16GB mini係第一次,應該幫到好多人/公司量產或者急要
另外14"有M2 Max 32GB walkin又係皇恩浩蕩
係喎
仲有單春呢個濕鳩問題
M2都賣4千5
返去搶M1會壓到咩價位呢
衣家襯14"袋底會清貨買部仲好啦
M2 Air唔上唔落,除非你要盡薄
M2 mini 教育價 3799 扺到
我會等實測睇吓SSD情況先買
如果256GB係雙春應該會買幾部其實,七千都唔駛有呢個spec真係好抵屌吓
M2原來閹完其他嘢淨係值4599,比M1有900蚊減價空間

啫係話M2 Air改樣嗰部份燒咗成四千蚊
對比翻m2 air 真係好唔平衡
值唔值J ?
大家覺得m2 pro 勁唔勁得過m1 max🤔
14 定 16 好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞