[Mac撚] 用家/買機集中討論(91) 無嘢好傾

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
勁多片... 不過好少料
暫時叫做有意義資訊:
- M2 Max無論14" 16"都係full load續航低過M1 Max (不過當然可以做多d野)
而light load係多半個鐘,idle多一個鐘
- 個盒張wallpaper未update,仲用緊上代紅色藍色不過轉去用dark mode (可能新wallpaper design未ready就要印盒,Studio Display個盒都係咁仲用緊XDR張wallpaper)
- 風扇比上代遲開而溫度似比較高(?)

仲未撚有人check:
M2 256GB SSD單定雙春
WiFi6E實速 (天線應該仲係2x2)
SDXC有無升UHS-III (或者起碼唔好唔足UHS-II部)
個HDMI2.1 port全面test (有人出到4k120,有人出到4k60 VRR,未見8k未見高rate VRR)
當然未有人開蓋,未有人行有sensor reading apps,temps / wattage / fan speed咩都無
https://www.youtube.com/watch?v=dhqInuNOSLk
呢條實際少少
FCPX 5k HEVC,6個VFX playback,M2 Max唔chok M1 Max勁chok
neural engine行local AI野係快咗20%
啲片廢到條條睇唔到三份一已經想熄
本身都預咗,但係真係仲廢過平時
MKBHD嗰條流撚到
MKBHD依家啲片已經廢到都唔知係佢已經唔想再拍呢啲片不過要應酬下班觀眾
定係曲線用呢啲咁廢嘅片回應依家啲悶到嘔嘅tech
袋底M2 min未有SSD測
不過M2 Pro版有,512GB有5500-7000MB/s,match到M1 Pro MBP個速
OM5嗰時仲離譜
多過一半片唔提隻野夾唔到iPhone Pro Max / 轉90度會慢
之前OM3嗰排就特登唔提會同iPhone內置個避震有衝突
根本大部分「YouTuber」就只係現代爛鳩sales佬
https://www.reddit.com/r/macmini/comments/10hd4vi/base_m2_pro_mac_mini_only_has_single_nand_chip/
呢個reddit post前後有兩個唔同人搵Apple Support問M2 mini SSD係用幾多粒NAND
512GB: 一粒
1TB: 都係一粒
(咁袋底256GB都好明顯係一粒)
我打漏咗個Pro字
上面班友係問M2 Pro mini,都係單春仲要上到1TB仲係
咁普通M2 mini都肯定係單春起碼去到1TB
我估Max Tech會出夠五條片屌柒呢鑊嘢
(我頭先見過一條波蘭M2 Pro mini開箱片佢有5-7000MB/s,但唔知佢部野SSD有幾大)
無計講咗邊個俾錢佢拍片
之前mkbhd都認話蘋果迫佢拍多條片增加曝光率
咁大條channel自由度都咁低 細果啲
同埋是鳩但同iPhone拍
橫掂咩畫質都唔重要
當然係車都好難用red拍
我睇咗兩分鐘之後較1.5倍睇
平時份NDA已經講明唔俾拆機,唔俾行App Store外裝嘅apps等
不過其實BlackMagic Speed Test或者ATTO嗰d係響App Store而又足以證明單雙春,都基本上無人有行;應該係NDA有額外條款寫明唔俾講
咁袋底mini都減咗價,單春都無咩好投訴,但如果連512GB 1TB以至M2 Pro都閹咁真係等俾人屌囉
如果 1TB 都係單春咁即係點都唔應該買 256gb
我反而幾欣賞佢上次講iPhone 盲拍出嚟既相個條片
如果係真,真係吹脹。256又單春,1TB又單春
係「如果追效能就唔好買任何2TB以下mini」
不過睇定d先啦暫時都只係Apple Support有CS咁講,分分鐘係CS on9亂答
諗緊買refurbished 定m2 pro
M2 pro mini 搵嘢閹唔出奇
如果唔係點谷人上 studio
我都係等開箱再決定
如果係單春咁即係起手最少要買512 gb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞