[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
可能好鐘意條touch bar
但今年個單元數量spec降咗級,我求聲唔好差過1
不過你見佢部2018可以用到左cmd白晒就知佢真係日撚日chur嗰隻用家
整個channel九十幾樣野要理可能真係忽略咗Apple Mac機相關新聞唔奇
與其話佢科技盲不如話佢係苦主
首先2018用兩皮買隻32GB 蝶式15"本身已經好撚慘
之後衣家唔知點解咁失策14" 16"同M2 Air可以三部都唔知走去買touch bar 13"
可能真係一click入AOS見到第一部MBP係list 13" touchbar呢部就加野即俾錢
佢仲要講部2014佢鍾意個MagSafe,而降去13"係為輕薄,我心諗M2 Air就係為佢而設計
呢條片真係好反映到蘋狗近年MBP條路點行,佢當時2016年都買番部2014 retina refurb其實係好聰明不過佢應該唔知道2016/17 touchbar仲伏過佢之後部2018
之後明明14" 16"已經fix晒問題不過總有客係唔知或者唔理,佢部2018體驗咁差都唔想再俾兩皮幾野賭入去另一部MBP度,如果唔係佢research吓就會見到16"用兩皮幾去config其實會超好體驗

(btw佢個Porter袋我響日本買過同一款不過別注色,用過一陣已經賣咗,前面細袋好難用,同埋條拉鏈好刮手)
電腦袋我都係淘佬算
(Porter 就一定買斜孭袋同背囊)
馬田都係專心煮野食算啦
有無studio display用家 有用後感
想連埋mini一齊買
見apple 個價寫最高3050
無保賣二手唔知有幾多
煮咁耐,識嘅都煮晒
呢個真,電子野有新買新
條bar最大功用就係飛YouTube廣告
睇個樣應該M2 pro袋底算,本身仲諗住M2pro頂/中間再加gpu
兩個價錢差唔多差一倍
要加spec一律等實測
因為唔知14"降頻同續航情況點
2021嗰代的話,我甚至覺得袋底M1 Pro閹U先係最配部14"機
而16"可能係M1 Max閹graphic cores最配
等現貨睇定啲先再諗袋掋/中間先都好
M2 袋底係6+4呀
照 m1 pro 經礆, gpu core 唔太抵加,一係就加埋上 max 拎多個encoder
閹走一粒NAND問題唔係淨係sequential read write
響MBA嗰類機因為本身部野個mon同電池都消耗性,個SoC spec又好基本,姐係用家可能都係輕用量而且用夠三四年可能部野都掉去堆田區,個單春SSD問題不大
但mini作為desktop可能要挨三五七年
SSD就算唔計較速度,本身有有磨損,而每一級容量double一次佢個可寫量(壽命)都一齊double
256GB單NAND一般得幾十至百幾TBW (Apple用靚料當佢有150TBW)
升去512GB令成件事鬆好多因為OS + apps多數用走幾十至一百GB的話,咁256 vs 512淨番空位比例係1:4俾你放data同埋未來做SSD provisioning
成件事最大問題係蘋狗要收你$1500升去512GB係超撚柒貪
點解唔掋加gpu?
大部份 usage , 多咗幾粒graphics core唔明顯,同 budget 下加 ram/會優先,
除非係攻頂 spec 16咁就值得諗要唔要埋
咁其實佢都係苦主
要打機但輕度用家真係玩死,依家一次部pc 冇一皮都走唔甩,gaming laptop 又係唔知幾長命
見到mac mini真係得個睇字
咁都幾好wo,比M1 Pro袋底多2粒E Core
期待續航好幾多
download個 openEmu

玩下啲舊game就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞