[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
唔似係MacBook用螺絲
Apple應該成部機都用梅花形T系螺絲,唔會有咁大粒Philips十字
https://www.youtube.com/watch?v=BQN7GbwvErM
M1出嗰時唔係有傳話會出MB 12"嘅咩?係咪唔使諗啦?
有冇巴打用緊MBP連MX Master 3S
我MOUSE成日都Laglag哋唔Smooth,係咩原因?
試過reset, unlink其他可能撞嘅嘢,wifi 都轉埋都唔得。
唔該曬咁多位
你係咪更新咗Macos 聽過更新完唔穩定
唔該絲打,試下先
https://www.xda-developers.com/apple-m2-macs-march/
有新風吹3月出一系列M2 macs
請教下坦巴同各位

點解AirPods Pro 2 可以成日好醒目咁係我堆iOS, iPadOS 中間自由切換connection (雖然有時會delay)

但同MacBook Pro 14" connect 就需要一個手動prompt 問你con唔connect?
有少少似要connect Apple TV 咁要做多一個step 咁麻煩. 但Apple TV 明解嘅

呢個係咪正常定我有嘢可以set?
我又係咁
上網睇過話係bug check過所有setting
試過全部device重開機都係咁

想問下點樣先可以del左嗰個其他卷宗佢
可以試嘅方法都試過曬 仲洗埋機都del唔到
有冇巴打知道以下iCloud 問題點搞
1. 如果我而家想將係icloud 嘅file delete 但係想係Mac 到keep 住唔delete 應該點搞?

2. 如果我之後想剩係喺Mac 到開一個File sync with iCloud 得唔得? 因為我唔想佢sync 曬我mac 嘅其他File

3. 同埋唔知點解我係safari or chrome download iCloud Drive D 相嘅話 佢係會miss 左D File
例如個file 入面有100張相 但係我select all download 係會download 得果80張相 有2成係隨機冇L左 有冇巴打知點解
你喺部Mac 嘅Finder度將啲iCloud Drive files 搬去其他folder
例如 Download folder (/Users/xxx/Downloads)
(唔係 iCloud Drive、Desktop、Documents)
咁已經喺將啲files save喺部 Mac度而同時搬離 iCloud
一陣試吓 Thanks
唔係隻隻款都有貨喺度要問天才
你理解能力係咪有問題
你話有咪有
你響online store度chok到有第日pick up就即係有現貨
我地叫呢種spec做隱藏標配,例如1TB 16GB滿血M2 Air,或者三萬七打爆16"
3. 同埋唔知點解我係safari or chrome download iCloud Drive D 相嘅話 佢係會miss 左D File
例如個file 入面有100張相 但係我select all download 係會download 得果80張相 有2成係隨機冇L左 有冇巴打知點解

點解你會經Safari / Chrome去access iCloud Drive?
正路你係用Finder (如果係你自己Apple ID)
或者用AirDrop (人地機人地Apple ID)
其實你可以唔理佢,你真係要用嗰d空位嗰時佢唔俾你用咩?
(如果真係要del,呢d應該係Time Machine snapshots嚟,去TM preferences度開關TM等一陣就會del,或者用Terminal去delete; google其實好易搵答案)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞